“Köprü ve otoyol zamları<br>hangi gerekçeyle yapıldı?” | Güney Gazetesi Mersin

“Köprü ve otoyol zamları
hangi gerekçeyle yapıldı?”

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, köprü ve otoyollara yapılan yüzde 200’ü aşan fahiş zamların sebebini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sordu.

“Köprü ve otoyol zamları<br>hangi gerekçeyle yapıldı?”


DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, köprü ve otoyollara yapılan fahiş zamları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Ekmen, 2023 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 58 enflasyonun yüzde 61 olduğunu hatırlatarak, yüzde 200’ü aşan fahiş zamların sebebini sordu.

Ekmen, “2024 yılı birinci geçici vergi döneminde yüzde 7,55 ve ikinci geçici vergi döneminde yüzde 22,20 oranında yeniden değerleme oranları belirlenmiştir. Ancak, köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde yapılan zamların bu oranlarla uyumlu olmadığı görülmektedir. Bu durum, geçiş ücretlerinde yapılan artışların hangi ekonomik kriterlere dayandığı ve bu zamların enflasyon oranlarına etkisinin nasıl hesaplandığı konusunda önemli soru işaretleri doğurmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Ekmen, devamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na şu soruları yöneltti;

“Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yapılan bu yüksek zamlar, hangi ekonomik göstergelere veya maliyet artışlarına dayanmaktadır?

2024 yılı birinci ve ikinci geçici vergi dönemlerinde uygulanan yeniden değerleme oranlarıyla kıyaslandığında, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yapılan zamların uyumu nasıl değerlendirilmektedir?

Yapılan zamların TÜİK'in açıkladığı yıllık enflasyon oranına etkisi nasıl hesaplanmaktadır?

Merkez Bankası'nın yüzde 38 olarak açıkladığı yılsonu enflasyon beklentisi, yapılan bu zamlarla karşılanabilecek midir? Yoksa tek haneli enflasyon hedefi bir hayal mi olacaktır?

Zamların belirlenmesi sürecinde halkın alım gücü ve ekonomik durumu göz önünde bulundurulmuş mudur?

Ulaştırma Bakanlığı, bu zam oranlarının yüksekliği konusunda kamuoyuna nasıl bir açıklama yapmayı planlamaktadır?” (Haber Merkezi)