Yavru carettaların denizle buluşmasına tanıklık ettiler | Güney Gazetesi Mersin

Yavru carettaların denizle buluşmasına tanıklık ettiler

Akdeniz Belediye Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Kazanlı sahilinde bulunan yuvalarından çıkarak denizle buluşan Caretta Caretta ve Yeşil Deniz Kaplumbağası yavrularının yolculuğuna tanıklık etti.

Yavru carettaların denizle buluşmasına tanıklık ettiler


Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı Mahallesi sahili, binlerce yıldır Caretta Caretta ve Yeşil Deniz Kaplumbağaları (Chelonia Mydas) için önemli bir yuvalama alanı. Her yıl bu sahildeki yuvalardan binlerce yavru çıkarak denizle buluşuyor.

Ancak bu yolculukta karşılarına çıkan engeller nedeniyle kimi zaman yüzlercesi hayatını kaybediyor. Akdeniz Üçüncü Göz Eğitim ve Gençlik Derneği ve gönüllüler, bu kaybı en aza düşürmek için bu süreçte sahili tarıyor ve kaplumbağa yavrularının denizle buluşmasına yardımcı oluyor.

 

ONLARCA YAVRUYU DENİZLE BULUŞTURDU

 

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız da akşam saatlerinde, beraberinde Çevre Koruma Müdürü Aslan Yaşar, Akdeniz Üçüncü Göz Eğitim Gençlik Derneği Başkanı Seyhan Akdoğan ve dernek üyesi gönüllü gençlerle birlikte Kazanlı sahilini taradı, yuvalarından çıkan deniz kaplumbağalarının eşsiz yolculuğuna tanıklık etti. Eş Başkan Sarıyıldız, yuvalardan çıkarak başka yönlere doğru gittiği için görevlilerce toplanıp kutuya konulan onlarca yavruyu da denizle buluşturdu.

Sahildeki çalışmalara katılımı için Eş Başkan Sarıyıldız’a teşekkür eden ve süreç hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Akdoğan, ilk yumurtlama gününden itibaren sahilde olduklarını ifade ederek; “Son anne kaplumbağa Temmuz ortasında sahile gelir. 45 ila 60 gün arası kuluçka süreleri var. Biz de son anneyi takip ediyoruz, böylece son yuvanın açılacağı tarihi tahmin etmeye çalışıyoruz. Sonrasında da tarihlere göre yuvaları takip ediyoruz, hangisi ilk çıkacak diye. Yumurtlamak için sahile gelen anneleri köpeklerden de koruyoruz. Dolayısıyla yuvaları da görüyoruz. Böylece hem anneleri koruyoruz hem de yuvalarını tespit ediyoruz. Çevre Müdürlüğü’nün çalışmaları da gündüzleri başlıyor, gelip yuvaları tespit ediyorlar” şeklinde konuştu.

 

“ÇOK ÖZEL BİR ANA TANIKLIK ETTİK”

 

Emekleri ve duyarlılıkları için dernek yönetimi ve gönüllü gençlere teşekkür eden Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız; Kazanlı sahilinin özel bir tarafının olduğunu belirterek; “Burası; Caretta Caretta cinsi kaplumbağalarımızın gelip yumurta bıraktığı bir bölgemiz. Akşam vakitlerinde yavrular yuvalarından çıkıp denize doğru ilerliyor. Toplum gönüllüleri, çevrecilerimiz ve belediyemiz yetkilileri de yavruların denize ulaşmasının takipçisi oluyor. Bizler de bu akşam burada çok özel ve güzel anlara şahitlik ettik” dedi.

 

“SAHİLDE IŞIK KİRLİLİĞİNE YOL AÇMAYALIM”

 

Sarıyıldız; özellikle yuvalama ve yavru çıkış dönemlerinde çok dikkatli olunması gerektiğinin de altını çizerek; “Bu özel alanın korunması, temiz tutulması ve dahası Caretta Caretta yavrularının denize ulaşımı noktasında ışık kirliliğine neden olunmaması önem taşıyor. Çünkü bu kaplumbağalar ışığa çok hassaslar. Işık gördükleri zaman denizden uzaklaşıyor, hatta yaşamlarını yitiriyorlar. Bu nedenle deniz kenarında ışık kaynağı olmaması bu canlının yaşamı için hayati derecede önemli. Halkımızı da bu anlamda hem çevremizi temiz tutmaya hem de kaplumbağalarımızın güvenli bir şekilde yaşam alanlarına dönebilmesi açısından buna dikkat etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

“KUM ZAMBAĞIMIZI KORUYALIM”

 

Kazanlı sahilinin, nesli koruma altında olan endemik bitkilerden biri olan kum zambağına da ev sahipliği yaptığını kaydeden Eş Başkan Sarıyıldız; “Muhteşem bir kokuya sahip kum zambağımız da hepimizin dikkat etmesi ve koruması gereken güzelliklerimizden bir tanesi. Tüm halkımızı hem kaplumbağalarımızı hem de kum zambağımızı koruma noktasında duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)