"4 öğrenciden 3’ü sokakta" | Güney Gazetesi Mersin

"4 öğrenciden 3’ü sokakta"

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından ailelerden ‘barınma sorunu’ endişesi ile onlarca arama aldığını belirten CHP -Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, yurt eksikliğine dikkat çekti.  Başarır, “Maalesef Türkiye’de her 4 çocuktan 3’ü sokakta. Geçen dönem de bu böyleydi. Hiçbir ders almayıp, yatırım yapmayıp öğrencilerini sokağa bırakan bir iktidar var. Çok iyi üniversiteler kazanmışlar, büyük başarılar elde etmişler, kayıt yaptıramıyorlar. Yurt büyük bir sorun” dedi.




ELVAN KONUK

CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmede bulundu.

Yurttaşların banka borçlarının 3.39 trilyonu bulduğunu belirten Başarır, “Üzülerek söylüyorum ki bireysel kredi ve kredi kartı borçları 26 Temmuz-2 Ağustos arasında 54.6 milyar daha artmış. Ülkemiz günden güne bir felakete gidiyor. 85 milyon günden güne daha da borçlanıyor, banka borçları yüzünden günden güne icra dosyalarının sayısı daha da artıyor. Ama hala pembe bir tablo çizen Ekonomi ve Maliye bakanı var. Merak ediyorum bu durumu nasıl açıklayacak?” dedi.

İşsizlik oranlarındaki artışa dikkat çeken Başarır, gerçek işsizlik oranının 29.2 olduğunu söyledi. Başarır, “Gerçek işsizlik oranı geçen aya göre 3.8 artmış, bunu pandemi dönemiyle kıyaslayalım. Pandemi döneminde iş yerleri kapalıyken, kapatılırken 29.4’tü. Şu anda Türkiye gerçek işsizlikte pandemi dönemiyle aynı işsizlik oranını yaşıyor. Ama bundan utanmayan, sıkılmayan bir iktidar var. Bunu da halkımızın takdirine bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“DEVLETİN VERDİĞİ BURS VE KREDİ İLE ÇOCUKLARIMIZ 10 ÖĞÜN YEMEK YİYEMİYOR”

 

Üniversite tercih sonuçlarının açıklandığını hatırlatan Başarır, ailelerden barınma endişesi ile telefonlar almaya başladığını dile getirdi.  Başarır, “Çünkü maalesef Türkiye’de her 4 çocuktan 3’ü sokakta. Geçen dönem de bu böyleydi. Hiçbir ders almayıp, yatırım yapmayıp öğrencilerini sokağa bırakan bir iktidar var. Çok iyi üniversiteler kazanmışlar, büyük başarılar elde etmişler, kayıt yaptıramıyorlar. Yurt büyük bir sorun. Belediyelerimiz elinden geldiği kadar yurt sorununu çözmeye çalışıyor, kurayla birçok yerde yurda öğrencilerimizi yerleştiriyoruz, ama 4 çocuktan 3’ü sokakta.

Burs 2 bin lira, duymayan kalmasın. Devletin verdiği kredi 2 bin lira. En az bu paranın asgari ücret kadar olması lazım. Hadi geçtim, en düşük emekli maaşı kadar olması lazım. Ama bugün 2 bin lira ile çocuklarımız 10 öğün yemek yiyemiyor. Bunu da beyefendinin sarayda saniyede milyonlarca para harcayan beyefendinin olmayan vicdanına bırakıyorum” şeklinde konuştu.

 

 

"BEYEFENDİYİ ELEŞTİREN HERKES TEHDİT ALTINDA"

 

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İzmir’de Dilruba isimli vatandaşın sokak röportajında Instagram'a erişim engeli getirilmesiyle ilgili kullandığı ifadeler nedeniyle tutuklanmasını da eleştirdi.

Türkiye’de ifade özgürlüğünün olmadığını vurgulayan Başarır, "İzmir’de bir sokak röportajı sonucunda Dilruba isimli bir yurttaşımız tutuklandı. Konuşmalarının büyük çoğunluğu tek adamı, sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı çok rahatsız etmişti. Bu vatandaşımız sosyal medya yasağını eleştiriyordu. Haksız mıydı? Dünyanın neresinde insanların sosyal medya hakkı engelleniyor? Türkiye'de engelleniyor. 'Sayın başkan Türkiye'de milyonlarca insan Instagram üzerinden ticaret yapıyor, sen kapattın ne olacak' dedi.  Bir faşizm varsa bu karardır, bir faşizm varsa sarayda oturandır, artık edep diyorum. Beyefendiyi eleştiren herkes tehdit altında, saatler geçmeden gözaltına alınıyor ve gün doğmadan tutuklanıyor. Neye göre bu kararı veriyorsunuz, yasaya göre mi? Bunu size yasa söylemiyor hâkim ve savcılar veriyor. Sormak isterim o hâkim ve savcılara sarayın kalemlerine Batman'da sokak röportajında muhalefet liderlerini 'onların kafasını keseceğiz' diyen vatandaşı ne yaptınız, ifadesini alıp serbest bıraktınız... Niye? Bu kadın böyle bir şey söylemedi. Mülteci sorunu söyledi. Dijital yasakların bir faşizm olduğunu söyledi. Her eleştiriyi tutuklarsak nereye varırız?” diye konuştu.