Eğitimde normalleşme 2 yılı bulacak! | Güney Gazetesi Mersin

Eğitimde normalleşme 2 yılı bulacak!

Mersin’de 6 Şubat depremlerinin ardından kent genelinde 76 okul boşaltıldı, 63 okul hakkında da yıkım kararı alındı. Boşaltılan okullardaki öğrenciler başka okullara taşınınca eğitimde ikili öğretime geçildi. Bu durum birçok sorunu beraberinde getirirken yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala okulların durumu merak edilmeye başladı. Okul yatırımlarının ağır bir şekilde ilerlediğini belirten Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, eğitimde normalleşmenin 2 yılı bulacağını söyledi.

Eğitimde normalleşme 2 yılı bulacak!


ELVAN KONUK

Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına günler kala gözler deprem nedeniyle başlatılan okulların yıkım ve güçlendirme çalışmalarına çevrildi.

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, 6 Şubat depremi nedeniyle Mersin’de 1108 derslikten oluşan 63 okul hakkında yıkılma kararı alındığını vurgulayarak 2024-2025 öğretim yılında kaç okulun eğitime açılacağı ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e geçtiğimiz ay soru önergesi sundu.

Mersin’in nakil sayısında Türkiye’de üçüncü sırada olduğuna dikkat çeken Dinçer, Milli Eğitim Bakanı Tekin’den şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Hasar tespiti yapılan Okulların güçlendirme ile tam sağlıklı olacağını düşünüyor musunuz? Yıkılan devlet Okullarının aynı sayıda yerine tekrar Devlet Okulları yapılacak mı? Mersin çok fazla göç almakta, yapılacak Okulların derslik sayısını artırmayı düşünüyor musunuz? 2024-2025 Öğretim yılında kaç tane Okulu eğitime açmayı düşünüyorsunuz? Köy Okullarını tekrar eğitime açarak merkezlerde oluşan öğrenci yığılmalarını azaltmayı düşünüyor musunuz? Yıkılan Okullarımızın hepsi kaç yılda eğitime başlamış olacaktır?”

 

“41 OKUL TAMAMLANDI, 34’ÜNÜN TAMAMLANMASI PLANLANIYOR”

 

Milletvekili Dinçer’in önergesini Millî Eğitim Bakanlığı’ndan cevapladı. Bakanlığın açıklamasında, “Mersin  Valiliğince konuya ilişkin olarak; 6 Şubat 2023 depremi sonrasında Mersin iline bağlı ilçelerde risk teşkil eden okullarla ilgili deprem performans analizlerinin yaptırıldığı, bu analizlerin Bakanlıkla paylaşıldığı, Bakanlıkça güçlendirme kararı verilen okullarla ilgili iş ve işlemlerin yürütüldüğü, yıkılan okulların yerine yenilerinin yapım çalışmalarının devam ettiği, 2023 ve 2024 yıllarında yapımı tamamlanan 41 okulun geçici kabullerinin yapıldığı ve 2024-2025 eğitim öğretim yılı için hazır hâle getirildiği, 34 okulun ise 2024-2025 eğitim öğretim yılının başında yapımının tamamlanmasının planlandığı, köy okullarının her türlü bakım, onarım ve tadilat işlemlerinin Mersin İl Millî Eğitim Müdürlüğünce yürütüldüğü, bildirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

 

SÜMBÜL: “OKULLARIN TAMAMININ BİTMESİ HALİNDE ANCAK MERSİN BİRAZ SOLUK ALABİLİR”

 

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, yeni eğitim öğretim dönemi için okullarının durumunu değerlendirdi.  Yıkılıp yeniden yapılması gereken okulların çok az bir kısmının tamamlandığını dile getiren Sümbül, “Gelecek eğitim öğretim döneminde de ikili eğitim önemli oranda yine devam edecek. Mersin merkezdeki okulların büyük çoğunluğunda ikili eğitim devam edecek. Liselerde ortaokullar, ilkokullarda ortaokullar birlikte eğitim öğretime devam ediyorlar. Bu önemli bir sorun. Millî Eğitim Bakanlığı hem eğitime gerekli ödeneği ayırmayıp hem tasarruf tedbirleri ve benzeri şeylerle oldukça sıkıntı yaratıyor Mersin’e. Yapım da ağır ilerliyor, güçlendirmeler de ağır ilerliyor. Yapımı süren okulların tamamının bitmesi halinde Mersin biraz soluk alabilir. O da biraz zaman alacak. Öğretmenlerin norm fazlası durumlarını da etkiliyor. Deprem bölgesinden gelen bayağı bir arkadaşımız da vardı. Hem okulların yerleşme süreci hem normların normal yerine ulaşması ve sınıfların normal sayıya ulaşması yaklaşık 2 yılı bulacak” şeklinde konuştu.