“Vatandaş borç batağında” | Güney Gazetesi Mersin

“Vatandaş borç batağında”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, son dönemde artan ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşların bankalara olan borçlarının giderek arttığına dikkat çekti. Kış, kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle icralık olan vatandaşların sayısındaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti.

“Vatandaş borç batağında”


Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının Ocak-Haziran döneminde yasal takibe intikal eden kişi sayısı yüzde 43 artarak 891 bine ulaştı. 2024 Haziran ayında, yasal takibe düşen kişi sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre kaygı verici bir artış gösterdi. Geçen yılın haziran ayında 118 bin 362 olan yasal takibe düşen kişi sayısı, bu yılın aynı ayında 213 bin 989’a yükseldi.

 

“VATANDAŞIN BANKA BORÇLARI 3,34 TRİLYON TL’YE ULAŞTI”

 

Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 19-26 Temmuz haftasında 52,7 milyar TL artarak 3,34 trilyon TL’ye ulaştığını belirten CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, bireysel kredi bakiyesinin 1 trilyon 803 milyar TL, kredi kartı borç bakiyesinin 1 trilyon 532 milyar TL olduğunu söyledi. 

Kış, 2023 yıl sonuna göre vatandaşların bankalara olan borçlarının yüzde 22,3 artarak 608 milyar TL’ye ulaştığını, icra takibine alınan borçların ise 78 milyar TL’ye yükseldiğini ifade etti. Ayrıca, batık kredi kartı borçlarında yüzde 135, batık bireysel kredi borçlarında ise yüzde 40 artış yaşandığını belirtti.

 

İCRA DAİRELERİNE 2024’TE 5,5 MİLYON YENİ DOSYA GELDİ

 

Kış, 1 Ocak-2 Ağustos 2024 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,7 azalarak 5 milyon 452 bine gerilediğini açıkladı. Aynı dönemde 4 milyon 231 bin dosyanın sonuçlandırıldığını veya işlemden kaldırıldığını, UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısının ise 22 milyon 529 bine yükseldiğini vurguladı.

 

TASFİYE OLUNACAK ALACAKLARDA DRAMATİK ARTIŞ

 

Risk Merkezi’nin Haziran 2024 verilerine göre, bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar yüzde 103 artarak 77 milyar TL’ye ulaştı. Bu artış, banka borçlarının vatandaşlar üzerinde yarattığı mali yükün ciddiyetini daha da belirginleştiriyor.

Kış, bankalara olan borçlarla ilgili acil çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı. “Öncelikle, borçların yapılandırılması ve faiz oranlarının düşürülmesi için düzenlemeler yapılmalıdır. Vatandaşlarımızın borçlarını ödeyebilmesi için ekonomik destek paketleri devreye sokulmalıdır. Ayrıca, kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle icralık olan vatandaşlarımızın korunması için yasal düzenlemeler yapılmalıdır,” önerilerinde bulundu.

CHP olarak vatandaşların yanında olduklarını ve ekonomik krizle mücadele için çalışacaklarını belirten Kış, “Vatandaşlarımızın bankalara olan borçları nedeniyle daha fazla mağdur olmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Hükümetin ekonomik politikalarını eleştirerek, doğru adımların atılması için çaba göstereceğiz. Türkiye’nin ekonomik geleceği için halkımızın yanında olacağız,” diyerek sözlerini tamamladı. (Haber Merkezi)