Kırtasiye masrafı 4 bin 500 lirayı buluyor | Güney Gazetesi Mersin

Kırtasiye masrafı 4 bin 500 lirayı buluyor

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, 9 Eylül’de açılacak yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye masraflarındaki rekor artışa dikkat çekti. Döviz kurunun önlenemez yükselişi ve enflasyonla birlikte kırtasiye ürünlerinin fiyatlarını yüzde 150’den fazla arttığını kaydeden Kış, “Birinci sınıfa başlayacak bir öğrenci için gerekli temel malzemelerin maliyetini 4 bin 500 TL oldu” dedi.

Kırtasiye masrafı 4 bin 500 lirayı buluyor


CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, artan kırtasiye fiyatlarının aileler üzerindeki ağır yükü daha da artırdığını belirterek; “Eylül ayı veliler için dert ayı olmaya başladı. Okullar yine çileyle açılıyor. Kalemden deftere, çantadan boya setine kadar en basit kırtasiye malzemelerinin bile fiyatları neredeyse iki katına çıktı. Bir düzine kurşun kalemin fiyatı 50 TL’den 160 TL’ye, bir silginin fiyatı 10 TL’den 27 TL’ye, bir açacak 10 TL’den 30 TL’ye, 25 TL olan defter ise 90 TL’ye yükseldi. Orta kalite bir çanta 1000 TL’yi buluyor, 500’lü fotokopi kağıdı 130 TL’ye satılıyor. Su mataraları 200 TL ile 2000 TL arasında değişiyor, 30 TL olan pastel boya ise 90 TL’ye çıktı. Bu durum, 17 bin 2 lira asgari ücret alan dar gelirli ailelerin belini büküyor. Emekli maaşları ve asgari ücret bu kadar düşükken, veliler bu alışverişleri nasıl yapacak?” dedi.

 

 “HÜKÜMET SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMİYOR”

 

CHP’li Kış, hükümetin eğitimde fırsat eşitliğini sağlamakla yükümlü olduğunu, ancak bu sorumluluğu yerine getiremediğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“1. sınıfa başlayacak bir öğrencinin masrafı 4 bin 500 TL’yi buluyor, eğer bu ürünler A kalite alınacak olursa bu rakam 6000 TL’yi buluyor. Bu masraflar sadece bir başlangıç; veliler yıl boyunca bu malzemeleri sürekli yenilemek zorunda kalacak ve bu da ek maliyetler getirecek. Peki, hükümet nerede? Neden bu konuda hiçbir adım atmıyor? Aileler, bu ekonomik koşullar altında çocuklarının temel eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, hükümetin bu duruma sessiz kalması kabul edilemez.”

 

 

“VERGİ YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ”

 

Kırtasiye malzemelerinin üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini altını çizen Kış, kırtasiye ürünlerindeki KDV oranının %1’e düşürülmesini, aynı zamanda, çocukların sağlıklı beslenmelerini sağlamak adına, okullarda en az bir öğün yemek ücretsiz verilmesini istedi. (Haber Merkezi)