‘Pro Beach Mersin’ başladı | Güney Gazetesi Mersin

‘Pro Beach Mersin’ başladı

4 gün sürecek turnuvada sporcular birincilik için ter dökecek

‘Pro Beach Mersin’ başladı


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye Voleybol Federasyonu iş birliğinde gerçekleştirdiği ‘Bioderma Pro Beach Tour Mersin’ etabı bu sene de tüm heyecanıyla başladı. Kız Kalesi manzarasına karşı, deniz kenarında yapılan kıran kırana mücadelelerin yaşandığı turnuvaya ülkemizden pek çok sporcunun yanı sıra, dünya ülkelerinden de sporcular katıldı. 4 gün sürecek olan turnuva kapsamında erkekler kategorisinde 21, kadınlar kategorisinde ise toplam 14 takım mücadele edecek. Sporcuların uzun süredir hazırlık yaptığı ve ilk gün erkeklerin karşı karşıya geldiği maçlarda rekabet dolu anlar yaşandı.

Kız Kalesi manzarasına karşı, deniz kenarında yapılan heyecan verici turnuvaya ülkemizden pek çok sporcunun yanı sıra; İran, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ukrayna ve Azerbaycan’dan da sporcular katıldı. 8 Eylül’de oynanacak final müsabakaları ile son bulacak turnuvada ilk gün erkekler yarıştı. Sporcuların uzun süredir hazırlık yaptığı maçlar izleyenlere heyecanlı anlar yaşatırken, turnuvada rekabet dolu anlar yaşandı.

 

 

DEĞİRMENCİ: “TURNUVA, HER SENE OLDUĞU GİBİ BU SENE DE KIYASIYA MAÇLARA SAHNE OLUYOR”

Türkiye Voleybol Federasyonu Plaj ve Kar Voleybolu Yönetmeni Oğuz Değirmenci, Mersin’in en düzenli ve en istikrarlı ev sahiplerinden biri olduğunu ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin plaj voleyboluna en fazla destek veren belediyelerden biri olduğunu söyledi. Mersin’de düzenlenen organizasyonlara gözü kapalı bir şekilde geldiklerini aktaran Değirmenci, “Mersin’deki hazırlıklar harika. Keyifli bir organizasyona başladık. İlk gün erkekler kategorisi ile başladık. Diğer günler de erkeklerle birlikte kadınlar mücadele edecek. Şu anda 21 erkek, 14 kadın takımı katılım gösterdi. 6 ülkeden katılımcılarımız var. Kıyasıya maçlar devam ediyor” dedi.

 

“SPORCULAR, TURNUVADA PARA ÖDÜLÜNÜN YANI SIRA OLİMPİYATLAR İÇİN PUAN TOPLUYORLAR”

Turnuva kapsamında sporcuların para ödülünün yanı sıra puan da topladıklarını vurgulayan Değirmenci, “Sporcularımız para ödülünün yanı sıra burada dünya turu ve Türkiye turu puanları kazanıyor. O yüzden de burada kazandıkları puanlar çok önemli. Çünkü Türkiye’de sezon sonunda Türkiye Voleybol Federasyonu olarak da ayrıca bonus para ödülü dağıtıyoruz. Her etapta kazanılan puanlar önem arz ediyor. Bunun yanı sıra uluslararası Dünya turu organizasyonlarına gittiklerinde de burada kazandıkları puanlar onların sıralamalarını etkiliyor. Bu sıralamalarda ileriki süreçte olimpiyat sıralamalarını etkiliyor” diye konuştu. 

