“Kapı kapı gezip kayyım dilenenler var” | Güney Gazetesi Mersin

“Kapı kapı gezip kayyım dilenenler var”

DEM Partili Akdeniz Belediye Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, “Maalesef kentimizde seçim sonuçlarını hazmedemeyip kapı kapı gezerek kayyım dilenen; bizim hakkımızda kamuoyu nezdinde algı oluşturup asılsız haberler servis eden bir anlayışla karşı karşıya kaldık. Bizim, kayyım gibi bir gündemimiz yok” dedi. Sarıyıldız, belediyenin özellikle temizlik personeli konusunda sıkıntı yaşadığını, yeni temizlik personeli alımı için bakanlıktan yanıt beklediklerini söyledi.

“Kapı kapı gezip kayyım dilenenler var”


ABİDİN YAĞMUR

31 Mart 2024 Seçimlerinde 3 yıllık kayyım ve 5 yıllık AKP dönemine son vererek Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı seçilen DEM Partili Nuriye Arslan ve Hoşyar Sarıyıldız, belediyede 5 ayda yaşananları basın toplantısıyla değerlendirdi.

Akdeniz Belediyesinin 1 Ocak 2024 ila 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında netleşen toplam borç miktarının 858 milyon TL olduğunu ifade eden Hoşyar Sarıyıldız,  “Önceki yönetim döneminde belediyemize gelir sağlayıcı herhangi bir yatırım ve proje üretilmediği gibi, hayali bir takım harcamalar; Meclis toplantısının hemen öncesinde meclis üyelerimizin gözaltına alınıp elde edilen sayısal çoğunlukla yapılan kimi tahsisler ve borçlanma yetkisi alınmasıyla da belediyenin borç ve faiz yükü ağırlaşmıştır. Bu yüksek borç nasıl yapılmış bir tarafa; çöp konteynırı, kırtasiye malzemesi ve teknik alet ve malzemelerin bile yeterli miktarda olmayışı, bu kadar paranın nereye gittiği sorusunu akıllara getirmektedir” dedi.

 

“İLLER BANKASI PAYIMIZDAN EKSTRA 31 MİLYON KESİLDİ”

 

Cumhurbaşkanlığının, önceki yönetimden kalma borçların haczi ve tahsili ile tasarruf tedbirleri genelgesi sonrası yapılan sınırlandırmaların belediyeleri adeta çalışamaz hale getirdiğini ifade eden Sarıyıldız, “Temmuz ayında Cumhurbaşkanının yaptığı ‘belediye borçlarının kaynağından kesilmesi’ talimatı ile İller Bankası gelirlerimiz azalmış ve belediyemiz ağır bir mali sıkıntı içerisine girmiş durumdadır. Nitekim Cumhurbaşkanı’nın; belediyelerin borçlarına dair yaptığı açıklamasından sonra, borcumuza mahsuben İller Bankası tarafından Maliye’ye; bu yılın 7’inci ayında 22 milyon TL; 8’inci ayda 9 milyon TL olmak üzere toplamda 31 milyon TL hesabımızdan ekstra kesinti yapılmıştır. İller Bankası’nın yaptığı kesintiler sonrası aylık ortalama memur, kadrolu işçi ve şirket personelinin yaklaşık 55 milyon TL tutan personel maaşlarının ödenmesinde sıkıntı ortaya çıkmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.

 

AKP’Lİ YÖNETİM SON 4 AYDA 42 MİLYON BORÇ YAPMIŞ

 

