Tercihleri aceleye getirmeyin | Güney Gazetesi Mersin

Tercihleri aceleye getirmeyin

Üniversite sınavına giren öğrencilerin tercih süresi 2 Ağustos Cuma günü sona erecek. İyi bir tercihin, en az üniversite sınavı süreci kadar önemli olduğunu söyleyen Modern Eğitim Kurumları Dershanesi Müdürü Faik Güçlü, “Öğrenciler bu işi kesinlikle aceleye getirmesinler, işin uzmanına muhakkak danışsınlar” dedi. Güçlü, ikinci öğretim bölümlerinin kapanması nedeniyle bu yıl birinci öğretimde yığılmalar yaşanabileceğine de dikkat çekti.

Tercihleri aceleye getirmeyin


ÖZKAN YALÇIN
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre, tercih yapma hakkı kazanan adayların, tercihlerini 2 Ağustos Cuma gününe kadar ÖSYM sistemi üzerinden yapması gerekiyor.

Peki, bu süreçte öğrenciler ve aileleri neye dikkat etmeli, tercihlerini yaparken hangi kriterleri göz önüne almalı?

Modern Eğitim Kurumları Dershanesi Müdürü Faik Güçlü, tercih sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini Güney’e anlattı.

 

“ÖĞRENCİNİN İSTEDİĞİ BÖLÜM İLE ALTYAPISI UYUMLU OLMALI”

 

“Öğrencilerin istedikleri bölüme gidebilmeleri için, öğrencinin sosyal kültürel yapısı, yetiştiği ortam, ailesi ve arkadaş çevresi de tercihlerini etkileyebilir. Çocuğun okumak istediği bölüm ile kendi altyapısının uyum içerisinde olması gerekir.  Örneğin; öğrenci sosyal alanda, mühendislik alanlarına ilgi duymuyorsa, çocuğun puanı yetiyor diye o bölümü yazması çocuğa nasıl zarar verecekse, aynı zamanda sosyal alanla ile hiç alakası olmayan çocuğun tarih, edebiyat, coğrafya, felsefe, gibi bölümlerini yazması da yine zarar verecektir. Bunun yanlışına düşmemek için de yapılması gereken şeylerin birincisi şu; Gideceği üniversitenin tercih yapacağı bölümün bütün detaylarını öğrenmesi gerekir. O şehirdeki akademik kadrodan tutunda, şehrin kültürel yaşamına kadar o okunacak bölümün mezun olduktan sonra neler ile karşılaşacağı, tüm detayları araştırmak gerekir. Özellikle iyi bir tercih en az üniversite sınavı süreci kadar önemlidir. Liste oluştururken ya da tercih yaparken çok ama çok dikkat etmeliler. Bu işi kesinlikle aceleye getirmesinler işin uzmanına muhakkak danışsınlar. Muhakkak listelerini uzmanlar eşliğinde hazırlasınlar.”

 

BU YIL BİRİNCİ ÖĞRETİMDE YIĞILMALAR YAŞANABİLİR”

 

 “İkinci öğretim, puan aralığı birinci öğretime göre düşük olan bölümlerdi. Ders saati genellikle hafta sonu akşamüzeri dörtten, beşten sonra başlayan bu bölümler kapatıldı. Öğrenciler istedikleri bölümü ikinci öğretimde bulamayacakları için birinci öğretime yönelecekler. Bu durum kontenjanlarda daralmalara yol açacak. Bu da birinci öğretimde yığılmaların yaşanabileceği anlamına geliyor. Öğrencilerin bunu ciddi anlamda göz önünde bulundurması gerekiyor.”