 

Turnuvada 35 takım ve 70 sporcunun olduğunu belirten Değirmenci, katılan ülkeler hakkında da bilgi vererek, “Azerbaycan’dan, Ukrayna’dan, İran’dan, Bulgaristan’dan, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden katılımcılar var. Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri sabah 09.00 ile akşam 19.00 arasında burada çok güzel maçlar olacak.  Turnuvaya herkesi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

GÜNGÖR: “ULUSLARARASI KATILIMLARLA BİRLİKTE BU TURNUVANIN ÖNEMİ DAHA DA ARTTI”

Antalya Bölgesi Uluslararası Plaj Voleybol hakemlerinden Mahmut Güngör, organizasyonun çok güzel olduğunu belirterek, “Planlı, programlı ve ödül bakımından en iyi turnuvalardan biri olduğu içinde katılım oranı da en yüksek turnuvalardan biri. Zorluk derecesi çok yüksek maçlar var. Yani bizde FBİ standartlarında future ayarında bir turnuva olduğunu düşünüyorum. Uluslararası katılım da var. Dolayısıyla bu ülkelerin katımıyla bu turnuvanın önemi bir kat daha da arttı. Hakem arkadaşlar olarak bizler çok mutluyuz” sözlerine yer verdi.

 

Plaj voleybolunun hava şartları ile doğrudan ilişkisi olduğunu anlatan Güngör, turnuvanın oldukça dikkat gerektiren bir spor olduğunu belirtti. Plaj voleybolunun normal voleyboldan farklarını anlatan Güngör, “Burada dikkat edilmesi gereken vuruş teknikleri çok farklı. Normalde bir salonda bu spor 6 kişiyle daha kombine bir ekiple oynanıyor ama burada 2 kişiyle oynanıyor. Vuruş teknikleri bakımından da sporcuların ellerinin kapalı olması ve topun omuz hizasında atılması gerekiyor. Parmak paslarının esnekliği avantaj sağlamaması için salona göre daha az. Her takımda eşit şartlarda mücadelesi etmesi için sporcuların her 5 sayıda bir saha değişimi olur ve 21 sayı üzerinden oynanıyor. Dolayısıyla oyuncu değişikliği yok ve sporcular iki set oynamak zorundalar. Oldukça efor isteyen bir spor. Daha güzel turnuvalarla da görüşmek dileğiyle” dedi. 

 

İLK GÜN YAPILAN MAÇLARDA ÇEKİŞMELİ DAKİKALAR YAŞANDI

Turnuvaya Azerbaycan’dan katıldığını söyleyen sporculardan Mammadli Heydar, geçtiğimiz sene de bu organizasyonda yer aldığını ve dördüncü olduklarını belirterek, “Geçen sene yarı final oynadık. Muhteşem geçti. Maçlar çok heyecanlı ve çekişmeliydi. Burayı çok sevdik o yüzden her yıl böyle geliyoruz. Biz plaj voleyboluna geçen sene yeni başlamıştık ama bu sene her şey daha güzel olacak” dedi.

 

Organizasyonu çok beğendiğini söyleyen sporculardan Quliyeva Chinara ise, “Geçen sene Balıkesir’de oynadık ve 25 takımdan beşinci olduk. Profesyonel sporcuyum. Bu sene birinciliği almak için geldim. Bunun için motivasyonum tamam” diyerek duygularını ifade etti.

 

Azerbaycan’dan katılan bir başka sporcu Nermin Semedzade de, “Geçen sene de turnuvaya katıldık. Azerbaycan olarak geçen sene beşinci olduk. Bu sene kazanacağımıza ve hedefimizde daha güzel neticeler alacağımıza inanıyorum” dedi.

 

Etkinliği oğlu ile birlikte izleyen vatandaşlardan Saim Rıfkı Gören, “Voleybolu seviyorum. Gençliğimizde de çok oynardık. Oğlum sesleri duyunca birlikte izlemeye geldik. Güzel bir turnuva. Bizim için de izlemesi eğlenceli oluyor. Biz her yıl Kız Kalesi’ne geliyoruz ama turnuva zamanına ilk kez denk geldik. Çok sevindim böyle bir şeyin olmasına” diye konuştu.

 

Gaziantep’ten tatil için Kız Kalesi’ne gelen ve etkinliği izlemekten dolayı mutlu olduğunu söyleyen, Mehmet Yakar da “Böyle bir olaya ilk defa denk geldik ve memnun olduk. Maçlar güzel ve çekişmeli geçiyor. Heyecanlı” diye konuştu.

 

Etkinliği ailecek izlemeye gelen Serap Yıldız, “Mersin’in tanıtılması için böyle etkinliklerin olmasın gerekiyor” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)