Belediyenin  1 Ocak – 31 Temmuz 2024 tarihleri arası toplam gelirinin 523 milyon 646 bin TL olduğunu, aynı tarihler arasında toplam giderin ise 873 milyon 883 bin TL olduğunu belirten Sarıyıldız,  “Görüldüğü üzere sadece son 7 aylık dönemde gelirimiz ile giderimiz arasındaki fark eksi 350 milyon 237 bin TL’dir.  Belediyemizin 1 Ocak ile 31 Mart 2024 arası 652 milyon 748 bin TL borç varken ve sadece 31 Mart ile 5 Nisan 2024 yani mazbata günü arası 42 milyon TL’lik bir fatura ve borç girişi olmuştur. Düşünebiliyor musunuz 1’inci aya ait faturayı; seçimi kazandığımız günden hemen sonrasına keserek borçlarının 42 milyon TL tutarını az göstermişlerdir.  Bu ağır tablo nedeniyle; hem belediyemizin borç ve faiz yükünü hafifletmek, hem de halkımıza sözünü verdiğimiz hizmet ve projeleri hayata katmak; yanı sıra özveriyle çalışan belediyemiz personeli arkadaşlarımızın özlük ve ekonomik durumlarını iyileştirmek adına, önümüzdeki süreçte birtakım taşınmazları satmak zorunda kalacağımızı açıkça ifade ediyoruz” dedi.

 

“TEMİZLİK PERSONELİMİZ YETMİYOR”

 

Konuşmasinda, belediyenin yaşadığı temizlik personeli sıkıntısına da dikkat çeken Hoşyar Sarıyıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belediyemizde; bugün itibariyle 226 memur, 58 kadrolu işçi; Personel AŞ ve İmar AŞ adlı 2 şirketimiz bünyesinde de 766 olmak üzere toplamda 1050 personel arkadaşımız hizmet vermektedir. Akdeniz, yaklaşık 300 bin insanın ikamet ettiği, gündüz nüfusunun ise 1 milyonu aştığı, yüz ölçüm olarak da kentimizin en büyük ilçelerinden biridir. Çok geniş sınırlara yayılmış toplam 65 mahallemizin 2 bin 841 sokağına temizlik hizmeti sunuyoruz. Çevre temizliğiyle ilgili şikâyetlerin farkındayız.  Geçen dönem, Çevre Koruma Müdürlüğümüzde 282 belediye personeli; 98’i Toplum Yararına Proje (TYP) kapsamında olmak üzere toplam 380 personel çalışmakta idi. Fakat biz göreve gelip daha mazbatamızı almadan TYP ile çalışan 185 personel Kaymakamlık tarafından geri çekildi. Akdeniz; bayram arifesinde temizlik personeli sıkıntısı yaşadı.  Görüldüğü üzere geçen dönem Akdeniz’in 2 bin 800’ü aşkın sokağında hizmet veren temizlik personeli 380 kişi iken, bugün ise belediye bünyesinde çalışan personel sayısı ihtiyacı karşılayamamaktadır. Düşünün ki 2 bin 800’ü aşkın sokağı olan bir ilçede sadece 95 süpürgeci, 77 araç arkası personel, 56 şoför çalışmaktadır. Bu sayının, Akdeniz’in ihtiyacını karşılaması mümkün müdür? Belediyemize temizlik personeli alınarak sorunun çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 17 Temmuz 2024 tarihinde yazılı başvuru yaptık. Fakat halen bu konuda bize bir dönüş yapılmadı. Sizlerin aracılığıyla Bakanlığa çağrıda bulunuyoruz; Çevre koruma müdürlüğümüze personel alımı için yazdığımız yazıya bir an önce olumlu yanıt vermelerini, Akdeniz halkı adına Bakanlıktan talep ediyoruz.”

 

“OKUL MÜDÜRLERİNE AKDENİZ BELEDİYESİNDEN BİR ŞEY TALEP ETMEYİN TALİMATI VERİLDİ”

 

Göreve geldikten hemen sonra Mersin Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Akdeniz Kaymakamlığından randevu talep ettiklerini ancak 5 aydır randevu verilmediğini ifade eden Sarıyıldız, “Belediye aynı belediye, halk aynı halk… Önceki yönetimle her fırsatta bir araya gelen mülki idare amirleri, yeni yönetimle neden hiçbir şekilde bir araya gelmek istememektedir, anlamış değiliz. Bizler; bu tavırdan da bir an önce vazgeçilmesini ve tarafımıza randevu verilerek kentimizin, ilçemizin ve vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için görüşmek istediğimizi belirtiyoruz. Okul müdürlerinin çeşitli konularda destek istemelerinin önü kesilerek, belediyelerden hiçbir şekilde yardım veya destek almamaları yönünde talimat verildiği yönünde maalesef duyumlar alıyoruz.  Bizler; camilerde olduğu gibi, okullarımızda da ihtiyaçları karşılamak istediğimizi belirtiyoruz. Dolayısıyla idarenin bu kısıtlayıcı talimatından vazgeçmesini bekliyoruz. Çocuklarımızın eğitim süreçlerinde yanlarında olduğumuzu, okul müdürlerimiz ve öğretmenlerimizin yapacağı başvurulara elimizden geldiğince destek olmak istediğimizi bir kez daha sizlerin huzurunda belirtiyoruz” dedi.

