“Muhasebe yangın yeri” | Güney Gazetesi Mersin

“Muhasebe yangın yeri”

Mersin’de mali müşavirler artan iş yoğunluğuna isyan etti, enflasyon düzeltmesi uygulamasının geri çekilmesini istedi.

“Muhasebe yangın yeri”


ELVAN KONUK

Enflasyon düzeltmesi uygulamasıyla iş yüklerinin artmasına isyan eden mali müşavirler Mersin Vergi Dairesi önünde eylem yaptı.  ‘Sistem yerine biz çalışıyoruz’, ‘İşyerimiz evimiz oldu’, ‘Yoğun iş stresinden masa başı ölümlere son’, ‘Muhasebe yangın yeri’ yazılı dövizler taşıyan yurttaşlar, “Susma haykır angaryaya hayır”, “Mali müşavir köleniz değildir”, “Meslek onuru haksızlığı yenecek” şeklinde slogan attı. Eylemde iş stresi nedeniyle Mersin’de hayatını kaybeden meslek üyeleri anıldı, Vergi Dairesi’nin kapısına siyah çelenk bırakıldı.

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (MSMMM) Odası üyeleri Mersin Vergi Dairesi önünde eylem yaparak enflasyon düzeltmesi uygulaması nedeniyle artan iş yüklerine dikkat çekti. MSMMM Başkanı Emin Levent Türkili, “130 bin meslek mensubumuz ve birlikte çalıştığımız büro emekçilerimizle görevimizi yerine getirirken beden ve ruh sağlığımızı korumakta artık çok zorlanıyoruz. Ofislerimiz evimiz oldu. İnsanca yaşamak bizim de hakkımız dedik. Yorulduk, insani koşullarda çalışmanın en temel hakkımız olduğunu haykırdık. Ancak sesimizi duyan olmadı. İnsan hakları evrensel beyannamesinin 3. maddesi 'yaşamak, hürriyet ve kişi emniyeti her ferdin hakkıdır' hükmündedir. Mali müşavirler olarak bizler de en temel haklarımızı istiyoruz” dedi.

 

 

“SIRF VERGİ TOPLAYABİLME HEDEFİYLE DAYATILAN YASAL DÜZENLEMELER BİZLERİN İNSANCA YAŞAM HAKKINI ELİNDEN ALMAKTADIR”

 

Az kazanandan az, çok kazanandan çok alınan bir vergi sistemini savunduklarını söyleyen Türkili, enflasyon düzeltmesi sürecini ve bunun getireceklerini daha önce defalarca anlattıklarını hatırlattı. Türkili, “Enflasyon düzeltmesinin zorunlu olduğunu ancak her geçici vergi döneminde değil yılda bir kere ve düzeltme sonucu oluşacak kar veya zararın vergiye etkisi olmaması gerektiğini defalarca dile getirdik. Bilançoların dönemsel olduğunu, 3'er aylık dönemlerde bilanço hazırlamanın yanlış olduğunu ifade ettik. Kamu idaresinin kadroları tarafından, bu işin icracısı ve bileşeni olan bizlerin görüşleri ve talepleri göz ardı edilerek, hayatın ve ülkenin gerçekliğinden tamamen uzak, masa başında bireysel düşünceler ve sırf vergi toplayabilme hedefiyle dayatılan yasal düzenlemeler bizlerin insanca yaşam hakkını elinden almaktadır. Bu kapsamda yapılacak kanunların gözden geçirilmesi, vergilendirme süreçleri ile beyanname ve bildirimlerin sadeleştirilmesi ve sayılarının azaltılması gibi her türlü iyileştirme çalışmalarının ısrarlı takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

 

“İNSAN YAŞAMAK İÇİN ÇALIŞIR BİZLER ÇALIŞMAK İÇİN YAŞAR HALE GELDİK”

 

Hazine ve Maliye Bakanı’na, tüm bakanlık bürokratlarına ve idari kadrolarına çağrıda bulunan Türkili, taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini söyledi. Türkili, “Mersin özelinde meslektaşlarımız İbrahim Birsel, Serkan Serpin, Mehmet İşçi, Eyyüp Yaşar'ı iş yoğunluğu ve strese dayalı kalp krizinden, Sadettin Odabaşılar'ı da bürosunda yaşamına son vermesi nedeni ile kaybettik. Aynı nedenlerden dolayı birçok ilimizde de meslektaşlarımız aramızdan ayrıldı.

Meslektaşlarımız yoğun iş temposu, uykusuz geceler ve stres temelli, doktorların çalışmamaları yönündeki telkinlerine rağmen üzerlerine yüklenen eziyet mahiyetindeki işler, akla mantığa uygun olmayan ceza tehditleri ile genç yaşta hayatlarını kaybettiler. Yaşam hakları ellerinden alındı. İnsan yaşamak için çalışır bizler çalışmak için yaşar hale geldik. Bizlerin sesinin duyulması için daha kaç eve ateş düşmeli, kaçımız daha iş yapabilmek, yasa ile verilen kamu görevimizi yerine getirebilmek adına kanuni düzenlemeleri yapanların akıl ve mantıktan uzak düşünce ve uygulamaları uğruna çalışmayan sisteminiz önünde iş yapalım derken ölmeliyiz?” şeklinde konuştu.