“Enflasyon muhasebesi<br>domino tesirli iflaslar yaratır” | Güney Gazetesi Mersin

“Enflasyon muhasebesi
domino tesirli iflaslar yaratır”

MESİAD Başkanı Adnan Gündoğdu, Türkiye’de ağustos ayı itibariyle uygulanacak Enflasyon Muhasebesi Uygulamasıyla ilgili, mali müşavirler ve vergi mükellefleri üzerinde büyük bir adaletsizlik ve ek vergi yükü yaratacağını vurguladı.

“Enflasyon muhasebesi<br>domino tesirli iflaslar yaratır”


Firmaların satış yapmasa dahi kayıtlı stoklar, makine-teçhizat, sermaye ve diğer demirbaşların enflasyon oranında yeniden değerlendirileceğini belirten Gündoğdu, ülke genelindeki yüzbinlerce vergi mükellefinin bu uygulama ile adil olmayan bir vergi yükü ile karşı karşıya kalacağını ifade etti.

Gündoğdu, “Orta Vadeli Programın sonuçlarını verdiği, iş dünyasının önünü görmeye başladığı bu dönemde bir nevi yeni varlık vergisi olarak hayata geçen bu uygulama ile şirketler zor duruma düşecektir. TL'nin değer kaybetmesi ve yüksek enflasyon sonucu fiyatları artan hazırdaki şirket varlıklarına yeniden değer biçilerek oluşan kar veya fiyat artışı üzerinden yüzde 25'lere varan vergiler çıkarmak domino tesirli iflaslar yaratacaktır" dedi.

Şirketlerin sene başında tahmini bütçe ve bilançolar ile yönetildiğini belirten Gündoğdu, sene bitmeden getirilen yeni vergiler ile hesapların sapacağına dikkat çekti.

Gündoğdu, "Şirketler bu zorlu ortamda sene sonunu görmek, finansmana erişmek ve günü kurtarmak gibi hesaplar peşinde koşarken ek vergi ve ödemelerin çıkarılması ile sene başındaki hesaplar tutmayacak ve birçok şirket batma noktasına gelecektir. Bu uygulamaya son verilmemesi durumunda uzun yıllardır mücadele ettiğimiz işsizlik oranları tekrar artabilir. Bu uygulamadan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)