Köylülerin yol isyanı | Güney Gazetesi Mersin

Köylülerin yol isyanı

Otobanın bağlantı yolu 111 evin yıkılmasına neden olacak. Çok sayıda bahçe de kesilecek

Köylülerin yol isyanı


ABİDİN YAĞMUR/ELVAN KONUK

Çeşmeli-Kızkalesi Otoyolu projesi kapsamında yapılacak bağlantı yolları nedeniyle evlerini ve bahçelerini kaybetme riski olan köylüler eylem yaptı. D-400 Karayolunu bir süre trafiğe kapatan köylüler, projenin gözden geçirilmesini istedi.

Yapımı devam eden Çeşmeli-Kızkalesi Otoyolu projesinin, D-400 Karayoluna bağlantı yapacağı noktalardan biri de Erdemli ilçesine bağlı Tırtar’a isabet ediyor. Bağlantı yolu nedeniyle 111 evin yıkılmasının yanı sıra çok sayıda vatandaşın limon bahçelerinin ve tarlalarının bölünmesi de gündemde.

Tırtar köyünde yaşayan vatandaşlar, projenin değiştirilmesi için eylem yaptı. D-400 Karayolunu bir süre trafiğe kapatan köylüler, “Gözyaşının üzerine yol yapılamaz”, “Evime dokunma”, “Rant istemiyoruz”, “Mahallemizi bölmeyin”, “Yola değil ranta karşıyız”, “Yolda oyun, projede oynama olmaz” yazılı dövizler taşıdı.

 

 

Köylüler adına açıklama yapan Muhammet Balcı,  “Burada toplanma sebebimiz Tırtar’ımızın kanayan yarası otoyol bağlantı yolunun kaldırılması mücadelemizdir. Buradan sesimizi tüm Türkiye’ye duyurmak için toplandık. Köyümüz, tarım arazilerimiz bu projeyle bitiyor. Buradan bütün büyüklerime seslenmek istiyorum. Vatandaşlar için Tırtar’da bu bağlantı yolunu kaldırın. Yüzün üzerinde ev yıkılacak, bizim gideceğimiz yer yok. Tırtar’da bağlantı yolunu istemiyoruz” dedi.

 

 

“ÇİFTÇİLİKTEN BAŞKA MESLEĞİMİZ YOK”

 

Köylülerden Mehmet Yılmaz da “Bizim tek talebimiz yetkililerin bizi duyup feryadımıza bir çare olması. Tırtar’dan bağlantı yolunun kalkmasını istiyoruz” dedi.

Köylülerden Fatma Sarıbaş da “Biz bu topraklarda doğduk, büyüdük. Bu yaşımıza tırnaklarımızla geldik. Bir ev bark yaptık, bağ bahçe yaptık. Şimdi bu evlerimizin yıkılmasını istiyorlar, 111 tane ev gidiyor. 500 kişinin üzerinde insan mağdur. Çocuklarımız okullara gidecek, başka şehirlere gideceğiz, eğitim sistemleri çökecek. Bizim elimizde bir meslek yok. Başka şehirlerde ne yapacağız? Çöpçülük mü yapalım, hırsızlık mı yapalım, bunu mu istiyorlar? Biz bu bağlantı yolunun kalkmasını bu insanların mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Projeyi istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“GİDİN KÖYÜMÜZDEN GİDİN”

 

Eyleme destek veren CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır da “Burada 111 tane ev yıkılacak. Burada birinci projeyi yapıyor, olmuyor. O milletin menfaatineydi kötü de olsa. Ama birilerinin keyfi yetecek diye ikinci projeyi, üçüncü projeyi yapıp da limon bahçelerimizi, evlerimizi yıktırmayacağız. Onun için bu milletin sesine kulak verin. Biz devletimize, bayrağımıza bağlı insanlarız. Birilerinin cebi dolacak diye evimizden, barkımızdan, bağımızdan, bahçemizden olmayacağız. O yetkililere sesleniyorum; Erdemli’yi bilmeyen, Yörük’ü bilmeyen, çiftçiyi bilmeyen, pancarı bilmeyenlere bu halkın söyleyeceği bir cevap var. Gidin köyümüzden gidin, nereye yaparsanız yapın. Tırtar’da istemiyoruz bunu” ifadelerini kullandı.

