Bakanlığa yetki gaspı tepkisi! | Güney Gazetesi Mersin

Bakanlığa yetki gaspı tepkisi!

DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki haklarının gasp edildiğini söyleyerek Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

Bakanlığa yetki gaspı tepkisi!


İLKAY ADALIOĞLU

Açıklamayı okuyan Sendika İş Yeri Temsilcisi Ela Arıkuşu, “Sendikamız bugün göz göre bir hukuksuzlukla karşı karşıya bırakılmıştır. 24 Temmuz tarihinde yayımlanan Resmî Gazetede sendikamızın işkolu barajı 0,99, sendikamızın üye sayısı 7 bin 400, işkolunda çalışan işçi sayısı ise daha önce istatistiklerde görülmeyen 4B’li memurlar ve üniversite hastanelerinde çalışan İntörn hekimlerle 750 bin 259 olarak açıklanmıştır” dedi.

 

“İŞÇİ SAYILARIYLA İLGİLİ İSTATİSTİKLER TUTARSIZ”

 

İşçi sayısı istatistiklerinde bir tutarsızlık olduğunu belirten Arıkuşu, “Nitekim, işkolunda çalışan toplam işçi sayısı Ocak-2024 istatistiklerinde 710 bin 647 olarak açıklanırken bu sayı aynı ay için Kamu Uygulama Merkezi üzerinde 724 bin 378 olarak verilmiştir. “Sağlık ve Sosyal Hizmetler” gibi çok da hareketli olmayan işkolumuzda, aynı ay içinde, yaklaşık 14 bin gibi bir işçi sayısı farkı oluşmasının, ancak “4B”li olarak anılan işçilerin istatistiğe ve dolayısıyla da istatistiğe dahil edilmemesi ile mümkün olmaktadır.

Temmuz-2024 istatistiklerinde ise işkolunda çalışan toplam işçi sayısı 750 bin 259 olarak açıklanırken bu sayı aynı ay için Kamu Uygulama Merkezi üzerinden 753 bin 196 olarak verilmiştir. 2024 yılı ocak ayında 14 bin olan söz konusu işçi sayısı farkının 2024 yılı temmuz ayında sadece 3 bin olarak açığa çıkmasının tutarlı olmadığını ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“10 BİN İŞÇİNİN TİS HAKKI GASP EDİLMEK İSTENİYOR”

 

Toplu sözleşme hakkına sahip çıkacaklarını belirten Arıkuşu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Arıkuşu, şu şekilde konuştu:

“Sendikamız sadece 30 işyerinden aldığı örneklemde işkolu sayısına dahil edilmemesi gereken 4655 kişiyi tespit etmiş ve bu kişilerin işyeri SGK numaralarını Bakanlığa iletmiştir.

Bakanlık itiraz noktalarımızı dikkate almadığında çoğunlukta olduğumuz işyerlerinde toplu iş sözleşmesinden faydalanacak yaklaşık 10 bin işçinin toplu iş sözleşmesi hakkını gasp etmiş olacaktır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı itiraz noktalarımıza kısa sürede yanıt vermeye ve bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. İstatistiklerin yayınladığı gün Genel Başkanımız bakanlığa resmi başvuruda bulunarak itiraz sürecini başlatmıştı. Bizler bugün işyerlerinde sendikamıza ve toplu iş sözleşmesi hakkımıza sahip çıkıyoruz. “