Alım gücü düştükçe<br>veresiye defteri kabarıyor | Güney Gazetesi Mersin

Alım gücü düştükçe
veresiye defteri kabarıyor

Asgari ücrete temmuz zammı yapılmadı ancak iğneden ipliğe her şey zamlanmaya devam etti.  Hal böyle olunca yurttaşlar kredi kartı limitlerini tüketti.  Yurttaşın alım gücü düşünce mahalle bakkallarına yöneldi. Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, “İnsanların kredi kartları patladı, artık zincirden alışveriş yapamıyorlar. Bize gelip deftere yazdırmaya çalışıyorlar, zor durumda kalıyoruz. Ancak temel gıda ürünlerini deftere yazıyoruz. Küçük esnaf veresiye defteriyle emekliye ve asgari ücretliye can suyu oluyor” dedi.

Alım gücü düştükçe<br>veresiye defteri kabarıyor


ELVAN KONUK

Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, küçük esnafın yüksek enflasyon karşısında alım gücü düşen vatandaşa hizmet etmekte zorlandığını söyledi. Turan, “Satışlarımız, cirolarımız çok düştü. Masraflarımız yükseldi, emtia olarak satışlarımız çok düştü. Bunun nedeni fiyatların yükselmesi, tütün ürünlerine her ay zam gelmesi” dedi.

 

“ÇUVALI AĞZINDAN AÇMALARI LAZIM, BİZ EN ALTTAYIZ, EN ÜSTTE EN ÇOK KAZANANLAR VAR”

 

Küçük esnafın vergi yükünün gün geçtikçe arttığını belirten Turan, “Büyük firmalar, online platformlar vergi ödemiyor. Devlet büyüklerimiz maalesef bunların üzerine gitmek yerine geçimini zor sağlayan esnafın üzerine gidiyorlar. Yasalarımız öyle bir hazırlanmış ki maliyeci istediği zaman işletmeye gelsin, incelesin, ceza yazacak bir şeyler bulabilir. Esnafımıza geliyorlar, fiş kesmesine rağmen fiş kesmedi diye ceza yazıyorlar. Anlaşılan o ki 2027 yılına kadar bu piyasa daralacak. Cari açığı engellemek için esnafı sıkmaya devam edecekler. Ama yanlış yerden başlıyorlar. Çuvalı yanlış yerden açıyorlar, çuvalı ağzından açmaları lazım, çünkü biz en alttayız. En üstte en çok kazananlar var. En çok kazananlar hiç vergi ödemiyor. Biz elektriğimizi, suyumuzu, yanımızda eğer eleman istihdam ediyorsak onun sigortasını ödeyen esnafı sıkıştırıyorlar. Büyük firmalar, zincir marketler büyük paralar kazanıyorlar ve parayı da yurtdışına götürüyorlar. Bunlara tedbir alınması lazım” diye konuştu.

 

 

“BAKKALLARDAKİ ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ AZALIYOR”

 

Zincir marketlerin ürünlerini toptan alıp daha indirimli satmasının bakkallardaki ürün çeşitliliğini azalttığını söyleyen Turan, “Biz tenekelerle peynir alırdık. Şimdi peynir satışı azalıp peynirler bozulunca almamaya başladık. Ya da daha küçük paketler halinde almaya başladık. Özellikle şarküteri dolaplarına ürün koymamaya başladık. Çünkü insanlar üç harfli zincir marketlerden alıyorlar, bu da bizim satışlarımızı düşürüyor, çeşitlerimiz azaldı. Eskiden mandıracılık vardı, onların kapanmasının sebebi de zincirler” ifadelerini kullandı.

 

“BAKKALLAR DAR GELİRLİYE CAN SUYU OLUYOR”

Turan, yüksek enflasyon karşısında alım gücü düşen emekli ve asgari ücretlilerin temel gıda maddelerini bile almakta zorluk yaşadığına dikkat çekti. Turan, “İnsanların kredi kartları patladı, artık zincirden alışveriş yapamıyorlar. Bize gelip deftere yazdırmaya çalışıyorlar, zor durumda kalıyoruz. Yazabildiğimizi, temel gıda ürünlerini deftere yazıyoruz. Yardımcı oluyoruz.  Küçük esnaf veresiye defteriyle emekliye ve asgari ücretliye can suyu olmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.