İller Bankası hem gelire el koydu hem faiz ödetti, belediye başkanı isyan etti | Güney Gazetesi Mersin

İller Bankası hem gelire el koydu hem faiz ödetti, belediye başkanı isyan etti

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, geriden gelen vergi borcunu gerekçe göstererek belediyenin 32 milyon lirasına el koyan İller Bankasının, bu miktarı 21 gün gecikmeyle vergi dairesine gönderdiğini, 3 milyon 200 bin liralık yasal faizin de belediyeye ödettirildiğini söyledi. Yıldız, “İller Bankası Genel Müdürü, Toroslar halkının 3 milyon 200 bin lirasının hesabını vermek zorunda.  Bu belediye başka bir ülkenin belediyesi değil. Herkes seçim sonuçlarını kabul edecek” dedi.

İller Bankası hem gelire el koydu hem faiz ödetti, belediye başkanı isyan etti


ABİDİN YAĞMUR

 

31 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlerde Toroslar Belediye Başkanı seçilen Abdurrahman Yıldız, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında söz alarak, geride kalan 5 aylık sürede belediyenin gelirlerine nasıl el konulduğunu anlattı.

 

“NE YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ İLLER BANKASI?”

 

Toroslar Belediyesinin aylık gelirinin, 50 ila 60 milyon lira civarında olduğunu ifade eden Yıldız, “Geçen ay İller Bankası bizim bütçemizin 32 milyon lirasını kesti. Sorduk, bu nedir, niye kestiniz diye sorduk. Dedi ki vergi borcunuz var. Hangi vergi borcu, ne zamandan kalmış? 2023 yılından kalan vergi borcu var. Neye dayanarak kestiniz dedik. Bize dediler ki 2014 yılında çıkarılmış bir Bakanlar Kurulu kararı var. E mübarek 2023’ün martında, nisanında, mayısında, haziranında, temmuzunda, ağustosunda, eylülünde, ekiminde, kasımında, aralığında, 2024’ün ocağında, şubatında, martında 2014 yılında çıkan bu karar vardı. Bu parayı kesmek o zaman aklına gelmedi de İller Bankası Genel Müdürünün. 2024 yılının temmuz ayında mı aklına geldi. Yani kararnameyi kafasına göre mi uyguluyor. İşte siyasallaşma budur. Devlet kurumlarını bu kadar siyasallaştırırsanız başınıza gelecek budur. İller Bankasının Toroslar Belediyesi de ortağı, Tarsus Belediyesi de ortağı, Silifke Belediyesi de ortağı. Bizim de kurumumuz orası. Kim yönetiyor bu İller Bankasını da 10 yıl önce çıkmış bir kararname 10 yıl sonra sizin aklınıza geliyor. Ne yapmaya çalışıyorsunuz İller Bankası? Kim yönetiyor bu İller Bankasını?” ifadelerini kullandı.

 

“BU AY DA 19 MİLYON LİRAMIZ KESİLDİ. ALACAKLI MESKİ’NİN BUNDAN HABERİ YOK”

 

2024 Ağustos paylarında da 19 milyon lira kesildiğini, böylece 2 ayda gelirlerinin 51 milyon lirasına bloke konulduğunu ifade eden Yıldız, “Ya bu nasıl bir iş. Orada kelle kesen, ali kıran baş kesen biri mi oturuyor o bankanın başında. Kafasına göre ben burayı kesiyorum, ben burayı alıyorum diyor. Neye kesiyorsunuz? Aradım niye kesiyorsunuz? MESKİ’ye borcunuz var ondan dolayı kestik. MESKİ Genel Müdürünü aradım. Sayın Müdürüm bizim size borcumuz var, biz bunu ödüyoruz, şimdi niye kestirdiniz? Müdür dumura uğradı. Dedi ki bizim öyle bir talebimiz olmadı. İller Bankasını yöneten arkadaşımızın keyfi gelmiş. Parayı bloke etmiş” dedi.

 

İLLER BANKASI, VERGİ DAİRESİNİN ALACAĞINI GEÇ GÖNDERDİ, 3 MİLYON 200 BİN LİRALIK FAİZ BELEDİYENİN KASASINDAN ÇIKTI

 

Toroslar Belediye Başkanı Yıldız, bir yandan gelirlerine el konulurken bir yandan da faiz ödemek zorunda bırakıldıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bakın ben size niyeti anlatayım. 32 milyon lirayı birden kesti ya. 32 milyon lira bloke etti ya. O parayı 20 gün sakladı. Belediye o paradan 20 günde 2 milyon lira gelir elde edebilirdi. Eğer paramızı kullanabilseydik. Ayın onunda bizim paramız yatıyor, 31’inde vergi dairesine göndermişler. 21 günde vergi dairesinin faizi 3 milyon 200 bin lira. Hem borcumu ödüyorum ben, param kesiliyor benim. Bir de ödediğim paraya faiz ödüyorum. Böyle bir şey olabilir mi? Kim yönetiyor bu İller Bankasını? Hem paramı keseceksin, vergi dairesine göndermeyeceksin hem de belediye 3 milyon 200 bin lira faiz ödeyecek. İller Bankası Genel Müdürü, Toroslar halkının 3 milyon 200 bin lirasının hesabını vermek zorunda.  Bu belediye başka bir ülkenin belediyesi değil. Toroslar Belediyesi Türkiye’nin bir belediyesi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 924 ilçesi 31 Mart’ta hangi seçime girdiyse Toroslar Belediyesi de aynı seçime girdi. Böyle bir vicdansızlık kabul edilemez. Herkes seçim sonuçlarını kabul edecek.”


  İller Bankası hem gelire el koydu hem faiz ödetti, belediye başkanı isyan etti