 

 

“BU GARİBANLAR NEREYE GİDECEK?”

 

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer de “Devlet ciddiyet ister, devlet işi ciddiyetle olur. Bu işin projesi daha önceden yapılır, her türlü şeyler düşünülür, köylümüze kentimize zarar gelmeden en rantabl yerden bu yol geçirilir. Ama maalesef bağlantı yoluyla ilgili bu üçüncü değişiklik. Bir yolu bir yere oturtamadılar. Her an her gün bir karar değiştiriyorlar. Bu son derece sakıncalı ve olmaması gereken bir şey. Kaç gündür haberleri izliyorsunuz. Türkiye’nin her yerinde çiftçiyle uğraşıyorlar. Bursa’da dün domates üreticileri ayaktaydı, Mersin’de şeftali üreticileri ayakta, narenciye, limoncular ayakta. Bugün gelmişiz Tırtar’da bir bağlantı yoluyla ilgili köylünün, çiftçinin emeğini, ekmeğini aldığı tarlasından, bağından, bahçesinden tutun aynı zamanda 111 tane evin yıkılması söz konusu. Bu garibanlar nereye gidecek, bu insanlar nasıl yer yapacak? Dolayısıyla Tırtar’da bağlantı yolu gerekmez. Yapmayın bağlantı yolunu, Kocahasanlı’da var, Kızkalesi’nde var. Tırtar’da da olmasın.  Bu kadar köylüyü, kentliyi, çoluğu, çocuğu uykusuz bırakmaya kimsenin hakkı yok” dedi.

 

 

“HİÇBİR DEVLET GÖREVLİSİ GELİP BİZİ DİNLEMEDİ”

 

Tırtar Sulama Kooperatifi Başkanı Kadir Ünlü de şunları söyledi: “2 yıldır Çeşmeli- Kızkalesi arasındaki otoyolun ihalesi yapıldığından bu yana Tırtar Mahallesi’nde otoyol ile D-400 arasında bağlantı yolumuz var. Bu yol önce Bağlar Mevkisine geldi. Sonra Azimli Mevkisine geldi. Mahalle halkı olarak ayırt etmeksizin Tırtar’daki otoyol bağlantısının iptali için iki sefer muhtarlık dönemimde imza topladım müracaat ettim, dilekçe verdim. Herhangi bir devlet yetkilisi gelip Kumkuyu, Tırtar halkını bilgilendirmedi. Biz vatandaşlık görevimizi yapıyoruz, askerliğini yapıyor gençlerimiz vergimizi ödüyoruz. Ama devlet de bizim sesimizi duysun. Kumkuyu-Tırtar’da bu bağlantı yolunun gereği yok. Hem devletimize hem mahalle halkımıza zarar. Çünkü Erdemli batı çıkışı Limonlu’daki 3-3,5 kilometre mesafede devletimize de yazık bizim vatandaşımıza da yazık.  Sulama Kooperatifi Başkanıyım, bizim köyümüzün bir kısmı tarım ürünleri üretiyor. Kooperatifin su biriktirme göleti, dağıtım şebekesi, içme suyu deposu bu projenin içerisinde. Biz halk olarak bu otoyol kavşağının Tırtar’dan kaldırılmasını talep ediyoruz. Otoyolun ana hattına bir şey demiyoruz ama bağlantı yolu 11 tane ev götürüyor. Bu projeler kime hizmet ediyor anlayamadık bir türlü. Sabah kalktığında acaba burada mı ölçüm yapılacak diye Tırtar halkı endişeli. Devlet yetkililerine buradan sesleniyorum bu Tırtar’daki otoyol çıkışını iptal edelim.”