“Büyük şirketler vergiden kaçıyor<br>esnafın cebine vergi memuru oturuyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Büyük şirketler vergiden kaçıyor
esnafın cebine vergi memuru oturuyor”

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, son üç yıldır vergi ödemediği kesinleşmiş olan şirketlerin tamamı yerine sadece yüzde 27’sinin incelendiğini, buna karşın küçük esnafın yoğun denetimlere maruz bırakıldığını söyledi. Dinçer, büyük şirketlerin vergiden kaçınırken esnafın üzerindeki vergi yükünün artmasına dikkat çekerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir Meclis Araştırması Önergesi sundu.

“Büyük şirketler vergiden kaçıyor<br>esnafın cebine vergi memuru oturuyor”


İLKAY ADALIOĞLU

Milletvekili Talat Dinçer, önergesinde “Vergi mükellef odaklı çözüm üreten, mükellef haklarını gözeten, toplumsal düzeyin arttırılmasına destek sağlamak üzere yeterli geliri, adil, şeffaf, tarafsız ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde toplayan, vergiyi tabana yayan ve mükellefe kaliteli hizmet sunan bir politika izlenmesi, sağlam bir vergi sisteminin olduğunu gösterir. Oysa günümüzde yapılan kanun teklifinde özellikle 3. Maddesinde yapılan değişiklik çok düşündürücü olup uygulaması orta ölçekli işletmeleri ve küçük esnafın işyerlerini taciz etme ve işleyişini engelleyecek kapsamdadır. 3. Madde der ki; Mükellefler nezdinde yapılacak yoklamalar ile günlük hasılat tespiti ortalaması alınıp, aylık, yıllık hasılat tutarı tespit edilip, mükellefin beyan ettiği yıllık hasılat tutarı ile karşılaştırılıp yüzde 20’den fazla olması durumunda Vergi Usul Kanununda yer alan ‘’izaha davet müessesesi’’ kapsamında izaha davet edilecek. Yani esnafın işyerine ayda üç kez sabahtan akşama kadar vergi memurunun kasasında oturup, güvensiz işyeri görüntüsü verilerek rencide edici bir durum yaşatılacak ve bu yılda 36 kez uygulama yapılacak, Onlarca verginin altında ezilen işletmeciyi birde güvensiz kılıp, insanların ticari onuru zedelenecektir” dedi.

 

“ESNAFTAN DEĞİL, PATRONLARDAN İZAH İSTEYİN”

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, vergi ödemeyen şirketlerden yüzde 27’si hakkında inceleme başlatıldığı yönündeki açıklamasını hatırlatan Dinçer şunları söyledi: “Üç yıldır vergi ödemediği net olan şirketlerin neden tamamında değil de yüzde 27’sinde inceleme başlatıldı. Esnafın kasasına oturtacağınız memurları bu şirketlere yönlendirip hepsini incelemeye alabilirsiniz. Yıllık hasılatının yüzde 20 oranı geçince Vergi Usul Kanununda yer alan izaha davet müsessesini biran önce uygulamaya geçirerek, esnaftan önce milyar dolarlık şirket patronlarından izah alabilirsiniz. Her geçen gün bir yenisini eklediğiniz, bir türlü bitmeyen vergiler hatta yıl sonun da vergi dilimleri sayesinde yok olan maaşlar, memurun, esnafın, işçinin, motorlu kuryenin kazandığı ekmeğin yarısını vergi olarak geri alırken, fakirden al zengine ver mantığı uygulanmaktadır. Yıllardır haksız kazanç sağlayarak vergi ödemediği söylenen bu şirketlerin inceleme sonucunda cezai uygulama yapılacak mı? Yoksa yine özel af yasası mı çıkarılacak. Vatandaşlık görevlerinden birisi olan vergi ödemeyi yapmayan milyar dolarlık şirketlerin Anayasamızın 98’nci Türkiye Büyük Millet Meclisi İç tüzüğü’nün 104 ve 105’nci maddeleri gereğince Meclis Araştırmasını arz ederim” dedi.