Mersin’in enflasyon<br>sepeti yüzde 100 diyor! | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’in enflasyon
sepeti yüzde 100 diyor!

TÜİK “enflasyon düşüyor” diyor ama temel mal ve hizmetlerde artış eğilimi sürdürüyor

Mersin’in enflasyon<br>sepeti yüzde 100 diyor!


ABİDİN YAĞMUR

TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 61,78 olarak açıkladı. Mersin’de ekmek, dolmuş, tantuni fiyatlarının son bir yıldaki artış eğilimi ise bu kalemlerde enflasyonun yüzde 100 olduğunu gösteriyor. TÜİK’in hesabı sadece simitte tutuyor.

 

*Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK’e göre enflasyon aylık yüzde 3.23 olurken yıllık yüzde 61,78 oldu. Bağımsız Enflasyon Araştırmaları Grubuna göre ise yıllık enflasyon yüzde 100.88 oranında gerçekleşti.

 

*Mersin’de her kesimden insanın en çok tükettiği ekmek ve tantuni fiyatlarıyla şehir içi dolmuş ücretlerinin son 1 yıllık seyrine baktığımızda bu kalemlerdeki enflasyonun yüzde 100’ü bulduğu görülüyor. 

 

 

*Geçen yılın temmuz ayında Mersin’de 220 gram ekmek 4 liraydı. Ara zamların ardından Bu yılın temmuz-ağustos döneminde ise ekmek 10 lira oldu. Mersin’de ekmek fiyatlarında yüzde 100’den fazla bir artış gözlendi.

 

 

*Benzer şekilde geçen yıl temmuz ayında şehir içi dolmuş ücreti 11 lira 50 kuruştu. Ara zamlarla birlikte şehir içi dolmuş ücreti 25 lira düzeyine kadar çıktı. Bu kalemde de yüzde 100’ün üzerinde artış var.

 

*Mersin’in simge yemeklerinden et tantuni fiyatları geçen yıl temmuz ayında 80 lira ila 90 lira arasındaydı. İçinde bulunduğumuz ayda ise fiyatlar 170 lira ile 180 lira arasında. Bu kalemde de yüzde 100’lük artış.

 


*Mersin’de geçen yılın temmuz ayında simit 7,5 liraydı. İçinde bulunduğumuz ayda simit fiyatı 12 lira. Simit fiyatları geçen yıla göre yüzde 60 oranında arttı. TÜİK’in yüzde 60’lik enflasyon verisinin tuttuğu tek kalem simit oldu.