“Enflasyon düzeltmesi eczaneleri<br>kapanma noktasına getirebilir” | Güney Gazetesi Mersin

“Enflasyon düzeltmesi eczaneleri
kapanma noktasına getirebilir”

Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, enflasyon düzeltmesi uygulamasıyla dar boğaza düşen eczacıların ciddi bir vergi yükü altına girdiğini belirtti. Bu nedenle birçok eczanenin kapanma noktasına gelebileceğine dikkat çeken Aydın, “Enflasyon düzeltmesi ile işletmelerin henüz elde etmediği kazançlarından vergi talep edilmektedir. Enflasyon düzeltmesi gerekli bir işlem olsa da hesap dönemi sonunda uygulanmalı ve düzeltme sonrası oluşan kar vergilendirilmemeli, zarar oluşması halinde ise, zarar olarak kabul edilmemelidir” dedi.

“Enflasyon düzeltmesi eczaneleri<br>kapanma noktasına getirebilir”


İLKAY ADALIOĞLU

Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, mali denetimler ve enflasyon muhasebesinin eczanelere etkileri üzerine konuştu.6 Ağustos tarihi itibariyle Hazine ve Maliye Bakanlığı ekipleri tarafından eczanelere yönelik mali denetimler başlatıldığını ifade eden Aydın, “Denetimlerde kontrol edilen bir konu entegrasyon zorunluluğudur. Eczanelerdeki entegrasyon zorunluluğu dört taraflı bir işlemdir. Bu taraflar; YN ÖKC üreticileri, Eczane Otomasyon Programcıları, Eczaneler ve bu üç tarafı zorunluluklarını yerine getirmesi için yaptırımlarda bulunacak olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’dır. Türkiye’de 15 adet YN ÖKC üreten firma ve yaklaşık 13 adet otomasyon sistemi vardır. Bu 15 adet cihazla 13 programın entegre bir şekilde çalışmasını sağlayamayan firmalara hiçbir cezai işlem yapılmadan son kullanıcı olacak eczanelere entegrasyon denetimi abesle iştigal etmektir” dedi.

 

 

“HİÇ ZAM ALMAMIŞ VE SATILMAMIŞ İLACA VERGİ ÖDEYECEĞİZ”

 

Eczaneleri büyük bir vergi yükü altına sokacak diğer bir konunun enflasyon düzeltmesi olduğunu belirten Aydın, bu nedenle eczanelerin kapanma noktasına gelebileceği konusunda uyardı.  Aydın, “Enflasyon düzeltmesi, enflasyonun artmış olduğu ortamlarda gerçek durumu ifade etmeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmesi amacıyla düzeltme işlemine tabi tutulmasıdır. Aslında yapılması haklı bir işlemdir. Ancak uygulamada enflasyon düzeltmesi ile işletmelerin henüz elde etmediği kazançlarından vergi talep edilmektedir. Elbette bu da yüksek enflasyon nedeniyle zaten dar boğaza düşen başta eczaneler olmak üzere tüm işletmelere ciddi bir vergi yükü oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

Enflasyon düzeltmesi ile eczacıların henüz satmadığı ilaçlar için vergi ödeyeceğine dikkat çeken Aydın, şu şekilde konuştu:

“Ocak-Haziran 2024 geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi zorunluluğu ile karşı karıya bırakılmaktayız. Eczanelerimiz için enflasyon muhasebesinde en çok vergi yükü oluşturacak kalem olan ilaçlara Ocak-Haziran 2024 tarihleri arasında hiç zam yapılmamış olması ise bu duruma bambaşka bir boyut kazandırmaktadır.

Enflasyonist ortamlarda, mali tabloların güvenilirliği ve gerçeği yansıtması için enflasyon düzeltmesi gerekli bir işlem olsa da hesap dönemi sonunda uygulanmalı ve düzeltme sonrası -oluştuğu ifade edilse de aslında oluşmayan- kar vergilendirilmemeli, zarar oluşması halinde ise, zarar olarak kabul edilmemelidir.”