“Ranta teslim etmeyiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Ranta teslim etmeyiz”

Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün değerli arazisi son günlerde ranta açılma iddialarıyla gündemde. İlgili bakanlıklar günlerdir süren tartışmalara karşın sessizliğini korurken Mersin Çevre Platformu, enstitünün önünden seslendi: Alata’yı vermeyeceğiz!

“Ranta teslim etmeyiz”


ABİDİN YAĞMUR

1950’li yıllarda kurulduğundan beri Türkiye’de tarımsal araştırmalar alanında önemli çalışmalara imza atan  Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün deniz kıyısındaki arazisi hem caretta caretta kaplumbağalarının üreme alanı olması hem endemik kum zambaklarına ev sahipliği yapması nedeniyle doğal sit alanı kapsamında. Mersin’in en büyük yeşil alanlarından biri olan arazinin bir kısmı da özel koruma bölgesi kapsamında.

Geçtiğimiz yıllarda birçok kez olduğu gibi son günlerde bir kez daha Alata’nın değerli arazisi gündemde. Mersin’de sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri ve medya günlerdir Alata’nın sit kapsamından çıkarılacağı ve turizm yatırımlarına açılacağı endişesini dile getiriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, günlerdir süren sosyal medya paylaşımları üzerine yazılı bir açıklama yaptı ve Alata arazisinin birinci derece sit alanı ile özel koruma bölgesi alanı statüsünde değişiklik olmadığını duyurdu.

Mersin Çevre Platformu da Alata arazisinin ranta açılacağı söylentileri üzerine enstitü önünde bir açıklama yaptı. Eyleme CHP, DEM Parti, Emekliler Sendikası, Tarım Orkam-Sen, TEMA ve tarihi Alata Tarım Lisesinin mezunları da destek verdi.

 

 

“ALATA HEPİMİZİN, RANTA KURBAN EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

 

Mersin Çevre Platformu sözcüsü Sabahat Aslan, 4 bin dönümlük arazinin belli bir kısmını kullanan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün senelerdir önemli tarımsal araştırmalar yaptığına dikkat çekti.

Alata arazisi olarak geçen bölgenin deniz kaplumbağalara ve kum zambakları nedeniyle birinci derece sit alanı olduğunu, arazinin bir kısmının ise özel koruma altında olduğunu vurgulayan Aslan, bu arazinin turizm yatırımına açılacağı söylentilerinin endişeye neden olduğunu vurguladı.

Aslan, “Böyle bir karar kamu zararı oluşturmanın yanında bölgemizde tarımın geleceğini de etkileyecektir. Alata hepimizin, ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Herkesin Alata’nın değerine sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

 

 

TARIM ORKAM SEN: DEHŞETLE İZLİYORUZ

 

Tarım Orkam-Sen Mersin Şube Başkanı Yusuf Demirci de “Türkiye’nin dört bir yanında çiftçiler ürünlerini satamadıkları için yollara dökülürken, tüketiciler temel tarımsal gıda ürünlerini fahiş fiyatlarla almak zorunda kalırken, ülke tarımı can çekişirken, halkımız cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik kriziyle boğuşurken, Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli ziraattır” sözü orada dururken tarımı ve tarımsal kuruluşları güçlendirecek haberler bekliyorduk. Bunun yerine maalesef ki Alata arazisinin birinci derece doğal sit alanı olmaktan çıkarılacağı ve bir kısmının imara açılacağı iddialarını dehşetle izliyoruz. Alata deneme ve üretim parselleriyle, laboratuvarlarıyla, seralarıyla, sosyal tesisleriyle, doğal yaşam alanlarıyla bu halkın değeridir. Mersinliler olarak bu köklü kuruma sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

Eylemde “Alata’yı sermayeye vermeyeceğiz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Alata’yı ranta vermeyeceğiz” şeklinde sloganlar atıldı.