“Tarım işçilerinin çocukları<br>okula gidebilecek mi?” | Güney Gazetesi Mersin

“Tarım işçilerinin çocukları
okula gidebilecek mi?”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı zorlukları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.

“Tarım işçilerinin çocukları<br>okula gidebilecek mi?”


İLKAY ADALIOĞLU

Ekmen, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının bütüncül bir şekilde ele alınması noktasında geçmişte bazı adımların atıldığını hatırlatarak, “2010/6 ve 2017/6 Başbakanlık genelgeleri ile düzenlenmiş ve bu düzenlemeler 2024/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yeni sistemde güncellenmiştir. Bu genelge ile mevsimlik işçilerinin seyahat, eğitim, sağlık, yaşam şartları gibi birçok konudaki sorunlarına ciddi çözümler getirilmiştir. Genelgede yer alan geçici yerleşim alanları, sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri, ulaşım ve güvenlik hizmetleri, istihdam ve sosyal güvenlik hizmetleri, sosyal hizmetler ve mevsimlik tarım işçileri bilgi sistemi gibi başlıklar, mevsimlik işçilerin yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik geniş kapsamlı düzenlemeler içermektedir” ifadeleri kullandı.

 

GENELGE 11 BAKANLIĞI İLGİLENDİRİYOR

 

Söz konusu düzenlemelerin sahada yapılıp yapılmadığı konusunda eleştirilerin olduğunu söyleyen Ekmen, “Genelgedeki işler tam 11 bakanlığı ilgilendirmektedir. Genelge Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu sekretaryasını bakanlığınıza tevdi ederek on bakanlık açısından yeterli adımların atılıp atılmadığının takibini de bakanlığına görev olarak vermiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Ekmen, soru önergesinin devamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a şu soruları yöneltti:

“Genelgenin 12. Maddesi ile düzenlenmesi gereken Mevsim Tarım İşçiliği İzleme Kurulları şu ana kadar kaç il ve ilçede kurulmuştur? Genelgenin 9. Maddesi ile düzenlenen eylem planlarının valiliklerce düzenlenip bakanlığınıza aktarılması için gerekli bürokratik süreçler işletilmiş midir? Genelgenin 8. Maddesi gereğince şu ana kadar kaç ilden ödenek talebi gelmiş ve hangi ile ne kadar ödenek aktarılmıştır? Genelgenin birinci maddesine göre mevsimlik işçilerin geçici yerleşim alanlarının düzenlenmesi ve iyileştirilmesi amacıyla Bakanlığınızca ve Valiliklerce ne tür çalışmalar yapılmıştır? Genelgenin 2. Maddesinde Mevsimlik işçilerin sağlık hizmetlerine erişimi ve bu hizmetlerin iyileştirilmesi konusunda Bakanlığınızın ve Sağlık Bakanlığının gerçekleştirdiği projeler nelerdir? Genelgenin 3. Maddesinde belirtilen Eğitim hizmetleri başlığı altında, mevsimlik işçilerin çocuklarının eğitimlerine devam edebilmesi için bakanlığınız ve Milli Eğitim Bakanlığınca ne tür adımlar atılmıştır? Bu konuda karşılaşılan zorluklar nelerdir?”