Mühendislerden imar uyarısı! | Güney Gazetesi Mersin

Mühendislerden imar uyarısı!

​​​​​​​TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İsmail Oğuz, ana konteyner limanı yatırımı için belirlenen proje alanının çevresindeki tarım arazilerinin lojistik ve sanayi alanına çevrildiğine dikkat çekti ve “Eğer ana konteyner limanı projesi başka şehre kaydırılırsa bu araziler ne olacak” sorusunu gündeme getirdi.

Mühendislerden imar uyarısı!


ABİDİN YAĞMUR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı İsmail Oğuz, Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı yatırımının Adana’ya kaydırılmak istenmesine karşı çıktı.

Limanın nereye yapılacağının yanı sıra nasıl bir kent planlanacağı sorusunun da önemli olduğuna değinen Oğuz, “Öncelikle ana konteyner limanı kent planlarında yer almalı ve entegrasyonu sağlanmalıdır. Ana konteyner limanının kent planlarında yer alması üst ölçekli planlarda gösterildiği haliyle inşa edilmesi, kent merkezi ile etkileşimi kurgulanması planlı hale getirilmesi söylenebilecek en temel öneriler arasındadır.  Ana Konteyner Limanı ile çevresinde yer alan mevcut depolama alanlarında içinde yer aldığı bir planlama ile projelendirilmeli, limanın kent merkezi ile arasında bir geçiş bölgesi olarak ofislerin, otellerin yer aldığı bir alan oluşturulmalıdır. Gerektiği takdirde çevresinde yer alan unsurlar ile birlikte Kent Merkezi Dönüşümü hızlandırılmalı Ana Konteyner Limanı ‘İdeal Kent Mersin Şehirleşmesine’ uygun paralellikte inşa edilmelidir. Büyük çaplı Ana Konteyner Limanı projesi planlanırken şehrimize entegre edilmesi sürecinde kentsel planlama ve çevresel etkilerin dikkate alınması gerekmektedir. Limanın şehrin mevcut altyapısına etkisi, trafik yükünün yönetimi ve çevresel sürdürülebilirlik konuları büyük bir titizlikle ele alınmalı ve planlanmalıdır. Liman tüm bileşenleri ile birlikte daha erişilebilir olmalı ve kent içi ulaşım sisteminden ayrıştırılmalıdır. Mimari olarak, limanın mimari tasarımının şehrimizin estetiği ve kimliğiyle uyumlu olmalı, aynı zamanda modern ve çevreci çözümler içermelidir. Bu projenin sadece ekonomik bir yatırım değil, aynı zamanda şehir hayatına değer katan, sürdürülebilir bir yapı ile planlanıp toplumun hizmetine sunulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

İMARLA İLGİLİ SORU İŞARETLERİ

 

Konteyner limanı için düşünülen Serbest Bölge güneyindeki alanın çevresinin tarım alanı vasfından çıkarıldığını, lojistik tesis alanı, sanayi alanı, enerji üretim ve depolama alanı gibi kullanımlar ile imara açıldığını kaydeden Oğuz, “Öngörülen proje dikkate alınarak hektarlarca alanın imara açılması sonrası söz konusu projenin başka bir bölgede planlanması Mersin ilinin stratejik hedefleri ve geleceği için endişe vericidir. Mersin ili bugüne dek kendini tarım, sanayi, turizm, lojistik gibi birçok farklı sektörde geliştirmeye çabalamış ancak net bir vizyon ve kimlik ile kurgulanmamıştır. 2013 yılında Mersin ilinin stratejik ve mekânsal planlarda lojistik kimliği ile öne çıktığı görülmüş; ancak lojistik potansiyelleri için gereken temel arazi kullanımları oluşturulduktan sonra söz konusu alanların hizmet edeceği Liman Projesinin başka bir bölgeye alınması, kentin ülke ve bölge içerisindeki yerinin ne olacağı ile ilgili soru işareti oluşturmaktadır” dedi.

 

“KENT PAYDAŞLARI İLE KARAR ALINMALI”

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı İsmail Oğuz açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Doğu Akdeniz bölgesinde planlanacak herhangi bir ana konteyner limanı kent planlarına, ideal şehircilik ilkelerine uygun, sürdürülebilir ve çevresel yönden güçlü, jeopolitik ve liman altyapısına sahip bir bölgede yapılması en başta vurgulanması gereken temel unsurlardır. Diğer yandan bir şehrin denizcilik ve ticaret sektörlerindeki mevcut potansiyeli, yeni bir konteyner ana konteyner limanının başarılı bir şekilde entegrasyonunu kolaylaştıracaktır. Ayrıca, ana konteyner limanının liman altyapısı olan bir kentte yapılması coğrafi avantajları ve stratejik konumu, uluslararası ticaret rotaları için de önemli bir merkez haline gelmesini sağlayacaktır.  Son olarak ise, ana konteyner limanının karar alma süreçlerinden başlayıp projelendirme ve hizmete girme aşamasına kadar olan sürecinden kentin paydaşları ile birlikte karar alınması, toplumun farklı kesimlerinin görüşlerinin değerlendirilmesi, halkın bilgilendirilmesi ve katılımının sağlanması, şeffaflık ilkelerinin ve hesap verebilirliğin korunması, kamuoyunun güvenini kazanmak adına kritik önemdedir.”