“Alata’da ranta izin vermeyiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Alata’da ranta izin vermeyiz”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Mersin’in en değerli tarım ve doğal yaşam alanlarından biri olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü arazileri üzerindeki yapılaşma baskılarına karşı açıklamalarda bulundu. Gülcan Kış, bu alanların Büyük Ova Koruma Kanunu ve sit alanı statüsüyle korunması gerektiğini vurgulayarak AKP iktidarının sit alanlarını imara açma girişimlerini eleştirdi.

“Alata’da ranta izin vermeyiz”


Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü arazileri üzerindeki rant odaklı girişimlerin gerçekleştiğini belirten Kış, “2022 yılı Kasım ayında başlatılan bu projede, Enstitü arazilerinden geçen bir çevreyolu planı devreye sokulmuştur. Bu proje, Enstitü bünyesindeki uzmanlar tarafından olumsuz görüş bildirilmiş olmasına rağmen, AKP iktidarının siyasi baskılarıyla hayata geçirilmiştir. Bu adım, korunması gereken tarım arazilerinin amacı dışında kullanımının önünü açmıştır” dedi.

 

“AYNI SENARYOYU MERSİN’DE UYGULAMAK İSTİYORLAR”

 

Çeşmeli-Kızkalesi otobanının Erdemli Doğu Çıkışı için planlanan bağlantı yolunun da Enstitü’nün koruma altındaki arazilerinden geçirildiğini ifade eden Gülcan Kış, bu süreçte yüzlerce yetişmiş orman ağacının kesilerek bölgedeki doğal yaşamın geri döndürülemez şekilde tahrip edildiğini belirtti.

Gülcan Kış, 2023 yılı Mayıs ayında, Enstitü arazilerinin sit alanı kapsamından çıkarılması için girişimlerde bulunulduğunu belirterek, “AKP iktidarı, daha önce de sit alanlarını imara açarak doğayı ve tarihi miraslarımızı tahrip etti. Şimdi de aynı senaryoyu Mersin’de tekrarlamak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

 

“DOĞAL YAŞAMI KORUMAKTA KARARLIYIZ”

 

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü arazilerinin yalnızca tarımsal üretim açısından değil, aynı zamanda bölgedeki biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğal yaşamın devamı için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kış, bu alanların sit alanı olarak korunmasının hem mevcut tarım politikaları hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından hayati önemde olduğunu belirtti.

Gülcan Kış, “AKP’nin rant odaklı politikalarına karşı mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Bu toprakların, doğal zenginliklerin korunması, gelecek nesiller için büyük bir sorumluluktur. Bu arazilerin amacı dışında kullanılması, geri döndürülemez zararlar doğuracaktır. Mersin halkını, bu mücadelede yanımızda durmaya ve birlikte hareket etmeye davet ediyorum” diye konuştu.

 

“AKP’NİN GEÇMİŞTE YAPTIKLARINA BURADA İZİN VERMEYECEĞİZ”

 

Gülcan Kış, açıklamalarında AKP iktidarının geçmişte sit alanlarını imara açma girişimlerine dikkat çekerek, “Daha önce Türkiye’nin dört bir yanında sit alanlarını imara açan AKP, şimdi aynı girişimlerle Mersin’de doğal yaşamı yok etmek istiyor. Ancak bu defa izin vermeyeceğiz. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü arazileri sit alanı olarak kalacak ve bu değerli topraklar yapılaşma tehditlerine karşı korunacaktır” dedi.

 

 

“DOĞAYI KORUMAK, GELECEĞİMİZİ KORUMAKTIR”

 

Gülcan Kış, “Doğayı korumak, geleceğimizi korumaktır. AKP’nin rant politikalarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu değerli arazilerin korunması, sadece bugünün değil, yarının da meselesidir. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü arazilerini ve doğal zenginliklerimizi hep birlikte savunmalıyız” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)