“Ne yapıp edip Mersinlileri raylı sisteme bindireceğiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Ne yapıp edip Mersinlileri raylı sisteme bindireceğiz”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 45 kilometrelik raylı sistem projesi hazırladıklarını ve bunun için finans arayışlarının sürdüğünü belirterek “Amacımız Mersin halkına verdiğimiz sözde durmak. Ne yapıp edip raylı sisteme bindirmek. Bu hafif raylıdır, tramvaydır, yeraltı metrosudur. Mutlaka bunu başaracağımıza inanıyorum” dedi. Seçer, belediye meclisinden aldığı borçlanma yetkisinin Hazine ve Maliye Bakanlığında hızla onaylanmasını da temenni ederek “Artık hızlanalım” dedi

“Ne yapıp edip Mersinlileri raylı sisteme bindireceğiz”


ABİDİN YAĞMUR/ELVAN KONUK

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Mezitli - 3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı  projesi için Başkan Vahap Seçer’e, 3 milyar 507 milyon 990  bin lira tutarında kredi için borçlanma yetkisi verdi. Komisyonlarda ve meclis oturumunda oybirliğiyle alındı.

Oylama öncesinde söz alan MHP’li meclis üyesi Mehmet İlker Yalçın, metro projesiyle ilgili borçlanma yetkisi teklifine hem komisyonlarda hem mecliste evet oyu verdiklerini belirterek Mersin metrosu projesini hep birlikte açmayı umut ettiklerini söyledi.

 

“ASIL İŞ HAZİNE BAKANLIĞINDA BU İŞİN ONAYLANMASI”

 

Başkan Vahap Seçer de “Öncelikle 3 milyar 507 milyon 990 bin liralık Mersin Metrosu ile ilgili borçlanma yetkisinin Cumhurbaşkanlığı yatırım programında bize ayrılan bir borçlanma limiti olduğunu ifade edeyim.  Bunun bazı aşamaları var ki borçlanabileyim. Bunun yazısını 3 gün önce Hazine Bakanlığı’na yolladık, oradaki izne bağlı. Teşekkür ederiz komisyonumuz bu borçlanma yetkisini tarafımıza verdi. Eminim sizler de oy birliğiyle kabul edeceksiniz ama asıl iş Hazine Bakanlığında bu işin onaylanması” dedi.

 

“BU KREDİYİ BULAYIM, ARTIK HIZLANALIM”

 

2021 yılının ağustos ayında, 900 milyon liralık borçlanma yetkisini meclisten aldıklarını ve Hazine Bakanlığına gönderdiklerini ifade eden Vahap Seçer, “2 yıl geçti. Geçen sene Mehmet Şimşek bakan olduğunda İstanbul’u, İzmir’i ve Mersin’i imzaladı. Biz de kredi aramaya çıktık. Ortalık allak bullak para piyasaları, Türkiye ekonomisinin görüntüsü, seçim atmosferi, bakın bunlara dikkat edin. Biz Mersin halkını kandırmıyoruz. Kandırmayacağız. Yerel seçimler geliyordu, biz çalışmalarımızı yaptık. AFD ile ile olumlu görüşmeler de yaptık. Bunun yanında Asya Kalkınma Bankası ile de görüşme yaptık. Kalkınma bankalarıyla görüşüyoruz, maliyeti daha ucuz olduğu için. Biz hazırlığı yaparken dediler ki hazırlığı yapalım bir seçim geçsin. Şimdi seçimi de kazandık, onlar da rahatladı. Para piyasasındaki sıkıntı ya da Türkiye’ye bakış açısı devam ediyor, olumsuz bakış açısı var. Hükümet de borçlanamıyor. Biz bunun çabasını gösteriyoruz, bir taraftan borçlanmaya gayret edeceğiz. Eğer o izni alabilirsek. Burası önemli.  Umut ediyorum birkaç gün sonra halkın karşısına çıkıp tekrar benim kredimi onaylamıyorlar demeyeyim. Ben de çabalayayım bu krediyi bulayım, artık hızlanalım” ifadelerini kullandı.

