“Biz bu sorunu aşarız ama<br>bazı belediyeler zorlanır” | Güney Gazetesi Mersin

“Biz bu sorunu aşarız ama
bazı belediyeler zorlanır”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Mersin Şubesi tarafından düzenlenen ‘Diyarbakırlı İş İnsanları Kent Yöneticileri ile Buluşuyor’ Projesi kapsamında düzenlenen toplantıya katıldı.

“Biz bu sorunu aşarız ama<br>bazı belediyeler zorlanır”


İktidarın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçlarına ilişkin açıklamasının CHP’li belediyelerin halka yönelik hizmetlerini kesintiye uğratabileceğini belirten Seçer, “‘Belediyelerin SGK’de birikmiş borçları varsa, biz bunların hesaplarına haciz koyacağız’ dediler. Hakikaten bunu da yaptılar. Hesaplarımıza haciz koydular; bunu Mersin’in, İstanbul’un, Ankara’nın, Adana’nın geleceğini düşünerek yapmadılar. Çünkü hizmet akışının durmasına, hizmetin gecikmesine, hizmetin yapılmamasına neden olacak bir durum. Yani insanları aç, susuz bırakmak gibi bir şey, bir belediyenin kaynağını kesmek. Ben kendi belediyem adına söyleyeyim; biz bunu aşarız. Keşke bunu yapmasalardı ama bunu aşamayacak belediyelerin de olduğunu görüyorum. Bizim için, Mersin Büyükşehir Belediyesi için dünyanın sonu değil. Ama birçok belediye için de bu dünyanın sonu olabilir, yani hizmet yapamaz noktaya gelirler. Şehirlerde büyük sorunlar yaşanabilir ve bu borçlar da bu belediyeler tarafından keyfi olarak yapılmadı, bu borçlar keyiften birikmedi” diyerek, SGK borcunun altından kalkamayacak belediyelerin olduğunu kaydetti.

 

“SGK VE MALİYE BORÇLARI FAİZLERİYLE ÖDENMİŞTİR, ÖDENİYORDUR”

 

Mersin için SGK borcunu ödemenin büyük bir yük olmadığını vurgulayan Seçer, iktidara ve iktidara yakın siyasi partilere ait olan 20-30 yıllık belediyelerin CHP tarafından yeni kazanıldığını ve haciz edilmeleri halinde bu belediyelerin hizmet yapamaz duruma geleceğini söyledi. Mersin’in SGK’ye olan borçlarını faizi ile ödediğini söyleyen Seçer, “Biz bankalara borçlanamıyoruz, cari harcamalarımızı karşılayamıyoruz, büyük borçlar ödedik. Madem buradan bir finansman kaynağı bulamıyoruz, hiç olmazsa Maliye vergi borçları, SGK sigorta prim borçlarında yasal olarak kullanacağımız hakları kullanalım. Tamamen borçların birikmesinin temel sebeplerinden bir tanesi budur. Bu borçların da bedeli faiz olarak zaten ilgili kuruma ödenmiştir, ödenecektir. Devam edenler ödeniyordur, yani keyfimizden borçlanmadık” şeklinde anlattı.

 

“MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BORÇLARI SORUN EDECEK BİR DURUMDA DEĞİLDİR”

 

 

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin borçları sorun etmeyeceğinin altını çizen Seçer, “Biz mali disiplini sağladık. Bu konuda kimsenin tereddüttü olmasın, hizmetlerimiz devam edecektir, bu bizim hizmetlerimizi aksatmaz. Benim için geçerli olan bu durum diğer belediyeler için geçerli değildir. Eleştirim o yöndedir. Umut ediyorum, alınan kararlar uygulamaya geçmeden bu yanlıştan dönülür. Tekrar yeni bir karar alınarak belediyelerin de hizmet etmesini engelleyecek bu tip kesintiler yapılmaz diye temenni ediyorum” dedi.

 

“TOPU BELEDİYELERE ATTILAR”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi konusunda gelen soruya da yanıt verdi.

Seçer, “Mevcut yasalar, şu anda yürürlükte olan yasalar aslında bu işi çözmeye yeterli. İlave bir yasa çıkartmanın bir anlamı yok. Ama hükümet bu yasanın uygulanmasını sağlayamadığı için bu yasayı çıkarmak durumunda kaldı. Kanuna derç etti. Dedi ki; ‘Artık sorumlular belediye başkanlarıdır ve bunu yerine getirmezse ben hapis cezasıyla cezalandırırım’. Peki daha önce görevimiz bu değil miydi? Buydu” dedi.

 

“BİR ARA FORMÜL BULACAĞIZ”

 

Seçer, bu konunun çözülmesi için hem hayvanseverleri hem de bir şekilde sokak hayvanlarından zarar görmüş yurttaşlar için ortak bir nokta bulmaları gerektiğinden söz ederek, “Hayvanları katletmeyerek, hayvanseverleri memnun edelim. Ama sokaktan bu hayvanları çekerek popülasyonu da sınırlayarak onları da rahatlatalım. Bunun bir ara formülünü bulacağız. Arkadaşlar bir çalışma yapıyor, hazırlamışlar. Yasanın çıkmasını bekliyorum. Açıkçası bütün yükü belediyelerin üstüne attılar, hükümet olarak bu işten sıyrıldılar” diye konuştu.  (Haber Merkezi)