Atıklar nereye döküldü? | Güney Gazetesi Mersin

Atıklar nereye döküldü?

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Mersin Limanının genişleme projesinde deniz altında tespit edilen beyaz asbestin kent kamuoyunda ciddi tepkilere neden olduğunu belirterek, bu zehirli atığın nasıl ve nereye taşındığına dair Meclis’e soru önergesi verdi.

Atıklar nereye döküldü?


Milletvekili Ali Bozan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesinin açıklama kısmında şu ifadelere yer verdi:

“Genişleme projesi kapsamında yapılan derinleştirme çalışmalarında deniz dibinde beyaz asbest tespit edildiği iddia edilmektedir. Zehirli olan bu asbest maddesinin deniz canlıları ve insanlar açısından hayati tehlike yaşattığı bilinmektedir. Çevre derneklerinin yaptıkları açıklama ve kent basınına yansıyan konu, ‘ÇED raporunda dip çamuru analizlerinde beyaz asbest tespit edilmiş ve tehlikeli olduğu belirtilmiş’ şeklinde olmuştur. Bu vahim iddianın araştırılması ve söz konusu çalışma alanında bertarafın nasıl yapıldığı Mersinliler tarafından acilen açıklanması gereken bir konu olarak gündemde yerini almıştır.”

 

“ATIK NEREYE DÖKÜLÜYOR?”

 

Önergenin devamında ise Milletvekili Bozan, şu sorulara sordu: “Mersin Limanının genişleme projesinde denetimler ne sıklıkla yapılmaktadır? ÇED Raporunda dip çamuru analizlerinde beyaz asbest tespit edilmiş midir? Tespitin ardından Bakanlığınızca ne tür girişimlerde bulunulmuştur? Proje çalışması kapsamında bu zehirli atıkların bertarafı büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda atığın olası zararlarını önlemek açısından bertarafı nasıl yapılmaktadır ve nereye dökülmektedir? Deniz dibine karıştırılan zehirli asbestin çevreye, deniz canlılarına ve insanlara zararı bilinmesine rağmen bu projenin sürdürülmesindeki gayeniz nedir?” (Haber Merkezi)