Yaşamı sahiplenmek için dayanışma çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Yaşamı sahiplenmek için dayanışma çağrısı

Mersinlilere ‘Yaşamı sahiplen, destek Büyükşehir’den’ kampanyasına destek vermeleri yönünde çağrıda bulunan Seçer, “Yaklaşık 2.7 milyon nüfusumuz var. Resmi nüfusumuz 2 milyona yaklaştı. Şimdi size soruyorum; 20-22 bin can dostumuza mı yer yok? Amacımız onları öldürmek değil, yaşatmak olsun. Gelin bu çalışmamıza tüm Mersinliler katkı verin” dedi.

Yaşamı sahiplenmek için dayanışma çağrısı


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sokak hayvanlarının yaşatılması için hazırlanan ‘Yaşamı sahiplen, destek Büyükşehir’den’ kampanyasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Nikâh ve Etkinlik Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında Başkan Vahap Seçer, Türkiye’nin gündemine oturan ve sokak hayvanlarının ‘uyutulma’ adı altında öldürülmesine zemin hazırlayan ‘Sokak Hayvanları Yasası’ karşısında yaşamı sahiplenmek ve sokak hayvanlarını yaşatmak için Büyükşehir olarak uzun süredir bir çalışma gerçekleştirdiklerini aktardı. Yapılan çalışmaların kentin tüm paydaşlarıyla birlikte yürütülmesinin hayvanların yaşatılması için son derece önemli olduğuna dikkat çeken Seçer, “Burada temel konu; toplumun tüm kesimlerini bu çalışmaya dâhil etmek. Ben Mersin’de hayvan düşmanı hemşehrim olduğunu düşünmüyorum ama bunun yanında talihsiz bazı saldırılar sonucu zarar görmüş insanların olduğunu da biliyoruz. Yapacağımız çalışmalarla toplumun her kesimini memnun edecek bir sonuç ortaya çıkarmamız lazım” dedi.

Seçer, şu anda Mersin il sınırları içerisinde kısırlaştırılmış köpek sayısının yaklaşık olarak 16-17 bin civarında olduğunu belirtti. Mersin il sınırları içerisinde de 4-5 bin civarında kısırlaştırılmamış, küpeli olmayan sokak hayvanları olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Seçer, “Toplamda yaklaşık 20-22 bin arası sokak köpeğimiz var ama bunun 16-17 bini kısırlaştırılmış ve kayıt altına alınmış. Bu önemli bir rakamdır, bu değerli bir çalışmanın ürünüdür. Mersin Büyükşehir Belediyesi son 10 yılda bu anlamda çok verimli çalışmalar yapmıştır” ifadelerini kullandı.

Seçer, kampanyanın temel amacının yeni yasada hüküm altına alınan sokak köpeklerini toplamak, rehabilitasyonunu yapmak, veri kayıt sistemini işlemek, kısırlaştırmak, mümkünse sahiplendirmek, mümkün değilse de doğal yaşam alanlarında ortamlarını iyileştirip refah içerisinde yaşamalarını sağlamak olduğunu söyledi. Büyükşehir olarak temel amaçlarının ‘yaşamı sahiplenmek’ olduğunu vurgulayan Seçer, sokak hayvanlarını yaşatmak için iş birliği halinde olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Öncelikle belediye olarak sokaklarda yaşayan, küpesi olmayan köpekleri toplayarak, bakım evlerinde kısırlaştırma işlemleri yapacaklarını ve Bakanlık veri tabanına kaydedeceklerini söyleyen Seçer, “Böylece sahipsiz tüm köpekleri kısırlaştırarak, sokaklarda yaşayan köpek sayısını asgari seviyeye düşüreceğiz” dedi.

 

SAHİPLENDİRME DİJİTAL PLATFORMA DA TAŞINDI: ‘SAHİPLEN.MERSİN.BEL.TR’

 

Büyükşehir olarak sahiplendirme merkezleri oluşturacaklarını duyuran Seçer, Merkez Kaşlı Bakımevi, Silifke Bakımevi ve Bozyazı Bakımevi’nin her birinde bir sahiplendirme merkezi oluşturacakların belirti.

Sahiplendirmenin dijital platformlarda da olacağına dikkat çeken Seçer, ‘sahiplen.mersin.bel.tr’ sayfasını adres gösterdi. Sayfanın tanıtımına çok önem verdiklerine değinen Seçer, “Geniş kitlelere ulaşmak istiyoruz. Yerel ve ulusal influencerlarla gönüllü iş birliği yapıyoruz. Bu sayfaya giren yurttaşlarımız sahiplenecekleri can dostlarımızın fotoğraflarını ve özelliklerini görecekler. Hangi ırka mensup olduklarını, hangi renk olduklarını, kilosunu, boyunu öğrenerek oradan sahiplenecekleri dostları tercih etme imkanları olacak” ifadelerine yer verdi. 

 

 

SEÇER, BÜYÜKŞEHİR’İN TESİSLERİNE 1’ER CAN SAHİPLENDİ

 

Mersin’de bulunan bütün kurum ve kuruluşlara seslenen Seçer, “Mersin’de bulunan tüm kurum ve kuruluşlar can dostlarımızı sahiplensinler. Ben Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak an itibariyle tüm kurumlarımızın, iştiraklerimizin, tesislerimizin her birine en az 1 can dost sahiplenme kararını şu andan itibaren alıyorum ve bu isteğimi arkadaşlarıma buradan ulaştırıyorum” müjdesini vererek, bütün kurum ve kuruluşların bu konuda hassas olması gerektiğinin çağrısı yaptı.

