“Enflasyon muhasebesi gözden geçirilmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Enflasyon muhasebesi gözden geçirilmeli”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, mali müşavirlerin, yeminli mali müşavirlerin, serbest muhasebecilerin ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan bir ücret tarifesi altında ezildiğini söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e çağrıda bulunan Ekmen, enflasyon muhasebesiyle ilgili konunun derhal gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. 

“Enflasyon muhasebesi gözden geçirilmeli”


Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) basın toplantısı düzenleyen Deva Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Mali Müşavirler Odası Odaları Birliği (TÜRMOB), siyasetçilerin ve meslek mensuplarının katılımıyla Ankara’da yapılan mitingleri hatırlatarak, mitingde 12 başlıkta mali müşavirlerin, muhasebecilerin sorunları ifade edildiğini belirtti. Mali müşavirler ve muhasebecilerin sorunlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri başta olmak üzere bürokratların harekete geçmesini gerektiğini dile getiren Ekmen, mali müşavirler, yeminli mali müşavirlerin ve muhasebecilerin çok ciddi problemlerinin olduğuna dikkat çekti. 

 

“ADLİ TATİL VAR AMA MALİ TATİL YOK”

 

Mali müşavirlerin birçok sorunla boğuştuğuna vurgu yapan Ekmen, şöyle devam etti; “Mali müşavirlerin bugün itibariyle enflasyon düzeltmesiyle ilgili aktif bir sorunları dışında genel olarak mesleğin yıllara sahip birikmiş sorunlarına dair talepleri var. Mesleki yükten kaynaklanan, ailelerini ihmal eden, sağlıklarını ihmal eden, hatta bu yük nedeniyle intihara kadar varan birikmiş sorunları var. Adli tatil var ama bir mali tatil yok. Mali müşavirlerin gerçek bir mali tatil uygulaması talebi var.”

 

 

ENFLASYON DÜZELTİLMESİNE İHTİYAÇ VAR

 

Mükelleflerin neyle karşılaşacaklarına dair bir farkındalıkların olmadığını aktaran Ekmen, “Enflasyon muhasebesiyle gerçekte olmayan kazancın yaratacağı bir vergi yüküyle karşılaşacağını, bunun vergi adaletiyle bağdaşmayacağını, enflasyon muhasebesinin dönemlik değil, yıllık olması gerektiği ve enflasyon miktarının üzerindeki farkın vergilendirilmesi gerektiği yani ortaya enflasyon muhasebesi nedeniyle bilançoda bütün varlıkların yeniden değerlenmesi yapılacak. Mevcut uygulama böyle devam ederse; 3 ayda bir yapılacak yani geçici vergi dönemlerinde ortada olmayan sanal bir kar ortaya çıkacak. Bu sanal kar da vergi olarak geri dönecek. Zaten zor durumda olan başta KOSGEB olmak üzere en küçük esnafından en büyük yatırımcısından kadar herkesi bir bumerang gibi adeta vuracak. Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odamızın bütün meslek örgütlerinde duyarlılık yaratmaya çalıştığı konu bu. Enflasyon düzeltmesinin doğru bir şekilde yapılması, enflasyon düzeltmesine ihtiyaç var.” şeklinde konuştu. 

 

“ENFLASYON MUHASEBESİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ” 

 

Mali müşavirlerin, yeminli mali müşavirlerin, serbest muhasebecilerin ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan bir ücret tarifesi altında ezildiğini söyleyen Ekmen, şunları kaydetti:  “20 yıl sonra gündeme gelen ve ekonominin kötü yönetiminin bir sonucu olan ve bu nedenle hem mali müşavirler, muhasebeciler hem de mükellefler üzerinde öngörülmeyen bir yük oluşturan bu uygulamanın yeniden ele alınmasını geçici vergi beyanname kapsamından çıkartılarak başta stoklar olmak üzere fiili envanter işlemi gibi bilançonun sahici bir şekilde çıkartılması, birçok konuda birçok mükellefin gerçekleştiremeyeceği taleplerden vazgeçilmesini savunuyorlar. Ben de başta Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek olmak üzere Maliye Bakanlığı’nın bürokratlarını enflasyon muhasebesiyle ilgili konu gözden geçirmelerini, bunun vergisel bir sonuç doğurmadan uygulanmasını çağrısında bulunuyorum.” (Haber Merkezi)