“Tasarruf yaparak, yeni özkaynaklar<br>yaratarak hizmete devam edeceğiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Tasarruf yaparak, yeni özkaynaklar
yaratarak hizmete devam edeceğiz”

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, 31 Mart’tan sonra Toroslar’da yeni bir takvimin, yeni bir saatin işlemeye başladığını belirterek “Artık belediyemizde işler tıkır tıkır yürümeye başladı. Toroslar’ın çehresi hızla değişmeye başladı. Toroslar’da psikoloji hızla değişmeye başladı. Belediyede artık daha güler yüzlü bir ortam var. Vatandaşlar artık belediyeden daha güleryüzlü bir ortamda hizmet almaya başladı” dedi. Önceki dönemden kalan vergi ve SGK prim borçları nedeniyle belediyenin gelirlerine el konulması ihtimalini de değerlendiren Başkan Yıldız, “Toroslar halkı müsterih olsun. Biz tasarruf yaparak, yeni özkaynaklar yaratarak hizmetlere devam edeceğiz” dedi.

“Tasarruf yaparak, yeni özkaynaklar<br>yaratarak hizmete devam edeceğiz”


Toroslar Belediye Meclisi ağustos ayı olağan toplantısı Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız’ın başkanlığında yapıldı.

Toplantının açılışında meclis üyelerini selamlayan Başkan Yıldız, göreve geldikleri 1 Nisan 2024’ten bu yana belediyede yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı.

 

“YENİ ZAMANIN TOROSLAR’A NELER KAZANDIRDIĞINI GÖRMEYE BAŞLADIK”

 

Başkan Yıldız, “Belediyemiz seçildiğimiz günden bu yana 4 ayı doldurdu. Artık belediyemizde birtakım işler tıkır tıkır yürümeye başladı. Seçildiğimiz gün söylemiştik. 1 Nisan’dan itibaren Toroslar’da başka bir takvim işliyor demiştik, başka bir saat çalışıyor demiştik, başka bir zaman olacak  demiştik. 4 aylık sürede gördük ki bu takvim, bu saat hızla işlemeye başladı. Toroslar’ın çehresi hızla değişmeye başladı. Toroslar’da psikoloji hızla değişmeye başladı. Belediyede artık daha güleryüzlü bir ortam var. Vatandaşlar artık belediyeden daha güleryüzlü bir ortamda hizmet almaya başladı. Dolayısıyla yeni zamanın, yeni takvimin, yeni saatin Toroslar’a neler kazandırdığını hep beraber görmeye başladık” dedi.

 

“VATANDAŞIN İMARLA İLGİLİ İŞLERİ HIZLANDI”

 

Konuşmasında, Toroslar’da yeni dönemde nelerin değiştiğini birimlerden örnekler vererek açıklayan Başkan Yıldız,  “Toroslar Belediyesinde özellikle imar ve ruhsatlandırma işlemlerinin çok yavaş gittiğine ilişkin bir düşünce vardı. Bu konuda 4 aylık zaman diliminde çok hızlı mesafe kat ettik. Mesela an itibariyle belediyemizde bekleyen imar durumu yok. Kim bu haftanın başında  imar durumu için başvurmuşsa almış gitmiş. Eskiden bu işler için 6 ay, 8 ay beklenirdi. Artık bunlar beklenmiyor. İşte yeni zamanın, yeni takvimin en önemli göstergelerinden biri bu. Toroslar’ımızda 1 Nisan 2024 tarihinden bu yana 200 ruhsat vermişiz. Bu 4 aylık zaman diliminde verilen ruhsat sayıs. 2023 yılı boyunca verilen ruhsat sayısı 321’den ibaret. Toroslar’da yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımızın, yatırımcıların buraya geldiklerinde neyle karşılaşacaklarını bilmeleri açısından önemli bir durum” ifadelerini kullandı.