Sahiplenilmeyen can dostlar için de her detayı düşündüklerini ve onlar için eşsiz bir yaşam alanı oluşturacaklarını söyleyen Seçer, “Can dostlarımızı eğer sahiplendiremiyorsak, doğal yaşam alanlarında, bakımevlerinde yaşamlarını sürdürmelerine ortam hazırlamamız lazım. Bizim 3 bakım evimiz var; Merkez, Silifke ve Bozyazı. Bozyazı’da 5 dekar, Silifke’de 15 dekar ve Merkez Kaşlı’da 30 dekar olmak üzere toplamda 50 dekar alanda bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

BÜYÜK İŞ YERLERİNE ÇAĞRI: “YEMEK ARTIKLARINIZI BİZE VERİN”

 

Barınaklarda yıllık kuru mama tüketiminin 150 bin kilogram olduğunu söyleyen Seçer, kuru mamanın yanı sıra yemekhanelerden topladıkları yemek artıklarını da hayvanlara verdiklerini söyledi. Belediye bünyesine aldıkları bir makine ile yemek artıklarını pelet haline getirdiklerini söyleyen Seçer, büyük yemek şirketlerine, lokantalara, yemekhanelere yemek artıklarını belediyeye verme çağrısı yaptı.

Kampanya kapsamında gönüllülere de çağrıda bulunan Seçer, “Bir diğer konu da, can dostları sahiplenmek isteyen ama uygun ortamı olmayan yurttaşlarımızı ilgilendiriyor. ‘Ben de katkı yapmak istiyorum’ diyorsunuz. Bizim doğal yaşam alanlarında yaşayan can dostlara yapacağınız katkıyla siz de işin içerisinde olabilirsiniz. ‘www. birizberaberiz. org’ web sayfamız üzerinden kulübe, kuru mama, kısırlaştırma desteği konusunda nakdi bağışları yapabilirsiniz. Bu çalışmaya gönüllü olarak katkı sunmak isteyen herkes için bir alan açtık. Bir enstrüman ortaya koyduk. İster sahiplenebilir ister nakdi ister yemek artığı sağlayarak katkı yapabilirsiniz. Çok alan var” ifadelerini kullandı.

 

 “AMACIMIZ ONLARI YAŞATMAK OLSUN”

 

Toplumun her kesiminden kampanyaya destek olmalarını isteyen Seçer, birlik ve beraberlik içerisinde her türlü engelin aşılacağını vurguladı.

Mersin’in huzur, kardeşlik ve insanlık kenti olduğunu vurgulayan Seçer, “Mersin Bir arada yaşama kültürünün olduğu bir kenttir. Biz Doğu’dan Batı’ya, Kuzey’den Güney’e, bu topraklara iyi bir yaşam sağlamak için gelmiş yurttaşlarımızın oluşturduğu bir kentte yaşıyoruz ve her geçen gün büyüyoruz. Yaklaşık 2.7 milyon nüfusumuz var. Resmi nüfusumuz 2 milyona yaklaştı. 700 bin de farklı statüde sığınmacı, şu ya da bu nedenle gelmiş, yerli yabancı ikameti burada olmayan insanların yaşadığı bir kent. Şimdi size soruyorum; 20-22 bin can dostumuza mı yer yok?” dedi.

Seçer Mersinlilere çağrıda bulunarak; “Amacımız onları öldürmek değil, yaşatmak olsun. Gelin bu çalışmamıza tüm Mersinliler katkı verin. Bu sorun alanını da ortadan kaldıralım, toplumun her kesimi mutlu olsun” sözlerine yer verdi.

 

YASAYA İLİŞKİN MERKEZİ HÜKÜMETE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

 

Seçer, basın açıklamasının ardından basın mensuplarından gelen sorulara yanıt verdi. Bir gazeteciden gelen ‘Sokak Hayvanları Yasası’na ilişkin değerlendirme yapması talebine ilişkin konuşan Seçer, “Bu konuyla ilgili merkezi hükümetin belediyelerle yurttaşı karşı karşıya getirip ‘buyurun baş başa kalın, siz sorunu çözün’ yaklaşımı var. Bunu da doğru bulmuyorum. Bu ülke 22 yıldır 5-10 ayrı siyasi parti, siyasi görüş tarafından yönetilmedi. Tek bir siyasi irade tarafından yönetildi. 22 yıldır siz bunu niye çözmediniz? Üzücü olaylar da oldu. Bu can dostların kontrolsüz bir şekilde sokaklarda olmaları olumsuz olayları meydana getiriyor. Ama işte sorarlar, ‘22 yıldır neden gerçekten bu problemi çözmek için belediyelerle iş birliği halinde olmadınız?’ Her alanda ve her konuda olduğu gibi bu alanda da merkezi hükümet kendinden olmayan belediye anlayışı, çelişkisi ya da çekişmesi maalesef var” dedi.

Seçer, “Biz şunu istiyoruz; merkezi hükümet hangi siyasi partiden olursa olsun yerel yönetimlerle iş birliği halinde olmalıdır. ‘Birbirimizi köşeye sıkıştıralım, kolunu kıvıralım, tuzak kuralım, belini bükelim halk karşısında itibarsızlaştıralım’ gibi bir anlayışı reddediyorum. Bu belediyeler için de geçerli. Burada merkezi hükümetin uygulamalarına biz yardımcı mı oluyoruz, köstek mi oluyoruz? Elbette ki yardımcı oluyoruz. O zaman bizim uygulamalarımızda ve görev alanlarımızda da merkezi hükümet iyi niyet çerçevesinde ‘temel amaç vatandaşa hizmettir’ anlayışıyla bizlere destek olmak durumundadır” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

 


  Yaşamı sahiplenmek için dayanışma çağrısı