“Peşi peya” protestosu | Güney Gazetesi Mersin

“Peşi peya” protestosu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde söz alan DEM Partili Feride Arslan Bilgiç, DEM Partili belediyelerin Kürtçe peşi peya (önce yaya) yazılarının valiliklerce silinmesine ve düğünlerde Kürtçe halay çekenlerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

“Peşi peya” protestosu


ABİDİN YAĞMUR

Feride Arslan Bilgiç,  “Hükümet eliyle her geçen gün hukuk çiğnenmekte, hukuk devleti ilkeleri zayıflamaktadır. Gün geçmiyor ki siyasal iktidarın bir zulmü ve haksızlığıyla karşılaşmayalım. Geçtiğimiz günlerde halay çeken insanlar gözaltına alındı ve tutuklandı. Kürdün halayına bile tahammülün kalmadığı, hangi odaklar tarafından toplumun kutuplaştırılmasına hizmet eden uygulamaların toplum ve geleceğimiz açısından çok büyük bir tehlike oluşturduğunu görmemiz gerekiyor. 2014 yılında Kocamaz’ın düğün salonlarında Kürtçe müziği yasaklaması utancını hep birlikte yaşadık. Aradan 10 yıl geçti ve ülkemizin siyasal ve ekonomik anlamda ne hale geldiğini hep birlikte görüyoruz. Yine bazı kentlerde belediyelerin peşi peya yazılarının valilikler tarafından silinmesi de bizce akıl tutulmasıdır. Bu tarz hukuku yok sayan, demokrasiyi çiğneyen, halkların renkliliğini kabul etmeyen uygulamalar neticesinde siyasal, sosyal ve ekonomik anlamda zor durumlara geldiğimiz herkes tarafından anlaşılmaktadır. Bu uygulamalara son verilmesini, toplumun hassas noktalarıyla oynanmasına son verilmesini istiyoruz” dedi.

Bilgiç, Mersin Büyükşehir Belediyesinin, tüm dil ve kültürlerin, tüm etnik kökenlerin folklorik öğelerinin sergileneceği bir kültür şenliği düzenlemesi de talep etti.

 

AKP’Lİ TUNÇAZ: GÖZALTI GEREKÇESİ KÜRTÇE DEĞİL, TERÖR PROPAGANDASI

 

DEM Partili Bilgiç’in açıklamaları üzerine söz alan AKP’li meclis üyesi Muhammet Emin Tunçaz ise “Halay çekenler halay ve Kürtçe nedeniyle değil, terör propagandası nedeniyle gözaltına alındılar. Düğün salonlarında Kürtçe müzik eşliğinde halay çekiliyor. Benim evimin karşısında Açıkhava düğün salonları var. Orada haftanın birkaç günü Kürtçe müzik eşliğinde halay çekiliyor. Kimsenin Kürtçe ile bir sorunu yok” dedi.