Toroslar’ın 30 yıllık tarihinde bir ilk | Güney Gazetesi Mersin

Toroslar’ın 30 yıllık tarihinde bir ilk

31 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlerde Toroslar Belediye Başkanlığına seçilen Abdurrahman Yıldız, 30 yıllık belediye tarihinde stratejik planı sivil toplum örgütleriyle, muhtarlar ve ilçe sakinleriyle birlikte yapan ilk belediye başkanı oldu. Başkan Yıldız, “Toroslar’da ortak akılla yeni bir yaşam” sloganıyla düzenlenen çalıştayda hem stratejik plana da yansıyacak hedeflerini anlattı hem de kent paydaşlarının görüşlerini, önerilerini dinledi.

Toroslar’ın 30 yıllık tarihinde bir ilk


Yerel yönetimlerin seçimlerden sonra 5 yıllık dönem için stratejik plan hazırlamalarının bir yasal gereklilik olduğunu ifade eden Yıldız, Toroslar için hazırlayacakları stratejik planı yasal bir zorunluluktan öte Toroslar’ın geleceğini ortak akılla şekillendirmek için bir araç olarak gördüklerini söyledi.

 

“ARTIK TOROSLAR ÖNE ÇIKMALI”

 

Yıldız, “Mersin, Toroslar aksı üzerinde kurulmuş bir kent olmasına rağmen, bugüne kadar kentli tarafından çok fazla bilinen, tanınan bir ilçe olmayı başaramadı. Artık Toroslar’ın daha fazla öne çıkmasını, elinde bulundurduğu değerlerin daha çok bilinmesini istiyoruz. Bunun için bu çalıştayı yapıyoruz” dedi.

 

“HAYALİMİZDEKİ GELECEĞİMİZ”

 

Kentin fiziki ve oluşmuş mekânsal koşullarından, kent yaşamının yarattığı sorunlara karşı çözüm önerileri olduğunu ifade eden Yıldız, “Bu çerçevede vizyonumuzun kent ve kent yaşamı açısından hayalimizdeki geleceğimizi tanımlamasını, misyonumuzun da bu hedefi gerçekleştirebilmek için bir yerel yönetim olarak nasıl konumlanmamız ve hizmet üretmemizi ortaya koymasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“YAŞAM STANDARDININ YÜKSELTİLMESİ GEREKİYOR”

 

Başkan Yıldız, “Toroslar bir yatakhane kent. Kentlilerimiz çalışmak için başka ilçelere gidiyorlar. Nüfusumuz 350 bin, her sabah 200 bin insan çalışmak için başka ilçelere gidiyor.  Yaylalarımız sadece Toroslulara değil, diğer kentlere de hizmet sunuyor. Yaz aylarında 350 bin olan yerleşik nüfusumuz iki katına çıkıyor.  Eski yerleşimlerimiz kentsel dönüşüm ihtiyacı içerisinde. Özellikle 13 mahallemiz, çok eski 13 mahallemiz nüfusumuzun yüzde 60’ını oluşturuyor ve bu insanlar mimarlık, mühendislik hizmeti almamış evlerde yaşıyor. Bu bölgelerin yaşam seviyesinin yükseltilmesi gerekiyor.  Ulaşım düzenimiz özel araçlara göre gelişmiş. Yayalar için ulaşım çok sıkıntılı. Özellikle yaya ulaşımı konusunda, kaldırımlar konusunda, yaya yolları konusunda kafa yormak gerekiyor. Toroslar, diğer ilçelere göre daha yoksul insanların yaşadığı bir ilçe. Ülke genelinde olduğu gibi Toroslar’da da ekonomik sıkıntı içinde olan büyük bir kesim var. Kadınlar, çocuklar, gençler, engelliler, yaşlılar gibi özel gruplar kent yaşamına katılım, yaşam kalitesi, esenlik desteği gibi konularda önemli eksiklikleri var” ifadelerini kullandı.

 

ÇALIŞMALARI 3 BAŞLIKTA ANLATTI

 

Başkan Yıldız çalıştayda yaptığı sunumda, önümüzdeki 5 yılda Toroslar’da yapmayı hedefledikleri çalışmaları “Kentleşme”, “Ekonomik ve Esenlik Destekleri”, “Kent Yaşamına Katkı” başlıkları altında anlattı.

 

 

KONUT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE DESTEK

 

Toroslar Belediye Başkanı Yıldız, stratejik planda yer verecekleri ve önümüzdeki 5 yılda uygulayacakları proje ve çalışmaları şöyle özetledi:

“Kentleşme kapsamında öncelikle plansız bir bölge kalmayacak. Geçerli imar planları ve var olan konut yoğunluklarını irdeleyerek, planlı bölgelerde ne kadar konut arzı yaratılabileceğini belirleyeceğiz.  Mersin’in büyüyebileceği alanlar Toroslar’da. Yeni yaşam alanları, yeni konut alanları buradan gelişecek. Toroslar’ın ve Mersin’in nüfus artışlarıyla bağlantılı konut talebini değerlendirerek, yeni planlanacak bölgelerde gerekli miktarda konut sunumunu sağlayacağız.”