 

“SEÇİMDEN BERİ İŞE GELMEYEN MÜDÜRLER VAR”

 

Göreve geldikten sonra işçi çıkarma yapmadıklarını, işe devamsızlık yapan 8 kişinin işten çıkarıldığını ifade eden Sarıyıldız,  “Yerel seçimlerin ardından aylarca işe gelmeyen, rapor üstüne rapor alıp aylardır hiç çalışmayan kimi personelimiz de var. Bazı personelimiz ise yapılan görevlendirme ve birim değişikliğine rağmen görev yerine ya hiç gitmemiş veya kendisine verilen işi ve görevi yapmayacağını söylemiştir.  Seçim sonuçlarını hazmedemediği anlaşılan, kayyım hayali kuran, bizlere karşı siyasi tavır almaya çalıştığı görülen bazı çalışanların bu yola girdiğini de maalesef açıkça söylemek zorundayız” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN HALKI KAYYIM SÖYLENTİLERİNE KARŞI AKDENİZ’E SAHİP ÇIKTI”

 

Konuşmasında, Akdeniz Belediyesine kayyım atanacağı yönünde söylenti yayanlara da değinen Sarıyıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maalesef kentimizde de seçim sonuçlarını hazmedemeyip kapı kapı gezerek kayyım dilenen; bizim hakkımızda kamuoyu nezdinde algı oluşturup asılsız haberler servis eden bir anlayışla karşı karşıya kaldık. Bizim, kayyım gibi bir gündemimiz yok. Bütün faaliyetlerimiz halkçı şeffaf, demokratik ve kapsayıcı bir belediyecilik anlayışıyla yürütülmektedir. Hukuk dışı hiçbir uygulamaya müsamaha gösterilmedi, bundan sonra da gösterilmeyecektir. Belediyemizin her türlü görevlendirme ve atamaları; ilgili birimlerle tartışılarak Eş Başkanlar tarafından değerlendirilmekte ve benim tarafımdan gerçekleştirilmektedir.  Yaratılmak istenen algıların karşısında halkımız, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri en başta olduğu gibi bizlerin yanında durmuş, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilçe belediye başkanlarımız her zaman yanımızda durmuş ve destek mesajları vermişlerdir. Dolayısıyla, Mersin halkı, bir bütün demokrasiye sahip çıkmış, gerek içeriden, gerek dışarıdan kayyım hayalleri kuranların da bu konudaki hayalleri suya düşmüş durumdadır.”

 

KADIN ÇALIŞANLARA REGL İZNİ VERİLECEK

 

Akdenİz Belediyeesi Eş Başkanı Nuriye Arslan da başta kadın çalışanlar olmak üzere belediye çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.

Kadın çalışanların 25 Kasım Şiddete Karşı Mücadele Gününde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde izinli olacağını ifade eden Arslan, ayrıca kadınların her ay regl izni kullanabileceğini söyledi.

Kayyım döneminde ve AKP döneminde İştar Kadın Danışma Merkezi başta olmak üzere kadınlara yönelik çalışmaların birçoğunun kaldırıldığını, Kadın Müdürlüğünün işlevsizleştirildiğini ve erkek müdür atandığını anlatan Arslan, yeni dönemde Kadın Müdürlüğünün yeniden yapılandırıldığını söyledi.

Arslan, Çevre Koruma Müdürlüğünde temizlik hizmeti gibi ağır koşullarda çalışan işçilerin ücretlerinin iyileştirileceğini, bu kapsamda süpürgeci personele ek 1500 TL, kamyon arkasında çalışan personele de ek 3 bin TL ödenek tahsisi yapılacağını ifade etti.