Mersin, tarihin ve kültürün izini sürüyor | Güney Gazetesi Mersin

Mersin, tarihin ve kültürün izini sürüyor

‘Kültürün İzinde Mersin’ projesi tarihin ve kültürün izini sürmeye devam ediyor. Proje kapsamında, lise düzeyinde öğrenim gören 9. ve 10. sınıf öğrencileri şehrin zengin kültürel ve tarihî mirasını keşfetme fırsatı buldu.

Mersin, tarihin ve kültürün izini sürüyor


Etkinlikler kapsamında ilk olarak Toroslar’da bulunan tarihî ve kültürel Gözne Kalesi gezildi. Öğrenciler Gözne Kalesi'nde drama etkinliği gerçekleştirdi. Daha sonra öğrencilerin ‘Yörük Kültürü’ hakkında fikir edinebilmeleri için Alanyalı köyü ziyaret edildi. Alanyalı köy muhtarı Ahmet Duran Yelli ve köy halkıyla sohbet eden öğrenciler geleneksel "Kıl Çadır" kültürü hakkında bilgi edindi.

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ve öğrenciler birlikte, Yörük Kültürü'nün ayrılmaz bir parçası olan sıkma ve gözleme yaparak katılımcılara ikram etti. Etkinlikler geleneksel müzik dinletisi ile devam etti.

Öğrenci, öğretmen ve köylülerle sohbet eden İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, “Öncelikle bizi köylerinde misafir eden Alanyalı köyü muhtarı Ahmet Duran Yelli ve Alanyalı köyünün misafirperver Yörüklerine çok teşekkür ediyorum. Yörük Kültürü; Orta Asya'dan Tanrı Dağları'ndan getirdiğimiz binlerce yıllık köklü geçmişimizin önemli miraslarındandır. Çocuklarımızın bu kültürü yakından tanıma fırsatı bulmalarını sağlayan "Kültürün İzinde" projemizin ne kadar önemli olduğunu tekrar görmüş olduk. Sevgili evlatlarım, geleceğimizin mimarı göz aydınlığı gençlerimiz, nasıl ki temel olmadan duvar inşa edilemezse gelecek de mazi olmadan inşa edilemez. Bu yüzden her zaman "Köklü Geçmiş, Güçlü Gelecek" anlayışıyla her alanda zamanın ruhunu aşan bir nesil arzu ediyoruz. Bunu başaracağınızdan asla şüphe duymuyorum” dedi.

Etkinliğe, İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, İl Millî Eğitim Şube Müdürü Çağatay Çetin, lise öğrencileri, veliler ve Alanyalı köyü sakinleri katıldı. (Haber Merkezi)