“Hopa halkının yanındayız” | Güney Gazetesi Mersin

“Hopa halkının yanındayız”

Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Cankurtaran bölgesinde, mesire alanı projesi kapsamında yapılacak ağaç kesimini engellemek isteyen köylülerden Reşit Kibar’ın, ihaleyi almak isteyen şahıs tarafından ateşli silahla vurularak öldürülmesi yurt genelinde protesto edildi.

“Hopa halkının yanındayız”


İLKAY ADALIOĞLU
Reşit Kibar, Hopa’da toprağa verilirken çevre örgütleri yaptıkları açıklamalarla cinayeti kınadı.

Mersin Çevre Platformu ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Federasyonu da bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hopa’da yaşam hakkını, ülkenin ve çocukların geleceği için mücadele eden, Yaşam Hakkı Savunucularına, doğa katilleri ateş açarak bir yurttaşımızın ölmesine 2 yurttaşımızın yaralanmasına neden olmuşlardır. Başta Hopa halkına ve yaşamını yitiren Reşit Kibar’ın ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve yaralananlara da acil şifalar diliyoruz.

İklim krizinin sonucunda artık dünyanın her yerinde aşırı yağışlar ve buzulların erimesinden dolayı seller, kuraklıklar, orman yangınları, türlerin yok oluşu ve gıda krizleri yaşanmaktadır. Bu bilinçle, ormanların ekosistem üzerindeki etkisinin bozulmaması için ormanları korumak ve ranta kurban edilmesini engellemek için başta Hopa halkı olmak üzere, İkizköylüler ve ülkemizdeki bütün yaşam hakkı savunucuları, demokratik kitle örgütleri  çeşitli zaman aralıklarıyla nöbet tutmaktadır.

 

 

Yaşam hakkını savunmak, ranta karşı çıkmak ve ormanları korumak için nöbet tutmak Anayasal bir haktır. Hopa’da arkadaşlarımız, dünya mirası olan ormanlarımıza sahip çıkarak onurlu bir mücadele yürütmüşlerdir. Arkadaşlarımızın onurlu mücadelesi bizimde mücadelemizdir. Onurlu mücadele yürüten arkadaşlarımıza şiddet uygulamak, kabul edilemez bir durumdur. Saldırıyı kınıyoruz. Ormanını savunan Hopa Halkının yanındayız ve haklı mücadelelerinin taleplerinin acilen yerine getirilmesini istiyoruz. Ekosistemin çok önemli varlığı olan başta ormanlar olmak üzere ülkemizdeki bütün ekosistemin varlıklarını korumak için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

 

“BU SALDIRI HEPİMİZE”

 

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sinan Can da orman savunucularına yönelik saldırıyı ve cinayeti kınadı.

Sinan Can, “Artvin Hopa’da doğa hakkını savunan, doğal alanları şirketlerin inisiyatifine terk etmeyen yöre halkı, ormanlarını, ağaçlarını savundukları için silahlı saldırıya uğramış bir kişinin yaşamını yitirip 2 kişinin yaralanmasına sebep olunmuştur. Öncelikle bölgedeki yaşam alanları için anayasal hakkını kullanan köylünün üzerine silah ile saldırma cesaretinin bulunulması çevre mücadelesinde gelinen noktada kan dondurucu niteliktedir. Bu saldırı, ormanlarından, dağlarından, ovalarından, toprağından, havasından, suyundan vazgeçmeyen direnen bizlere ve çevre hakkı mücadelesine yapılmış bir saldırı olarak değerlendiriyorum. Hayatını kaybeden Reşit Kibar’a Allahtan Rahmet yaralı arkadaşlarımıza ise geçmiş olsun diliyorum” dedi.