 

“BAHÇESİNDE YOL OLMAYAN ÇİFTÇİ KALMADI”

 

Belediyenin yaptığı tüm iş ve işlemlere ilişkin, gerek yapı kontrol çalışmaları, gerek zabıta hizmetlerine ilişkin çok ciddi mesafe kat edildiğini belirten Başkan Yıldız, “Mesela eskiden vatandaş Toroslar Belediyesinden yapı kullanım izni belgesi almak zulum derdi. Biz 4 ayda 56 tane yapı kullanma iznini teslim etmişiz. Yani oradaki yığılma giderilmiş. Aslında bu yapı kullanım izinlerinin alınması çok zor değil ama bizden önceki yönetim problem haline getirmişti. Bunlar bir türlü işlemiyordu. Özellikle köy yollarında önemli aşama kaydettik. Toroslar’da bahçesine gidemeyen, bahçesinde yol olmayan çiftçi kalmadı” dedi.

 

“BELEDİYE ARŞİVİ DİJİTAL ORTAMA TAŞINIYOR”

 

Başkan Yıldız,  “Yasal zorunluluk olmasına dijital arşive bir türlü geçilememişti. Toroslar’da 3 yıl önceki evrak bulunmaz derlerdi. Biz Toroslar’ın bütün arşivini bulduk ve dijital ortama taşımak için çalışmalara başladık. Bütün yurttaşlarımız Toroslar’ın 30 yıllık arşini bir tuşla görebilecekler” ifadelerini kullandı.

 

“TEMİZLİK VE ÇÖP ARABALARI YENİLENDİ”

 

Başkan Yıldız, önceki dönemde en yenisi 2014 model araçlarla temizlik hizmeti verildiğini, yeni dönemde ise en eskisi 2023 model araçlarla temizlik ve çöp toplama işlerinin yapıldığını kaydetti.  Yıldız, “Artık çöpleri alırken sokaklarımıza kirli su akmıyor” dedi.

 

“BÜROKRATLARIN KULLANDIĞI ARAÇLARDA YÜZDE 50 BENZİN TASARRUFU YAPTIK”

 

Yeni dönemde uygulama koydukları israfı önleme ve tasarruf çalışmalarından da örnek veren Başkan Yıldız şunları söyledi:

“2023 yılının nisan temmuz ayları arasında 8 bin litre benzin kullanılmış. Bizim görevde olduğumuz 4 aylık sürede ise 4 bin 478 litre benzin kullanmışız. Aynı dönemde tam yüzde 50 daha az benzin kullanmışız. Biliyorsunuz benzin ağır iş makinelerinde, ağır araçlarda kullanılan bir yakıt değil. Daha çok belediye bürokratlarının kullandığı araçlarda kullanılan bir yakıt. Demek ki tasarruf edilebiliyormuş. Yüzde 50 tasarruf ettik. Öte yandan aynı tarihlerde 255 bin 840 litre motorin kullanılmışken biz 243 bin litre motorin kullanmışız. Ama son 40 gündür, çöp arabalarımızın, 40 aracın mazotunu biz ödüyoruz. Üstelik yaz mevsimi. Arslanköy’den bu bile çöp getiriyorruz. Buna rağmen motorinde yüzde 10 tasarruf etmişiz. 40 aracın motorinini biz sağlıyoruz, yani önceki yılın aynı dönemine göre aslında yüzde 50 motorin tasarrufu sağlamışız. Yani istenirse tasarruf ediliyor, ek gelir yaratılıyor. Her ne kadar İller Bankası hükümetin emriyle bizim gelirlerimize el koysa tasarruf ederek ve başka öz kaynaklar yaratarak hizmetlerimizi devam ettireceğiz.”

