“Halk sağlığı hiçe sayılıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Halk sağlığı hiçe sayılıyor”

Mersin Çevre Platformu, Mersin Limanı genişleme projesi sırasında asbestli atıkların denize karıştığı iddiasını yargıya taşıdı. Platform adına suç duyurusunda bulunan Avukat Semra Kabasakal, “Liman genişleme dolgusu için yapılan dip taraması sonucu çıkan tonlarca asbestli ve ağır metal karışımlı malzemenin denize dökülmesi halk ve çevre sağlığı açısından riskler oluşturmaktadır” dedi.

“Halk sağlığı hiçe sayılıyor”


ABİDİN YAĞMUR / ELVAN KONUK

Yabancı sermayeli Uluslararası Mersin Limanı İşletmecisinin (MIP), liman genişleme projesi için yapılan dip taraması sırasında açığa çıkan deniz dibindeki asbestli maddenin zehirli atıklar mevzuatına göre taşınıp taşınmadığı konusundaki endişeler yargıya taşındı.

İşletmeci şirket, konuyla ilgili şu ana kadar resmi bir açıklama yapmazken Mersin Çevre Platformu, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu ve genişleme projesinin durulmasını çağrısı yaptı. Mersin Adliyesi önünde bir araya gelen Mersin Çevre Platformu üyeleri “Atatürk Parkında liman istemiyoruz”, “Ekosistemi korumak geleceği korumaktır” yazılı pankartlar açtı.

 

 

ASBESTLİ MALZEME ÇED RAPORUNDA DA KABUL EDİLİYOR

 

Mersin Çevre Platformunun avukatı Semra Kabasakal, liman genişleme projesi için hazırlanan ÇED raporunda, 176 bin metrekarelik dolgu alanı için 2 milyon 120 bin metrekarelik alanda yapılacak dip taraması sonucunda 3 milyon 283 bin metreküplük malzeme çıkacağı bilgisinin yer aldığına dikkat çekti. ÇED raporunda, dip taraması malzemesinin çoğunun asbestli ve ağır metal içerdiği bilgisinin yer aldığını belirten Kabasakal, bu malzemenin denize döküleceğinin de ÇED raporunda yazılı olduğunu vurguladı.

 

 

“KENT VE İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR”

 

Kabasakal, “Mersin halkının tüm itirazlarına rağmen Atatürk Parkında planlanan ve yapımına başlanan liman genişleme projesiyle ilgili yaptığımız hukuki ve demokratik mücadelede yapılacak olan dolgu alanının bilimselliğe aykırı olduğunu, kent yaşamını olumsuz etkileyeceğini, dip taramasından çıkacak asbest ve ağır metal içeren malzemenin denizde çok ciddi kirlilik yaratacağını ve bu kirliliğin insan sağlığına, deniz canlılarına ve deniz ekosistemine zarar vereceğini vurguladık. Kent merkezinin hava koridoru ve oksijen deposu olan Atatürk Parkının projeden olumsuz etkileneceğini de belirterek itirazlarımızı yaptık. Liman genişleme dolgusu için yapılan dip taraması sonucu çıkan tonlarca asbestli ve ağır metal karışımlı malzeme ÇED raporunda yazıldığı gibi denize dökülmüş ve halen dökülüyor olması halk ve çevre sağlığı açısından riskler oluşturmaktadır. Mersin liman işletmecisi olan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A. Ş. (MIP) rant uğruna Çevre kanunu ve yönetmelikleri çiğneyerek çevre ve halk sağlığını hiçe sayarak, kent ve insanlık suçu işlemiştir. Yapılan dolgu işlemi nedeniyle denizin asbest ve ağır metal malzemeleriyle kirlendiği ve bu kirliliğin insan ve deniz canlıları için çok ciddi risk oluşturduğu için Mersin Valiliğinden ve Mersin Büyükşehir Belediyesinden dolgu işleminin durdurularak projeden vazgeçilmesi için acilen işlem yapmalarını talep ediyoruz” dedi.