Okul çantası zamlı dolacak | Güney Gazetesi Mersin

Okul çantası zamlı dolacak

Okulların açılmasına haftalar kala velilerin alışveriş telaşı da başladı. Yeni eğitim öğretim yılı aileleri yüzde 40-60 oranında zamlarla karşıladı. Bir okul çantasının ortalama 1500-2500 liraya dolabileceğini söyleyen Mersin Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Reşat Kıvılcım, “Bu yıl hayat pahalılığı kendini çok gösterdi. İnsanlar nasıl gıda ürünlerini alırken iki üç kere düşünüyorsa bu tabi ki bize de sirayet edecek. Tahmin ediyorum, veliler, öğrenciler masraflarını kısmaya çalışacaklar. Eskilerle idare etmeye çalışacaklar, bu da bizi olumsuz yönden etkileyecek” dedi.

Okul çantası zamlı dolacak


ELVAN KONUK

Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına bir aydan daha kısa bir süre kaldı. İlk ders zili birinci sınıflar için 2 Eylül’de diğer sınıflar için ise 9 Eylül’de çalacak.

Mersin Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Reşat Kıvılcım, ailelerin okul hazırlığıyla ilgili konuştu. Okulların açılmasıyla birlikte öğretmenlerin istekleriyle ihtiyaçların şekilleneceğini dile getiren Kıvılcım, “Öğretmenler az şey istese bile 400-500 liralık bir çanta ve ortalama fiyatlı ürünlerle birlikte devlet okullarındaki okula hazırlık alışverişi 1500-2500 lira arasında değişiyor. Özel okullarda durum çok farklı. Bu anaokulu olunca alışverişi silgiyle, kalemle geçiştirmezler. Okullar oyun hamuru isterler, suluboya, faaliyet önlüğü isterler, boyama kitabı isterler, simli fon karton isterler, renkli dil çubuğu, çıtçıtlı dosyalar, silikon tabancası, silikon, stickerlar, fon kartonları, ponponlar, renkli elişi kağıtları. Ana sınıfına başlayacak öğrenciler için kaba alışveriş listesi 2000-2500 lira arasında değişiyor” dedi.

 

 

“KAĞIT DIŞINDAKİ KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 40-60 ORANINDA BİR ARTIŞ VAR”

 

Kırtasiye ürünlerinde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40-60 arasında bir artış olduğunu dile getiren Kıvılcım, defter fiyatlarının çok fazla artmadığını söyledi. Kıvılcım, “Defterler geçen sene 40 liraya satılmışsa, bu yıl 45-50 bandında. Fotokopi kâğıdı geçen sene 90-110 liradan veriyorduk. Bu sene de 110-130 arası fotokopi kağıdının niteliğine göre. Kâğıtta stabil bir durum var, yüzde 20’lik bir artış var kâğıtta. Bu defterlere de yansıyor. Ama diğer okul kırtasiyesinde, matara, çanta, kalem kutusu, geometri takımları, kalemlerde yüzde 40-60 arasında bir artış söz konusu oldu” ifadelerini kullandı.

 

“HAYAT PAHALILIĞI NEDENİYLE AİLELER MASRAFLARI KISMAYA ÇALIŞACAK”

 

Kırtasiye alışverişinde ağustosun son haftasında bir hareketlenme beklediklerini söyleyen Kıvılcım, “2019-2021-2022 yılları sektörümüz açısından çok sağlıklı geçmedi. 2023’te 6 Şubat depremiyle, okullar kapandı zaman zaman. İkinci dönemi de çok pozitif geçiremedik. Bu yıl ise hayat pahalılığı kendini çok gösterdi. İnsanlar nasıl gıda ürünlerini alırken iki üç kere düşünüyorsa bu tabi ki bize de sirayet edecek. Tahmin ediyorum, veliler, öğrenciler masraflarını kısmaya çalışacaklar. Eskileriyle idare etmeye çalışacaklar, bu da bizi olumsuz yönden etkileyecek. Bu yıldan hayat pahalılığı ve insanların alım gücünün düşmesi nedeniyle tedirginliğimiz var” diye konuştu.

 

 

“İNTERNET SATIŞLARI SEKTÖRÜ YARALIYOR”

 

Zincir marketlerin eğitim öğretim dönemleri öncesinde kırtasiye ürünleri sattığını belirten Kıvılcım, “Bilhassa 3 harfli zincir marketler hemen reyonlarını dolduruyorlar. Bazen de kendileri ürün yapıyor, mesela çantayı kendileri yaptırıyor. Çantayı kendileri yaptırınca kendileri de satıyor, bunları şubelerine veriyorlar, biraz daha uygun fiyata satıyorlar. Çantaları kaliteli mi değil ama uygun fiyat oluyor.

Daha büyük sorun bence internet satışları.  İnternet satışlarını biraz daha dengelemeleri lazım, veliler ve bilhassa lise öğrencileri, üniversite öğrencileri internet alışverişlerini daha çok genişlettiler. Bizim sektörümüzü derinden yaralayan şey internet satışları” şeklinde konuştu.