Engellilere verilen<br>atama sözü tutulacak mı? | Güney Gazetesi Mersin

Engellilere verilen
atama sözü tutulacak mı?

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Türkiye’de yaşayan engelli vatandaşların karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, “Mahinur Özdemir Göktaş 2024 yılında 2 bin 323 engelli ataması yapılacağını duyurmuştu. Bu sayının ne kadarını gerçekleştirdiniz, belirttiğiniz sayının tamamına atama yapacak mısınız?” diye sordu.

Engellilere verilen<br>atama sözü tutulacak mı?


CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Soru önergesinde Dinçer, “Engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları zorluklar belirlenerek, özel gereksinimleri karşılandığında ve ihtiyaç duydukları hizmetler ve eşit erişim hakkını hedefleyen düzenlemeler sunulduğunda, toplumsal yaşama uyumları artacak ve engellilik durumu engellenmişlik durumuna dönüşmeyecektir. Türkiye’de toplam 4 milyon 876 bin engelli vatandaşımız var, yani büyük bir azınlık. Hayatlarını idam ettirebilmek için eğitime, çalışmaya ve sosyalleşmeye ihtiyaçları vardır. Yaşam alanlarının her köşesine erişilebilir olup hayatlarını kolaylaştırılmalıdır, yollar, binalar vs istihdam alanı genişletilip verilen sözler yerine getirilmelidir. Hayatların önünde engel olmayıp, engelleri kaldırmalıyız” ifadelerini kullandı.

 

“ÜLKEMİZ GENELİNDE TOPLAM KAÇ TANE ENGELLİ VATANDAŞIMIZ İŞSİZDİR?”

 

Dinçer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’tan şu soruları yanıtlanmasını istedi:

“Mahinur Özdemir Göktaş 2024 yılında 2 bin 323 engelli ataması yapılacağını duyurmuştu. Bu sayının ne kadarını gerçekleştirdiniz, belirttiğiniz sayının tamamına atama yapacak mısınız?

2020-2022 ve 2024 EKPSS’ ye giren ve yine bu yıllarda kura kaydı yaptıran engelli vatandaşımız sayısı kaçtır?

2020 yılından itibaren kaç engelli vatandaşımız ataması yapılmıştır? Atama yapılan adayların sayısı ile atanmamış adayın sayısı arasındaki farkın sebebi nedir?

Ülkemiz genelinde toplam kaç tane engelli vatandaşımız işsizdir?

Engelli memurlara ve engelli yakını bulunan memurlara tayinlerinde kolaylık sağlıyor musunuz?

Memur olarak atanmış engelli vatandaşlarımızın kamu binalarında erişilebilir olmaması sebebiyle sorunlar yaşamaktadır. Bakanlık olarak erişebilirlik konusunda neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Millî Eğitim Bakanlığı 20 bin öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Engelli kadrosu için ayırdığınız sayı kaçtır?  Engelli öğretmen ataması ne zaman yapılacak?

Engelli öğretmen kadro ve branş dağılımı ve sayısı kaçtır. EKPSS ‘de sıralamaya giren adayların hepsinin ataması yapılacak mı?

Ataması yapılırken engelli adayın ulaşım ve kamu binası vs erişebilirlik durumu dikkate alınacak mı?”  (Haber Merkezi)