Morca Mağarası’nın keşfi yarım kaldı   | Güney Gazetesi Mersin

Morca Mağarası’nın keşfi yarım kaldı  

Anamur’da bulunan ve Taşeli Mağaralarının Araştırılması Projesi kapsamında Anadolu Speleoloji Grubu Derneği (ASPEG) ve beraberindeki yerli yabancı mağaracılar tarafından 2012 yılında keşfedilen Türkiye’nin 3. en derin mağarası Morca Mağarası’nın derinliklerindeki sır keşfedilmeyi bekliyor. Mağarada yeni bir geçit bulmak ve haritasını çıkarmak için keşif gezisine katılan 13 kişilik ekibin arasında yer alan profesyonel mağaracı ABD’li Mark Dickey’in, 2 Eylül 2023 tarihinde bin 200 metre derinlikte mide rahatsızlığı geçirmesi nedeniyle keşif çalışmaları yarıda kaldı.  

Morca Mağarası’nın keşfi yarım kaldı  


Anamur’da Sugözü Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Morca Mağarası, Türkiye'nin en derin mağaralarından Çukurpınar Mağarasının doğusunda, Taşeli adı verilen Orta Toros Dağlarının arasında 2012 yılında keşfedildi. Keşfi gerçekleştiren ASPEG üyeleri, 2018 yılında mağarada 919 metre derinliğe kadar indi.

2019 yazında Türkiye, Bulgaristan, Lübnan ve ABD'den 31 mağaracı, Morca Mağarasını keşfetmek için mevcut derinlikte 30 gün geçirdi. Ekip 2018 yılında bırakılan 919 metreye ulaştıktan sonra mağarayı araştırmaya devam etti ve 1210 metreye ulaştı.

Morca Mağarası'nın sırlarını keşfetmek isteyen bilim insanları, geçen yıl tekrar mağarada çalışma başlattı. Aralarında yabancı mağara bilimcilerinin de olduğu 13 kişilik dağcılık grubu keşif için 1276 metre derinlikteki Morca Mağarası'na indi. Ancak 4 ABD, 4 Türk, 4 Romanya ve 1 Macaristan vatandaşından oluşan, aralarında nişanlısı Jessica Van Ord'un da olduğu ekibe liderlik yapan profesyonel mağaracı ABD'li Mark Dickey, 2 Eylül'de bin 200 metre derinlikte mide rahatsızlığı geçirdi. ABD'li dağcı Dickey'in rahatsızlığı dolayısıyla Morca Mağarası'ndaki keşif tamamlanamadı.(İHA)