“Çiftçimiz, ürettiği ürün üzerinde<br>söz ve yetki sahibi olmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Çiftçimiz, ürettiği ürün üzerinde
söz ve yetki sahibi olmalı”

Köylerde düzenlediği hasat şenlikleriyle hem çiftçiye moral ve tanıtım desteği veren hem de sorunlarına dikkat çeken Toroslar Belediyesi, yöreye özgü şeftali üretimiyle bilinen Güzelyayla (Kızılbağ) köyünün şeftali şenliği geleneğini yeniden canlandırdı.

“Çiftçimiz, ürettiği ürün üzerinde<br>söz ve yetki sahibi olmalı”


Toroslar Belediyesi tarafından Mersin Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle düzenlenen Güzelyayla Şeftali Hasadı Şenliğinde hem yöre köylüleri hem de şehir merkezinden gelen konuklar müzik eşliğinde eğlenme imkanı buldu hem yöreye özgü şeftali tanıtıldı.

Güzelyayla Muhtarı Mehmet Süt, yörede geçmişte şeftali hasadı şenliği düzenlendiğini ancak son yıllarda şenliklerin yapılamadığını belirterek “Şeftali şenliğimizi yeniden hayata geçiren Toroslar Belediye Başkanımız Abdurrahman Yıldız’a teşekkür ediyorum” dedi.

Şeftali Hasadı Şenliğinde şeftali başta olmak üzere yöredeki meyve üreticilerinin sorunları, beklentileri de gündeme geldi.

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, geçmişte gelenekselleşen ancak son yıllarda kesintiye uğrayan Şeftali Hasadı Şenliğini yeniden başlattıklarını ve bundan sonra her yıl şenlik düzenleyeceklerini söyledi.

 

“TARIMDA VE GIDADA KENDİ KENDİNE YETEBİLEN BİR ÜLKE OLMAMIZ LAZIM”

 

Türkiye’de köylerde yaşayan nüfusun 1980’li yılların sonuna kadar yüzde 37 oranında olduğunu, günümüzde ise köy nüfusunun yüzde 5’e düştüğünü ifade eden Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Öyle ki ekmeğimizi yaptığımız buğdayı bile artık ithal etmek durumundayız. Hayvanlarımıza verdiğimiz samanı bile artık ithal eder durumdayız. Bizi bu hale getiren siyasetten ve politikadan hepimizin tek tek aslında sıdkı sıyrıldı. Artık bu işlerden kurtulmamız lazım. Yeniden tarımda ve gıdada kendi kendine yetebilen bir ülke olmamız lazım” dedi.

 

KÖY VE TARIM ÇALIŞTAYI İLE İLK İŞARET FİŞEĞİ YAKILACAK

 

Çiftçinin bin bir emekle ürettiği ürünleri değerinde satamadığına da, tarımdan elde ettiği gelirin artık çiftçinin karnını doyurmadığına da işaret eden Başkan Yıldız şunları söyledi:

“Stantlardaki şeftalileri değil yemeyi bakmaya kıyamazsınız. Buradaki çiftçiler bir yıl boyunca belki çocuklarını ihmal ediyorlar, belki kendilerini ihmal ediyorlar, belki özel yaşamlarını ihmal ediyorlar. Ama o şeftaliyi ihmal etmiyorlar. 24 saat başında bekliyorlar. Ama o bakmaya kıyamadığımız şeftaliler onların karınlarını doyurmuyor. İşte buna bir tedbir almak lazım. Yani üreten çiftçimizin ürettiği üzerinden söz ve yetki sahibi olması lazım. Zorlukla ürettiğimiz ürünleri, bu gübre fiyatıyla, bu ilaç fiyatıyla ürettiğimiz ürünleri, elimizden çıkarırken maalesef herhangi bir inisiyatif sahibi değiliz. Dolayısıyla buraya hepimizin tek tek kafa yorması lazım. Biz Toroslar Belediyesi olarak buna kafa yoruyoruz ve mutlaka ama mutlaka üretim aşamasında depolama aşamasında, ürünlerimizin küçük sanayiye dönüştürülmesi aşamasında ve en önemlisi de elde edilen ürünün elden çıkarılması, satılması aşamasında ürünü üreten köylünün bizatihi söz ve karar sahibi olabilmesi için elimizden geleni yapacağız. Toroslar’da yaşayan binlerce köylü ve üreticiyi bu fikrimize ortak etmek istiyoruz. Bu süreci de sizin seçeceğiniz temsilciler aracılığıyla beraber üretmek istiyoruz. Artık yeter, artık yeter. Çünkü yıllardır ürettiğimiz ürünlerde neredeyse karnımızı bile doyuramayacak sonuç almamız bizim artık buramıza kadar getirdi.”

 

EN İYİ ÜRETİCİ TÜRKER MERAL

 

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterileri ve müzik dinletileri ile şenlik devam etti. Şenlikte, en iyi şeftali yarışması da oldukça çekişmeli geçti ve jüri üyeleri titiz bir inceleme sonunda en iyi şeftali üreticisini belirledi.

Etkinlikte, En İyi Şeftali Yetiştiricisi Yarışmasının üçüncüsü Ramazan Ülgen’e akülü sırt tulumbası, ikincisi Ali Erhan Yeni’ye şarjlı makas, yarışma jürisinin en iyi şeftali üreticisi olarak belirlediği Türker Meral’a ise ot biçme motoru hediye edildi. Meral, ödülünü Başkan Yıldız’ın elinden aldı. (Haber Merkezi)