AKİB, ihracatını yüzde 17 artırdı | Güney Gazetesi Mersin

AKİB, ihracatını yüzde 17 artırdı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, temmuz ayında 1,32 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artış sağladıklarını belirten Başkan Fatih Doğan, ihracat hacminde en güçlü ivmelenmeyi demir-çelik ve hayvansal gıdada elde ettiklerini söyledi.

AKİB, ihracatını yüzde 17 artırdı


Temmuz ayında 22,5 milyar dolarlık ülke ihracatına AKİB olarak yüzde 6,9 oranında destek verdiklerini kaydeden Başkan Fatih Doğan, kur politikası, sert rekabet ortamı, enerji ve girdi maliyetlerindeki yüksek artışlara rağmen küresel arenada sahip oldukları kazanımları korumak için büyük fedakarlıklarla ilerlediklerini vurguladı. Başkan Fatih Doğan, “Yıllık bazda üretim maliyetlerimiz en az iki katına çıkarken bazı sektörlerde bu oran yüzde 120’leri aştı. Ancak, döviz kurundaki artış yaklaşık yüzde 23 düzeyinde kaldı. Dolayısıyla girdi maliyetleri ile kur arasındaki dengesizlik nedeniyle Türk ihracatçıları küresel arenada oyunda kalmakta çok zorlanıyor. Bunu bölgemizin 7 aylık performansına baktığımızda mobilya, yaş meyve sebze, tekstil, hububat ve bakliyat sektörlerinde çarpıcı şekilde görüyoruz. İvedilikle girdi maliyetleri ile döviz kurunun dengelemesini bekliyoruz” dedi.

 

“DEMİR-ÇELİKTE YÜZDE 79, HAYVANSAL GIDADA YÜZDE 75 ARTIŞ YAKALADIK”

 

AKİB’in temmuz ayı ihracat performansını bağlı Birliklere göre değerlendiren Koordinatör Başkan Doğan, şunları söyledi: “Yılın yedinci ayında en yüksek ihracat değerlerine demir-çelik, kimya ve hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörlerinde ulaştık. Demir-çelikte yüzde 79, hayvansal gıdada yüzde 75 oranında ihracatımızı artırdık. Hazır giyimde bu oran yüzde 21, mobilyada yüzde 9, yaş meyve sebzede yüzde 5, kimyada yüzde 2 oranında yansıdı.

Temmuz ayında Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz 411,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 390,3 milyon dolar değer ile ikinci sırada, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 139,7 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Yine temmuz ayında Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 91,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 90,3 milyon dolar, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 83 milyon dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 38,2 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 31,8 milyon dolar ihracata imza attı.”

AKİB’in Mersin, Adana, Kayseri, Hatay ve Karaman illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde birçok ilden ve sektörden 27 bini aşkın üyesiyle zorlaşan şartlara rağmen “İhracatla Yükselen Türkiye” vizyonuna güçlü desteğini sürdürdüğünü vurgulayan Başkan Fatih Doğan, temmuz ayında en yüksek değerlere Mısır, Irak ve Hollanda pazarlarında ulaştıklarını, ihracat hacminde Mısır, Ukrayna, Yunanistan, Slovenya ve Birleşik Krallık pazarlarında rekor düzeyde artışlar sağladıklarını ifade etti. (Haber Merkezi)