3 farklı enflasyon hesabı | Güney Gazetesi Mersin

3 farklı enflasyon hesabı

Merakla beklenen temmuz ayı enflasyonunda rakamlar belli oldu. Temmuz ayında enflasyon, Enflasyon Araştırmaları Grubu’na (ENAG) göre aylık olarak yüzde 5.91 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre enflasyon aylık yüzde 3.23 artarken İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) göre bu rakam yüzde 4.21 olarak açıklandı. Böylece enflasyonda 3 farklı rakam ortaya çıktı.

3 farklı enflasyon hesabı


 

ENAG ve TÜİK merakla beklenen temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Bağımsız araştırma kuruluşu ENAG'a göre temmuz ayında enflasyon yüzde 5.91 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 100.88 oldu. TÜİK’e göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 61,78, aylık yüzde 3,23 arttı

 

EN FAZLA ARTIŞ KONUT SEKTÖRÜNDE

 

Ana harcama grup enflasyon oranları baz alındığında temmuz ayında en yüksek artış Konut kategorisinde oldu. En düşük artış ise Sağlık grubunda görüldü.

 

AĞUSTOS KİRA ZAMMI BELLİ OLDU

 

Temmuz enflasyonunu açıklanmasıyla ağustos ayı kira zammı oranındaki üst sınır da belli oldu. Kira kontratı ağustos ayında yenilenecek kiracılar, yüzde 25 sınırının kalkmasıyla birlikte temmuz ayı enflasyon verisini baz alacak.

TÜFE, temmuz ayında on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 olarak gerçekleşti. Buna göre kontrat süresi bu ay dolan ev ve iş yeri sahipleri, kiraları için yüzde 65,93 oranında zam yapılabilecek.

 

İTO'YA GÖRE 4.21

 

Öncü enflasyon olarak kabul edilen İstanbul Ticaret Odası’nın Temmuz 2024 fiyat indeksleri de önceki gün açıklanmıştı. Buna göre İstanbul geçinme indeksi Temmuz’da yüzde 4,21 artı. Bu oran Haziran’da yüzde 3,42’e kadar gerilemişti. İTO’nun yıllık enflasyonu da yüzde 72,80 oldu. (Haber Merkezi)