Hem çevreci hem kadın dostu | Güney Gazetesi Mersin

Hem çevreci hem kadın dostu

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, sürdürülebilir kent hedefi doğrultusunda iklim ve enerji politikalarını yakından takip eden Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Mersinden Kadın Kooperatifi iş birliğinde 4 yıl önce bir ilke imza atarak hayata geçirdiği ‘Mersinden Güneş Enerjisi İle Kurutma Tesisi’ tam kapasite ile faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Hem çevreci hem kadın dostu


Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü tarafından hibe sağlanan proje ile aynı zamanda kadın istihdamının önü de açılıyor. Kurutma tesisisin her bir aşamasında bütün üretim zinciri, kadınlar tarafından yürütülüyor. Proje; kadınların çalışma hayatının her bir alanında yer alabileceğini göstererek, toplumsal cinsiyet algısı da birer birer kırılıyor.

 

MERSİNDEN KADIN KOOPERATİFİ ELİYLE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

 

Toptancı Sebze ve Meyve Hali içerisinde 200 metrekare kapalı bir alanda polikarbon ile etrafı kapatılmış bir serada yürütülen kurutma işleminde kullanılan tüm sebze ve meyveler Mersin’de yerli üreticilerden temin ediliyor. İlk olarak üreticilerden alınan ürünler tesise getiriliyor ve ozonla güzelce yıkanıyor. Seçme ayıklama bandında ayıklama işlemi sonrası ürünler, doğrama ünitesine alınıyor. Kesim ve doğrama işleminin ardından ürünler, kurutma işlemi için fırına yerleştiriliyor.

 

“TÜM ULUSAL PAZARDAKİ RAFLARA GİRME ŞANSINI BULDUK”

 

Tesiste üretilen ürünlerin hem ulusal hem de uluslararası platformlarda yer almasını istediklerini kaydeden Seçer, zamanla tesisin üretim ve istihdam kapasitesinin artırılması gerektiği ihtiyacının doğduğunu da sözlerine ekledi. Bu kapsamda ENHANCER projesine başvurduklarını aktaran Seçer, proje ile mevcut olan 52 adet güneş paneli sayılarına ek olarak, 54 adet güneş paneli eklediklerini de ifade etti. Proje sayesinde istihdam sayılarını da artırdıklarını belirten Seçer, “Ayrıca üretim kapasitemizi artırma yönünde birçok ekipmana sahip olduk ve bunları tam anlamıyla yaptığımız için, çıkan ürünler ulusal pazarlarda da çok rahat yerini bulabiliyor. Bundan sonra da üretimimizi sadece ulusal pazarda değil, ihracat yapma yönünde çalışmalarımızı başlatıyoruz. Bunun için gerekli olan altyapıyı 2020 yılında başlamıştık. 2021 yılında FSSC belgemizi de aldık. Bu belgeyle tüm ulusal pazardaki raflara girme şansını bulduk. Mersinimize hem sürdürülebilirlik açısından hem de kentimizin değerlerini ortaya çıkarması açısından güzel bir tesis kazandırıldığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

“TESİSİMİZDE KADIN İSTİHDAMINA DA KATKI SUNUYORUZ”

 

Kurutma tesisindeki tüm ürünlerin yerli üreticilerle birlikte kadın üreticilerden temin edildiğini vurgulayan Seçer, bu sayede küçük yerli üreticilere destek verdiklerini dile getirdi. Sözlerinin devamında ise Seçer, “Tesisimizde çalışanların yüzde 99’u kadın. Burada yeni eğitimler alıyorlar, yeni iş öğrenme imkanına sahip oluyorlar ve kendilerini iyi hissediyorlar, neler yapabileceklerini görüyorlar. Bu açıdan da hem tesis içi hem de tesis dışı birlikte çalıştığımız kadınlarla güzel bir kadın popülasyonu oluşuyor” dedi. Tesiste öncelikli olarak coğrafi işaret tescilli ürünlere öncelik verdiklerini aktaran Seçer, “Bunun yanında narenciyenin başkenti olan Mersin’in tüm ürünlerini portakal, limon gibi kentimize değer katan ürünlerin kurutma işlemlerini yapıyoruz ve onları inovatif hale getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu. (Haber Merkezi)