“Kadınların sağlık bilgileri neden babalarına gönderiliyor?” | Güney Gazetesi Mersin

“Kadınların sağlık bilgileri neden babalarına gönderiliyor?”

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, kamu hastanelerinde tedavi gören kadınların ultrason, patoloji ve tahlil sonuçlarının, hastaların kendi telefon numaraları yerine babalarının veya yakınlarının telefon numaralarına gönderildiği iddialarına dikkat çekti. Koca, bu durumun kadınların özel hayatına müdahale anlamına geldiğini ve kadınların güvenliği açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirtti.

“Kadınların sağlık bilgileri neden babalarına gönderiliyor?”


DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, kamu hastanelerinde kadınların bilgilerinin yakınlarına gönderildiği iddialarıyla ilgili Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Koca, “27 yaşındaki bir kadın, bir kamu hastanesinin kadın hastalıkları ve doğum polikliniğinde gördüğü tedavi kapsamında ultrason çektirmiş, ancak sonuçlar kadının kendi telefon numarası yerine babasının telefonuna gönderilmiştir. Benzer şekilde, başka bir olayda da bir kadın hastanın ultrason sonuçlarının babasına iletildiği ifade edilmiştir” dedi.

Türkiye’de kadın cinayetlerinin ve kadınlara yönelik erkek şiddetinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Koca, böyle bir uygulamanın kadınların özel hayatını ve güvenliğini tehdit eden ciddi bir risk oluşturduğunu belirtti. Kadınların sağlık bilgilerinin izinsiz bir şekilde babalarına veya yakınlarına gönderilmesinin, çeşitli şiddet biçimlerine yol açabileceğini vurgulayan Koca, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda acilen bir açıklama yapmasını ve gerekli önlemleri almasını talep etti.

Koca, önergesinde Sağlık Bakanı’na şu soruları yöneltti:

“Haberde geçen olaylarla ilgili bakanlığınızın söz konusu uygulamadan haberi var mıdır? Bu kapsamda bakanlığınız bir inceleme başlatmış mıdır?

MHRS sistemi üzerinden hastaların yakınlarına bilgi verilme gerekçesi nedir? Söz konusu bilginin paylaşılmasına neden olan kişiler hakkında bakanlığınızca bir soruşturma açılmış mıdır?

Kadın cinayetlerinin ve kadınlara yönelik erkek şiddetinin oldukça yüksek olduğu ülkemizde bu tarz uygulamaların kadınlara yönelik çeşitli şiddet biçimlerini doğurması olası iken ve kişisel verilerin paylaşılmasının gerek anayasaya gerekse de Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na göre suç teşkil ederken bu uygulamaya neden olan durumla ilgili bakanlığınızın ne gibi bir çalışması olacaktır?” (Haber Merkezi)