Yeni adli yılda avukatlardan<br>‘bağımsız yargı’ vurgusu | Güney Gazetesi Mersin

Yeni adli yılda avukatlardan
‘bağımsız yargı’ vurgusu

Mersin’de avukatlar 2024-2025 adli yılının açılışını törenle karşıladı. Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, “Yeni adli yılda da hukukun üstünlüğünü, bağımsız yargıyı ve mesleğimizi savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Yeni adli yılda avukatlardan<br>‘bağımsız yargı’ vurgusu


ELVAN KONUK

Mersin’de avukatlar yeni adli yılın ilk gününde Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk bıraktı, basın açıklaması yaptı. Yeni adli yılda hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargıyı savunmaya devam edeceklerini belirten Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, “2024-2025 Adli yılını, yargı sistemimizin ve avukatlık mesleğimizin sorunlarını dile getirmek zorunda kalarak değil, yurttaşların adaletin sağlanacağına güven duyabilecekleri bir hukuk sisteminin unsurlarını hep birlikte inşa edebilmenin heyecanıyla karşılamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, sosyal kurumların birinci erdemi olan adalet beklentisine cevap vermek, hepimizin sorumluluğudur” dedi.

Taleplerinin topyekûn adalet olduğunu söyleyen Özdemir, adaletin sağlanması için adil yargılanma, adil yargılanma içinse bağımsız yargı ve etkili kullanılabilecek bir savunma hakkının şart olduğuna dikkat çekti. Özdemir, şu şekilde konuştu:

“Savunma ayağı eksik veya güçsüz bırakılarak adalet tesis edilemez. Savunma hakkının temsilcisi olan avukatlık mesleğinin sorunları çözülmeden yurttaşların adalet talebine karşılık verebilmek mümkün değildir.

Önemle ve altını çizerek ifade etmek isteriz ki, diploma makinası hâline gelen hukuk fakültelerine önlem alınmadan, stajyer Avukatların Hâkim Savcı Yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj süreçlerini verimli geçirmeleri sağlanmadan, kamu avukatlarının özlük hakları mesleğin onuruna uygun olacak şekilde düzenlenmeden, CMK Ücret Tarifesi mesleğin onuruna uygun olacak şekilde belirlenmeden, avukata dönük şiddet vakalarının önlenebilmesi ve caydırıcılık bakımından yasal düzenlemeler yapılmadan, savunma hakkının etkin kullanımından ve haliyle adil yargılamadan bahsedilemez.

Yargı sistemimizin sorunları karşısında, yeni adli yılda da yurttaşların adil yargılanma hakkının bir parçası olarak mesleğimizin sorunlarının çözümü için mücadele ederken, adalete yönelmiş toplumsal yaşama düzeni olarak hukuku, hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edeceğiz.”