“Can Atalay’ı içerde tutanlar<br>hürriyet tahdit suçu işliyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Can Atalay’ı içerde tutanlar
hürriyet tahdit suçu işliyor”

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM’de TİP’li Ahmet Şık’a AKP’li Alpay Özalan’ın saldırısı ve devamındaki arbedeyi yayınlara bağlanarak değerlendirdi. Söz konusu saldırının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Ekmen, ayrıca Can Atalay’ı içeride tutanların hürriyet tahdit suçu işlediğini söyledi.

“Can Atalay’ı içerde tutanlar<br>hürriyet tahdit suçu işliyor”


DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Can Atalay Özel Oturumu’nda yaşanan gerginliği değerlendirdi. 

Ahmet Şık’a Alpay Özalan’ın saldırısı sonrası yaşanan kavgayı ayırmak için kalabalığın arasında olduğunu söyleyen Ekmen, Meclis basamaklarını kana bulayan kavgaya ilişkin "Kanlar temizlenebilir ama Türk demokrasisindeki bu leke temizlenemez" derken Ahmet Şık'ın sarf ettiği "haysiyetsiz" ve "terörist" ifadelerine saldırıyla cevap verilmesinin, ifadeler kadar yanlış olduğunu söyledi.

 

“OTURUMUN DEVAM ETTİĞİNİ SANIYORDUK” 

 

Saldırıdan hemen önce oturuma ara verildiğinin Meclis tutanaklarından anlaşıldığını belirten Ekmen, "Canlı olarak orada olduğumuz için oturumun devam ettiğini zannediyorduk. Oturuma ara verildiği anda Alpay Özalan bulunduğu yerden koşarak Ahmet Şık'a kürsüde yumruk atıyor. Bu detayın şöyle bir önemi var; Alpay Özalan oturuma ara verildikten sonra yumruk attığı için Meclis İçtüzüğüne göre maaş kesintisi ve 3 birleşim Meclis çalışmalarına katılmama cezasının uygulanmayacağı yönünde AK Parti'nin bir savunması var." ifadelerini kullandı.

 

“MECLİS BASAMAKLARINDAKİ KANLAR GÜLÜSTAN KOÇYİĞİT’E AİT” 

 

DEVA Partili Ekmen, şöyle devam etti: 

"İlk olay olduğunda Gülistan Koçyiğit Hanım bulunduğu yerden fırlıyor, Ahmet Şık'ı koruma güdüsüyle ve o esnada kaşı yarılıyor. Basamaklardaki kanlar Koçyiğit'e ait. Ben CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp'in de kaşının yarıldığını gördüm. Bunun dışında da çok sayıda darp fiili var. Eyüp Kadir İnan'ın saldırmak konusunda anlaşılmaz bir şekilde Alpay Özalan'la rekabet hali var. Onun da iki ya da üç kez gruba dışarıdan saldırarak, hedef gözeterek birilerini yumrukladığını gördüm.” dedi. 

 

“HÜRRİYETİ TAHDİT SUÇU İŞLENİYOR”

 

Ekmen, TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın TBMM’de olması gerektiğine vurgu yaparak, “İlk Anayasa Mahkemesi kararı yayınlandığından bugüne kadar Şerafettin Can Atalay'ı içeride tutanlar hürriyeti tahdit suçu işlemektedir. Meclis bir an önce özlük haklarını iade etmeli. Atalay Özgürlüğüne kavuşmalıdır” dedi.

 

“KONUŞANLA VURANA AYNI CEZA VERİLMEZ”

 

Yaşanan saldırıdan sonra Alpay Özalan‘a meclisten çıkarma cezasının verilmesi gerekirken, AKP’nin tam 4 saat boyunca hiç ceza verilmemesi için çaba göstermesinin de kabul edilemez olduğunu söyleyen Ekmen “ hem Ahmet Şık‘a hem Alpay Özal’a kınama cezası verildi. Sert ve hakaret içeren bir cümleye verilen ceza ile fiili saldırıya verilen ceza bir olamaz. Bu da AKP’nin meclis çoğunluğu ile elde ettiği bir adaletsizlik. Çünkü kınama ve meclisten çıkma cezaları genel kurulda oylanarak karara bağlanıyor. Yani AKP’nin onaylamadığı bir ceza verilemez” dedi. (Haber Merkezi)