“ESKİ OTOGAR-ŞEHİR HASTANESİ- YENİ OTOGAR HATTI BİRLİKTE YÜRÜYECEK”

 

Mersin raylı sistem projelerinin sadece 13 kilometrelik hattan ibaret olmadığına işaret eden Vahap Seçer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim sadece 13 kilometrelik yeraltı metrosu projemiz yok. Bu en ağır proje, bu çok büyük bir proje, Mersin ölçeğinde bir şehir için, bir belediye için de çok büyük bir proje, her şeyin farkındayım. Ama biz bu 5 yılda boş durmadık. Üniversite tramvayı 11 kilometre.  Akdeniz ve Toroslar’ı kapsayan, Siteler Mahallesinden, Mersinli Ahmet Caddesinden Şehir Hastanesine, oradan otogara ulaşacak 10,5 kilometrelik hafif raylı sistem projesini de tamamladık. Altyapı Genel Müdürlüğünden bu iki projenin iznini de aldık. Üçüncü proje Tarsus tramvay projesi, şu anda Altyapı Genel Müdürlüğü’nde onay aşamasında. Halihazırda 45 kilometrelik raylı sistem projemiz var. Devlette devamlılık esastır bugün ben varım, yarın bir başkası bunu sürdürür. Biz tedbirli olduk 5 yıl oturmadık.  Mersin’in ulaşımı için çalıştık. Geldiğimiz noktada Mersin metrosunun kredi olmazsa olmaz.  Bunun yanında bunun için uğraşırken birinci gündeme aldığımız Mersinli Ahmet Caddesi üzerinden gidecek olan eski otogar yeni otogar hattı. Şu anda Mersin metrosunun birinci ana istasyonu olan eski otogar ve Şehir Hastanesi- Yeni Otogar hattını mutlaka ve mutlaka beraber yürüteceğiz. Hangisi erken biterse… Ama amacımız Mersin halkına verdiğimiz sözde durmak. Ne yapıp edip raylı sisteme bindirmek.  Bu hafif raylıdır, tramvaydır, yeraltı metrosudur. Mutlaka bunu başaracağımıza inanıyorum.”

 

 

“CUMHURBAŞKANINA MERSİN’İN BEKLEDİĞİ YATIRIMLARI İLETTİM”

 

Uzun yıllardır yapımı devam eden, Mersinlilerin merakla beklediği havalimanının nihayet hizmete açılmasını da değerlendiren Vahap Seçer, kendisinin de açılışa katıldığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a havalimanıyla ilgili teşekkürlerini iletmenin yanı sıra Mersin’in altyapı, üstyapı ve ulaşım yatırımlarıyla ilgili taleplerini de ilettiğini söyledi.

Seçer, “Bu konularla ilgili bürokratik süreçlerin hızlandırılması, kentin çok yoğun bir nüfus artışıyla karşı karşıya kaldığını, çok plansız bir büyüme meydana geldiğini ve bu konuda ivedi bir tedbir almamız gerektiğini kendilerine ilettim” dedi.

İkinci beş yılda başta Pamukluk Barajı isale hattı, içme suyu arıtma tesisi  ve ulaşım projeleri olmak üzere önemli projeleri Mersinlilerin hizmetine sunmayı hedeflediklerini kaydeden Seçer, “Tabi ki sadece bizim belediyemizin hizmetleriyle de bitmiyor. Merkezi hükümetin de önemli yatırımları var. Bunların da artık süratle yapılması gerekiyor. Özellikle Mersin merkez batı aksındaki 7 ilçemizi ilgilendiren o güzergâh üzerinde otoyol çalışmalarının süratle devam etmesi gerekiyor. Çeşmeli-Kızkalesi-Taşucu Otoyolunun da bölgemiz için çok önemli bir çalışma olduğunu belirtmek istiyorum. Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı konusunda bazı gelişmeler oldu. Bu çalışmanın mutlaka Mersin’de yapılmasının takipçisi olacağımızı belirtmek istiyorum” dedi.