“Yüklenici firmaya yolcu garantisi verildi mi?” | Güney Gazetesi Mersin

“Yüklenici firmaya yolcu garantisi verildi mi?”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir soru önergesi sundu. Önergede, Çukurova Havalimanı projesinin ihale süreci, yüklenici firmaya sağlanan teşvik ve garantiler, devlet bankalarından kullanılan krediler ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne bağlı belediyelere sağlanan krediler hakkında sorular yöneltti.

“Yüklenici firmaya yolcu garantisi verildi mi?”


İLKAY ADALIOĞLU

Milletvekili Gülcan Kış, Çukurova Havalimanı’nın yap-işlet-devret modeli çerçevesinde ihalesinin hangi şartlar altında gerçekleştirildiğini ve bu modelin uygulanmasında yüklenici firmaya sağlanan teşvik ve garantilerin neler olduğunu sordu.

Ayrıca, yüklenici firmanın projeyi hayata geçirmek için devlet bankalarından kredi kullanıp kullanmadığı, eğer kullandıysa bu kredilerin toplam miktarı, şartları ve hangi bankalardan sağlandığı gibi önemli detaylar da soru önergesinde yer aldı.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Çukurova Havalimanı’nın yap-işlet-devret modeli çerçevesinde ihalesi hangi şartlar altında gerçekleştirilmiştir? Bu modelin uygulanmasında yüklenici firmaya sağlanan teşvik ve garantiler nelerdir?

Yüklenici firma, Çukurova Havalimanı projesi için devlet bankalarından kredi kullanmış mıdır? Kullanılmışsa, bu kredilerin toplam miktarı ve şartları nedir? Hangi bankalardan ne kadar kredi sağlanmıştır? Kredi döviz cinsinden ise kur sabit mi tutulmuştur?

Çukurova Havalimanı’nın inşaat süreci ve açılış tarihi planlamasına ne ölçüde uyulmuştur? Gecikmeler veya bütçe aşımı yaşanmış mıdır? Eğer yaşandıysa, bunun sebepleri nelerdir?

2019 yılından bu yana Cumhuriyet Halk Partisi'ne bağlı belediyelere devlet bankaları tarafından ne kadar kredi sağlanmıştır? Bu kredilerin toplam miktarı ve şartları nelerdir? Cumhuriyet Halk Partisi'ne bağlı belediyelere sağlanan kredilerde herhangi bir kısıtlama ya da farklı uygulamalar olmuş mudur?”