Küçük akbabaların yeni yuvaları tespit edildi | Güney Gazetesi Mersin

Küçük akbabaların yeni yuvaları tespit edildi

Vaillant ve Doğa Derneği’nin iş birliğiyle yürütülen Küçük Akbabaları Koruma Projesi’nin 2024 yılı ara raporu yayımlandı. Şubat 2024’ten Temmuz 2024’e kadar olan dönemi kapsayan rapor, önemli bulgular içeriyor. 31 aktif küçük akbaba yuvasının tespit edilmesi, farklı beslenme kaynaklarının belirlenmesi ve Çoban Ağı ile sürekli veri akışı sağlanması bu bulgular arasında öne çıkıyor.

Küçük akbabaların yeni yuvaları tespit edildi


Küçük Akbabaları Koruma Projesi, Vaillant Türkiye ve Doğa Derneği’nin iş birliğiyle, sürdürülebilir doğa koruma çalışmalarına önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin korunması adına önemli bir adım atan Vaillant Türkiye, Doğa Derneği ile 2015 yılından bu yana sürdürdüğü “Küçük Akbabaları Koruma Projesi”nin 2024 yılına ait ilk başarılarını ara raporla açıkladı.

Proje kapsamında Mersin Bölgesi’nde gerçekleştirilen saha araştırmalarında, küçük akbabaların üreme ve beslenme alanları detaylı bir şekilde incelendi. Bu çalışmalar sonucunda, bölgedeki 31 aktif küçük akbaba yuvası tespit edildi. Ayrıca, küçük akbabaların farklı beslenme kaynaklarına bağlı olarak dağılım gösterdiği belirlendi. Örneğin, batı bölgelerinde açık çöplüklerden beslenen küçük akbabalar, doğu bölgelerinde ise tavuk çiftliklerinin atıklarıyla besleniyor. Bu türün geleceği açısından büyük önem taşıyan bu bulgular, Mersin’in küçük akbabalar için kritik bir habitat olduğunu ortaya koyuyor.

Küçük akbaba koruma çalışmalarında yerel topluluklarla iş birliği büyük rol oynuyor. Çoban Ağı aracılığıyla, düzenli veri alışverişi sağlanarak küçük akbabaların göç hareketleri ve yaşam alanları hakkında sürekli bilgi akışı temin edildi. Bu ağ sayesinde, göçmen kuş türlerinin hareketleri ve bölgedeki tehditler hakkında da önemli veriler toplandı. (Haber Merkezi)