Sokak canlarının kısırlaştırılması için <br>merkezi hükümete bütçe çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Sokak canlarının kısırlaştırılması için
merkezi hükümete bütçe çağrısı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikle ilgili konuşan CHP’li meclis üyeleri sokak canlarının kısırlaştırılabilmesi için AKP hükümetine bütçe çağrısında bulundu.

Sokak canlarının kısırlaştırılması için <br>merkezi hükümete bütçe çağrısı


ELVAN KONUK

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında sokak hayvanlarının uyutulma adı altında öldürülmesini öngören yasa ile ilgili meclis üyeleri görüşlerini dile getirdi.

 

GENÇ: “SOKAK CANLARIMIZI YAŞATACAĞIZ”

 

Geçtiğimiz haftalarda TBMM’den geçerek yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikle ilgili konuşan CHP’li Meclis Üyesi Gülşah Yıldırım Genç, yasanın 5’inci maddesi ile sokak köpeklerinin uyutulmasının önünün açıldığını söyledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve tüm CHP’li belediyelerin sokak canlarını yaşatmak için mücadele edeceğini vurgulayan Genç, “Sokak hayvanlarının gerekli tedavileri, rehabilitasyonları ve sahiplendirme çalışmalarına devam edeceğiz. Sokak hayvanlarımızı yaşatma konusunda mücadele eden CHP’li milletvekillerimiz ve hak savunucularımıza buradan teşekkür ediyorum. Mersinlilerin hayvanseverlerin de içi rahat olsun. Mersin Büyükşehir Belediyemiz ve 7 ilçe belediyemiz canlarımızı yaşatacak. Onların kontrolsüz çoğalmalarını önleyecek çalışmalar canlarımızı öldürmeden de yapılabilir. Sağlıkçıların ve bilimin açıkladığı doğrultuda onları yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. Kısırlaştırma ile onların kontrolsüz bir şekilde çoğalmasının önüne geçip kısırlaştırma merkezleri açılacak ve sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

 

YILDIZ: “SOKAKTAKİ HAYVAN SAYISI OLMASI GEREKENDEN 8 KAT FAZLAYSA HERHALDE BUNUN SORUMLUSU HÜKÜMETTİR”

 

Hayvanlarla ilgili bir karar alınacaksa, onların da canlı olduğunun farkına varılması gerektiğini söyleyen Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, vicdanlı bir tartışma yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Yıldız, “Mersin’de olması gerekenden 10 kat fazla hayvan var sokakta. Mesele de bugünün meselesi değil. Hükümet bugün keşfetmiş olabilir ama mesele bugünün meselesi değil ve üzerinde uzun uzun düşünülmesi gereken, hükümet tarafından bir bütçe ayrılması gereken bir mesele. Üzerine konuştuğumuz şey de nihayetinde bir canlı ve tedavisi de insan tedavisi gibi pahalı bir şey. Kısırlaştırılması da pahalı bir şey” ifadelerini kullandı.

Hükümete yasayı revize etmesi ve bu işler için bütçe ayırması konusunda çağrıda bulunan Yıldız, “Orman Bakanlığının 2B durumuna düşmüş arazilerini villalara ve saire vermek yerine, rant alanlarına açmak yerine bu tarz işler için kullanılmasını sağlaması gerekir. Aylardır bir sonuç alamadık. Bizim de bir hayvan barınağı açmamız gerekiyor. Orman Bakanlığının bu konuda kulak tıkamaktan vazgeçmesi gerekir. Mersin’de yılda 6 bin civarında köpeğin kısırlaştırıldığını belediye yetkilileri ifade ettiler. Buna rağmen sokaktaki hayvan sayısı hala olması gerekenden 8 kat fazlaysa herhalde bunun sorumlusu belediyeler değil herhangi bir yasa çıkarmayan, çalışmayan hükümettir. Bu canlıların sayısının azaltılmasını itlaf ederek sağlayamayız. Yeni popülasyonların gelmesini engelleyerek sağlayabiliriz. Bunlar için de bütçe ayırmak gerekir” diye konuştu.

 

TUNCER: “CAN DOSTLARIMIZI UYUTANA KADAR ÜÇÜK ÇOCUKLARA TECAVÜZ EDEN O NAMUSSUZLARI UYUTSUNLAR”

 

Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer ise “Patili dostlar konusunda hükümete şunu söylemek istiyorum. Önce can dostlarımızı uyutana kadar camilerde, tarikat yurtlarında, her yerde küçük çocuklara tecavüz eden o namussuzları uyutsunlar biz sonrasını yapalım. Başka bir şey demiyorum” şeklinde konuştu.