Çukurova Havalimanına yargı yolu göründü | Güney Gazetesi Mersin

Çukurova Havalimanına yargı yolu göründü

Yap-İşlet-Devret modeliyle tamamlanan ve 13 yıllık inşa sürecinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Ağustos’ta açılışı yapılan Çukurova Uluslararası Havalimanı ihalesini Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yargıya taşıyor.

Çukurova Havalimanına yargı yolu göründü


İLKAY ADALIOĞLU

Mersin’in dünyaya açılan gökyüzü kapısı olan ve Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep ve Niğde’ye de hizmet vermekte olan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nı işleten şirkete (Kozuva) usulsüz olarak yaklaşık 2 milyar 163 milyon lira ek maliyet artışı ödendiği iddia edildi.

Söz konusu iddianın sahibi CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, havalimanını işleten şirkete usulsüz olarak devasa tutarda ilave maliyet artışı ödediğini tespit ettiklerini, CHP’nin bu konuda suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Deniz Yavuzyılmaz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu iddiaları dillendirdi:

“AKP’nin Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Çukurova Havalimanını işleten şirkete Usulsüz olarak devasa tutarda ilave maliyet artışı ödediğini tespit ettik.

Sözleşmeye göre şirketin maliyeti:

155.000.000 Euro

Yasal maliyet artışı oranı: yüzde 20

Yasal maliyet artışı sınırı:

186.000.000 Euro

Beyan edilen şirket maliyeti:

244.514.852 Euro

Usulsüz ödenen ilave maliyet farkı:

58.514.852 Euro!

Güncel kurla 2 Milyar 163 Milyon Lira!

Sözleşmeye göre maliyet artış sınırı yüzde 20 olarak belirlendiği halde, bu oran şirkete yüzde 57 olarak uygulanmış durumda.

Bu durum ihale koşullarını değiştirdiği için suç duyurusunda bulunacağız!

Bakanlığın açıklamalarından anlaşılıyor ki; İlave maliyet artışı 25 yıllık işletme süresinin sonuna eklenmemiş ve şirketin Hazineye ödeyeceği kira tutarından da düşülmemiş. Bu durumda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yanıtlaması gereken soru; Bu 89 Milyon Euro, şirkete nasıl ödendi?”

 

“SORUMLULAR HESAP VERMELİ”

 

Tartışmaların odağındaki Çukurova Havalimanı için aynı konuda bir usulsüzlük iddiası da Gelecek Partisi Mersin İl Başkanı Hamit Karış’tan geldi.

AK Parti hükümetinin Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Çukurova Havalimanı’nı işleten şirkete usulsüz olarak devasa tutarda ilave maliyet artışı ödediğini belirten Karış, bu durumun ihale koşullarını değiştirdiğini ve suç teşkil ettiğini öne sürdü.

Yayınladığı basın bildirisinde sert eleştirilerde bulunan Karış, sözleşmeye göre şirketin maliyetinin 155 milyon Euro olarak belirlendiğini, yasal maliyet artış oranının ise yüzde 20 olduğunu hatırlatarak, "Yasal maliyet artışı sınırı 186 milyon Euro olmasına rağmen, beyan edilen şirket maliyeti 244.514.852 Euro’ya çıkmış. Usulsüz olarak ödenen ilave maliyet farkı ise 58.514.852 Euro, yani güncel kurla 2 milyar 163 milyon lira! Bu durum, ihale koşullarını değiştirmiş ve büyük bir usulsüzlüğü ortaya koymuştur" dedi.

Karış, hükümeti konuyu açıklığa kavuşturmaya ve sorumluların hesap vermesini sağlamaya çağırdı. (Haber Merkezi)