“Bu kanunun sonucu katliamdır” | Güney Gazetesi Mersin

“Bu kanunun sonucu katliamdır”

Sokak hayvanlarının öldürülmesine ilişkin maddeler de içeren Hayvanları Koruma Kanunu TBMM genel kurulunda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

“Bu kanunun sonucu katliamdır”


ABİDİN YAĞMUR


Yasanın iptali için günlerdir hem komisyonlarda hem sokakta mücadele eden CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, genel kurul görüşmeleri sırasında da söz alarak yasa teklifine neden karşı olduklarını anlattı.

 

“DÜŞMANLIK, KİN VE ÖLÜM VAR”

 

AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen kanunun bilimsel, akılcı, vicdani bir çözüm sunmadığına işaret eden Gülcan Kış, “İnsan olabilmenin yolu; yaratılmış her şeye sevgi ve merhamet duyabilmektir! Bu kanun teklifini hazırlayanlar merhametini ve vicdanını bir kenara bırakmıştır. Bu teklifin içinde vicdan yok, merhamet yok, sevgi yok.  Ne var derseniz, düşmanlık var, kin var, ölüm var. Siz bizden merhametimizi ve vicdanımızı bir kenara koymamızı istiyorsunuz” dedi.

 

“DİLSİZ CANLARIMIZA DA MERHAMET GÖSTERMEK GÖREVİMİZDİR”

 

Sokak hayvanları sorununun iktidar tarafından yaratıldığına değinen Gülcan Kış, “AKP’nin yıllardır etkili bir hayvan kontrol politikası geliştirememesi ve mevcut kanunları uygulamaması, sokaklarda kontrolsüz bir şekilde çoğalan köpeklerin sorununun büyümesine neden olmuştur.  Çocuklarımızı korumak, saldırıya uğrayan ailelerin yanında olmak önceliğimizdir.  Ama dilsiz canlarımıza da merhamet göstermek görevimizdir. Haftalardır Türkiye’nin dört bir yanında sivil toplum örgütleri, hayvan hakları savunucuları meydanlarda, bizlerde milletvekili olarak TBMM’de bir mücadele veriyoruz. Bu mücadele, sahipsiz sokak hayvanlarının ölüm fermanı olan yasa teklifine karşıdır. Teklif, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı, ancak toplumun birçok kesiminin talepleri ve çözüm önerileri dikkate alınmadı. Bu durum, demokrasinin ve katılımcılığın en temel ilkelerine aykırıdır. Bu kanun teklifi, en çok yerel yönetimleri ilgilendirirken, yerel yönetimler bu sürece dahil edilmemiştir.  Türkiye Belediyeler Birliği’nin görüşü alınmamış, ancak tüm sorumluluk yerel yönetimlere atılmıştır.  Amaç, yerel yönetimler ve halkı karşı karşıya getirmektir.  Bu, sorumluluktan kaçmanın ve suçlu aramanın bir başka şeklidir. Söz konusu teklifin her maddesi, milyonlarca sokak hayvanını tek kalemde katletme amacını taşımaktadır. Eğer bu kanun teklifi yasalaşırsa, AKP iktidarı tarihimizde görülmemiş bir yok oluşa neden olacaktır” ifadelerini kullandı

 

“BUNCA YILDIR AKLINIZ NEREDEYDİ?”


 

Muhalefet milletvekillerinin günlerdir vicdani, akılcı, bilimsel, yaşam hakkını önceleyen bir kanun teklifi üzerinde çalıştığını ancak AKP’nin “Ben yaptım oldu” mantığıyla tüm önerileri geri çevirdiğini kaydeden Gülcan Kış sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kanunun sonucu katliamdır. İktidar sıralarına sormak istiyorum. Bunca yıl aklınız neredeydi?  Neden 5199 sayılı kanun uygulamadınız?  Kısırlaştırmanın en uygun çözüm olduğu 2019 yılında TBMM Hayvan Hakları Komisyon Raporunda belirtilmiş.  Oradaki öneriler açık ve net, ancak uygulanmamış. Bu kanun teklifi hiç kimseyi memnun etmemektedir. Görüşmeler başladığından beri tek söylediğimiz, bu kanunu geri çekin. Kanunun paydaşlarının da görüşlerini alarak, gerekli düzeltmeler ve eksiklikleri gidererek, sorunun kökten çözümüne yönelik bir kanun teklifi üzerinde çalışmalıyız.”