 

“BU KARARI UYGULAMAK 2024’TE Mİ AKLINIZA GELDİ”

 

Son günlerde tartışmalara neden olan, SGK borçları nedeniyle belediye gelirlerine el konulması kararını da değerlendiren Başkan Yıldız,  “Biz vergi borçlarımızı cari olarak ödüyoruz. Geriden gelen 32 milyon liralık bir vergi borcu vardı, geçen ay bu para kesildi. Bizim aylık gelirimizin 56 milyon lira civarında olduğunu düşünürseniz bu bizim için önemli bir rakamdı.  2020’den bu yana vergi ve SGK borçlarının takibi yapılmamış, 2024 yılının temmuz ayına gelmişiz, diyorlar ki biz vergi borçlarını İller Bankası payından keseceğiz. Niye kesiyorsunuz? 2014 yılında alınan bir bakanlar kurulu kararıyla 2020’de de 2014’teki bu bakanlar kurulu kararı vardı, 2021’de vardı, 2022’de vardı, 2023’te de vardı. Bakanlar Kurulu kararını uygulamak 2024 yılında mı aklınıza geldi. Ama Toroslar halkı enseyi karartmasın. Tasarruf yaparak, özkaynaklar yaratarak hizmetlerimizi devam ettireceğiz” dedi.

 

“UYUTMAK YERİNE AŞILAMA VE KISIRLAŞTIRMAYI DOĞRU BULUYORUM”

 

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, meclis toplantısında, sokaklarda yaşayan hayvanların uyutulmasını da öngören yasayla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Yıldız şunları söyledi:

“Sokak hayvanmaları meselesinde mağdurlar var ama en büyük mağdur sokakta yaşayan hayvanların kendisi. Yıllardır bu konuda umursamazca politika geliştiren hükümetler bugün gelinen aşamada sanki bu yeni icat olmuş bir meseleymiş gibi belediye başkanlarına cellatlık rolü biçerek bu meselelerden kurtulmak istiyor. Bu iş böyle olmaz. Sokaktaki hayvanları katlederek sorunları çözemeyiz. Haklısınız, sokaklarda hayvan popülasyonu çok fazla. Hatta bazı araştırmalara göre sokakta olması gerekenden 10 kat fazla hayvan var. Ama bu o hayvanların tercihi değil. Bu tamamen bizim ihmal etmemizden kaynaklı, görmezden gelmiş olmamızdan kaynaklı. Dolayısıyla çözümün hayvanları uyutmak değil, onları aşılatıp, kısırlaştırıp yeniden sokaklara bırakmak ve popülasyonu azaltmak olduğunu düşünüyorum.”

 

MECLİS ÜYESİ KADINLARDAN ORTAK BİLDİRİ

 

Toroslar Belediye Meclisi ağustos ayı toplantısında kadın meclis üyeleri Hülya Ayhan Keskin, Fatma Özbay, Duygu Yalçın Kıvılcım, Beyaz Köse, Sibel Tomaç, Bejna Güney Akdağ ve Sevgi Aktaş ortak bir bildiriyle TBMM’de kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunuyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Ortak bildiriyi okuyan Bejna Güney Akdağ, “Hayvanları Koruma Kanunu adı altında katliam yasasının meclisten geçmesine dair böyle bir gündemi burada dile getirmekten büyük utanç yaşıyoruz. Yeni yaşamı inşa etmeye çalıştığımız bir felsefeyi savunurken, yaşamdan, yaşamaktan, çözümden yana bir sorumluluk almayıp yasama faaliyetlerini hiçe sayanlara, dindarız diyenlere hayvan öldürmenin günah olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Sokakta yaşayan canlıların üzerinden alınan bu kararı biz Toroslar Belediyesi kadın belediye meclisi üyeleri olarak bir kez daha dile getirmek istiyoruz, her gün en az 3 kadın katledilirken, hayvanlara sokak ortasında tecavüz edilmesine göz yumup, katliama göz yumup, infaz yasalarıyla katilleri, tacizcileri, tecavüzcülerin aflarla tahliye edilmesini değil canlıların yaşam haklarını korumalarını ve alınan bu kararın derhal geri çekilmesini istiyoruz” dedi.

Meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünde kadın belediye meclisi üyesi kadınlar, kadın cinayetlerine, kadınların haklarına yapılan saldırılara dikkat çekti ve TBMM gündemindeki 9. Yargı Paketinin geri çekilmesi çağrısında bulundu. (Haber Merkezi)