102. yıl coşkusu | Güney Gazetesi Mersin

102. yıl coşkusu

Mersin’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yılı büyük bir coşkuyla kutlandı. 

102. yıl coşkusu


ELVAN KONUK

Mersin Valiliği tarafından organize edilen etkinlikler, Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen çelenk sunma töreni ile başladı.

Mersin Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başlayan program, daha sonra Kültür Merkezi’nin Şeref Salonunda düzenlenen tebrikat töreniyle devam etti.  Tebrikat töreninin ardından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinliklerle bayram coşkusu sürdü.

 

“BU ZAFER İLE YÜCE TÜRK MİLLETİ KAYITSIZ VE ŞARTSIZ OLARAK EGEMENLİĞİNİ ELE ALMIŞTIR”

 

Türk Silahlı Kuvvetleri adına günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Deniz Teğmen Hüseyin İnar yaptı. 30 Ağustos Zaferi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığını dile getiren İnar, “Yüce Türk milleti ulusunun bağımsızlık ve ulusal onuru adına neleri başarabileceğinin mükemmel örneği olan Türk tarihine 102 yıl önce altın harflerle yazılan Büyük Taarruz’u büyük coşku ile kutluyoruz. Bu zafer tarihin her döneminde hür yaşamış yüce Türk ulusunun Ulu Önderin etrafında kenetlendiği milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde ‘ya istiklal ya ölüm’ parolasıyla sürdürdüğü bir bağımsızlık mücadelesinin zaferidir. Milletimize esareti reva görenlere karşı büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan hürriyet mücadelesi zincirinin en önemli halkası 30 Ağustos Zaferi ile tamamlanmıştır. Bu zafer ile yüce Türk milleti kayıtsız ve şartsız olarak egemenliğini ele almış, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır” dedi.

 

 

“30 AĞUSTOS ZAFERİ TÜM DÜNYADA ULUS BİLİNCİNİN İLK KIVILCIMI OLMUŞTUR”

 

30 Ağustos Zaferinin esir uluslara ışık tuttuğunu vurgulayan İnar, “30 Ağustos 1922 tarihinde kazanılan zafer sadece Türk ulusunun kesin bağımsızlığını sağlamakla kalmamış Asya ve Afrika’da sömürge durumunda olan uluslara kurtuluş mücadeleleri için emsalsiz bir örnek teşkil etmiş, mazlum ve esir uluslara yol göstermiş, ışık tutmuş, tüm dünyada ulus bilincinin ilk kıvılcımı olmuştur. Kurulan Türkiye Cumhuriyeti ulu önder Atatürk’ün eşsiz öngörüsü ve belirlediği somut hedefler sayesinde sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde bugünlere gelmiş ve çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma yolunda önemli adımlar atmıştır. Cumhuriyetin kuruluşunu takip eden yıllarda çağdaş uygarlığa ulaşmak için yapılan ve insanlık tarihi için önem teşkil eden inkılaplar, gerçekleştirilen ekonomik, sosyal, kurumsal reformlar yeni Türk devletinin medeni ve dinamik yönünü simgelemektedir. Türk ulusu ve onun ayrılmaz bir parçası olan Türk Silahlı Kuvvetleri 30 Ağustos Zaferi ve bu zaferi yaratan başka Büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal olmak üzere Türk kahramanlığını hiçbir zaman unutmayacak, kendisine emanet edilen bu eseri korumak ve daha yükseklere taşımak için var gücüyle çalışacaktır” şeklinde konuştu.

Törende ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu. Yenişehir Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri Azra Göçeri ve Efe Ali Erciyes'in okuduğu şiirin ardından Jandarma komandolarının Zeybek oyunu ve Büyükşehir Belediyesinin Halk oyunları ekibinin gösterisi kutlamalara renk katarken, program tören geçişi ile sona erdi.