“Vahşi sulamanın önüne geçilmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Vahşi sulamanın önüne geçilmeli”

Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin 2030 yılında su fakiri bir ülke olacağını belirterek, tarımda vahşi sulamanın önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Vahşi sulamanın önüne geçilmeli”


Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın tarıma etkileri üzerine konuştu. Kaya, “Küresel ısınma iklim değişikliğini tetikliyor. Mevsimsel yağışları da artık alamıyoruz. Türkiye’nin su stresi seviyesi 2040 yılına gelindiğinde 4,27 olacak. Böylece stres oranı ‘yüksek’ten ‘çok yüksek’e çıkacak. Böylece Türkiye 161 ülke içinde su stresinin en yoğun yaşandığı 27. ülke olacak. Kesinlikle önümüzdeki en büyük tehlike su sıkıntısı. İklim değişikliklerinden dolayı belki bunu önümüzdeki yıllarda daha çok yaşayacağız. Allah’ın bize emanet ettiği dünyaya maalesef iyi bakamadık, iyi kullanamadık. Dolayısıyla bu dengesizliklerin içerisinde ciddi sorunlar, dengesizlikler oluştu. İklim değişikliğiyle bırakın içme suyunu, önümüzdeki yıllarda tarımsal gıda da bu sorun büyük sıkıntılara yol açacaktır. Yani bu sorununun ciddi anlamda önlemlerinin alınması gerekiyor. Şu anda su konusunda bir kriz yaşamıyor olabiliriz. Ancak gelecek nesillere sağlıklı içme suyu bırakabilmek için bugünü kontrol altına almamız gerekir” dedi.

Sanayiden hizmet sektörüne, kamudan hane halkına kadar herkesin su kaynaklarını verimli kullanması gerektiğini vurgulayan Kaya, suyun çok kıymetli olduğunun altını çizdi.

Tarımsal sulama alanları ile artan nüfusun yanında gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle Türkiye’nin ‘su fakiri’ olma yolunda hızla ilerlediğine dikkat çeken Kaya “Türkiye’de kişi başı günlük su kullanımı TUİK verilerine göre 216 litreye ulaştı. Bir kişinin günlük su kullanımında israf ettiği su 92 litredir. Biz su zengini bir ülke değiliz. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Hükümet olarak bu konuya çözüm bulmamız, önlem almamız, bir program yapmamız gerekiyor. Özellikle tarımda vahşi sulamanın kesinlikle kaldırılması lazım. Modern sulama sistemlerinin devreye girmesi lazım. Çözüm için etkili bir su yönetimine ihtiyaç vardır. Ürün deseni havzalardaki su durumuna göre planlanmalıdır. Tamamen kapalı devre sulama sistemlerine geçilmelidir. Su hasadı konusu, kamunun altyapı yatırım planlamasına acil olarak alınmalıdır. Sanayiden hizmet sektörüne, kamudan hane halkına kadar hepimiz su kaynaklarını verimli kullanmalıyız. Çünkü bu değişimden hepimiz sorumluyuz. Bana göre bu konuda çok geciktik” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)“