 

KENTSEL YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJELERİ

 

“Torosları bir yatakhane kent olmaktan çıkarmak için gelişme bölgelerinde ihtisas sanayi siteleri kuracağız. Kent geneline dağılmış üretim birimlerini bu ihtisas bölgelerinde toplayarak, kent içi yoğunlukları azaltmaya çalışacağız.  Kentsel dönüşüm alanlarımızı, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile eşgüdüm içinde, her bir dönüşüm alanını çevresinden gelen potansiyeli ile birlikte değerlendirerek, kentsel/yerinden dönüşüm temel yaklaşımıyla dönüştüreceğiz. Büyükşehir belediyemiz ile eşgüdüm içinde sosyal konut üretimini gerçekleştireceğiz.”

 

 

PARKLAR ARASINDA YAYA KORİDORU

 

“Büyükşehir Belediyemiz ile eşgüdüm içinde Mersin ölçeğinde hizmet verecek bir rekreasyon alanını düzenleyeceğiz.  Mahalle parklarımız arasında yaya koridorları yaratarak kentin omurgasını yeşil üzerine kuracağız.  Yeşil omurga üzerinde meydanlar hiyerarşisi kuracağız. Böylece kentlilerimizin kamusal alanda bir araya gelmesinin koşullarını yaratacağız. Yol yapımı ve düzenlemesinde sık sık yenilemeye gerek duyulmayacak biçimde sağlam ve kalıcı çözümler uygulayacağız.”

 

TARIM, HAYVANCILIK VE TURİZM DESTEKLENECEK

 

“Tarımı, hayvancılığı, üretim ve ticareti, sanayii destekleyerek Toroslar ekonomisini canlandıracağız. Var olan yaşamın dengelerini bozmadan, kuzey Toroslarda planlanacak yeni bölgelerde doğa dostu turizmi destekleyeceğiz.  Tarım ve sanayinin bütünleşmesini sağlayacağız. Yeni yatırımları destekleyeceğiz. Tarımsal üretimde maliyetler sürekli artmakta ve çiftçilerimiz üretim yapmaktan vazgeçmektedir. Gıda tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kamu idareleriyle iş birliği içinde çözümler üreteceğiz.  Hayvancılık ve arıcılık için de desteklerimizi üreticilerin hizmetine sunacağız.”

 

PAZARYERİ SAYISI ARTACAK, KADIN ÜRETİCİLER DESTEKLENECEK

 

“Var olan pazar alanlarını yenileyeceğiz.  Toroslar’da üretim yapanlar için, belediyemizin denetiminde hafta boyunca hizmet verecek pazar yerleri oluşturacağız. Kadın üreticilere öncelik tanıyacağız.  Kadınlar öncelikli istihdam olanaklarını erişilebilir kılacağız.  Kadınlarımız için evinde iş olanakları yaratmaya çalışacağız.  Çalışan kadınlar için kreşler açacağız. Sulama birliklerine destek vereceğiz.  Tarımsal üretimde güneş enerjisi kullanımını destekleyeceğiz.”

 

 

SİVİL TOPLUM KAMPÜSÜ KURULACAK

 

 Kent yaşamına katkı kapsamında; sivil toplum kampüsü, Toroslar yaz kampı düğün salonu, taziye evleri, gençlik ve genç inovasyon merkezi, spor branş tesisleri, amatör sporlara destek projeleri hayata geçirilecek.

 

TOROSLAR KÜLTÜR VE SANATLA BULUŞACAK

 

Kent yaşamına katkı kapsamında Erişilebilir dinlenme alanları, spor organizasyonları, festivaller, açık hava film gösterileri, gezici sahne, kültür köyleri projeleri hayata geçirilecek.

Çalıştayda daha sonra Toroslar Belediye Meclis üyesi Sibel Tamaç, “Toroslar’ın Sosyo-Kültürel-Demografik ve Ekonomik Yapısı” ile ilgili sunum yaptı.

Toroslar Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Ay, Toroslar'a farklı bakış ve somut tespitler konusunda bilgilendirme yaptı.

Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar da “Enerjide geçiş, yenilenebilir enerjinin entegrasyonu ve bölgemizde kullanılabilirliği” konusunda sunum yaptı.

Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, “Enerjinin etkin kullanımı önemli, kentte yapılacak bütün insan faaliyetlerinde enerjiye ihtiyacımız var. O zaman bu faaliyetlere en az enerjiyle aynı işi yapacak şekilde planlamalıyız.  Çözüm yerellerde” dedi.

 

 

“ÇALIŞTAYDAN ÇIKAN SONUÇLAR BAŞUCU KİTABIMIZ OLACAK”

 

Çalıştaya katılanlara teşekkür eden Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, çalıştaydan çıkan sonuçların 5 yıllık stratejik plana mutlaka yansıyacağını ve katılımcıların görüş ve önerilerini başucu kitabı olarak göreceklerini söyledi.

Katılımcıların üzerinde en çok durdukları konunun belediye hizmet binası olduğunu belirterek, “Yunus Emre Kültür Merkezini yeni bir belediye hizmet binası kompleksi getirmeye çalışıyoruz. Kültür merkezini de bozmayacağız. Bundan sonra orada sık sık tiyatro ve konser gösterileri olacak. Belediye binamızı da oraya taşımayı düşünüyoruz. 11 bin metrekare boş alanı varmış, bizim kullandığımız şimdiki bina 4 bin metrekare. Mevcut belediye binamızın iki buçuk katı boş alan çürümeye terk edilmiş durumda. Orayı çok küçük tasarımlarla, gönüllü yurttaşlarımızın katkısıyla, kaliteli -bir hizmet binası olarak çok uzun olmayan vadede halkımızın hizmetine sunacağız” dedi. (Haber Merkezi)